Gość Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Witam Co sadzicie o tym: http://twojepc.pl/b.php?id=29864 U mnie wyszło ze przy 64kb jest najszybciej i nie wiem teraz czy Partition Magic'iem mam sie bawic w zmiane wielkosci klastra (teraz mam 4 kb). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 chodzi oto ze jak sa male klastry to dane sa bardziej porozrzocane, zato z wiekrzym klastrem marnuje sie spora czesc miejsca na dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Meritum problemu tkwi w tym, jak duże pliki zamierzasz na danej partycji przechowywać. Jeśli małe, to bardziej sie opłaca klaster o wartości zbliżonej możliwie najbardziej do rozmiaru tych plików (np. 1000000 pliczków o rozmiarze w granicach 4KB to klaster o rozmiarze 4KB najlepiej). Jak będziesz miał klaster np. 64KB to zmarnuje Ci sie 60KB na każdym pliku, bo nie dopiszesz czegokolwiek w to wolne miejsce. Z kolei jak masz dużo dużych plików, to lepiej mieć jak największy klaster, aby przyśpieszyc odczyt. Przy mieszanych rozmiarach plików najlepsze są z reguły ustawienia domyślne bądź zbliżone do średniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...