Skocz do zawartości
Sabo^

Komputer Za Max 8.000 Zł + Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dziadek planuje kupno komputera ale on sie wogłle nie zna i pyta mnie o rade a ja też zabardzo sie nie znam. Wiem tylko że jest 8.000 zł na komputer i monitor

LCD Komputer ma być możliwie jak najlepszy do wszystkeigo(do biura do neta do filmow do gier itp.!) Pomożecie złożyć coś? A i zapomniałem-raczej bez większego podkręcania :)

Pewny jestem jedynie co do karty graficznej :) oczywiscie 7800 GTX a monitor ma być 19 cali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Athlon 64 3000+ s.939 Venice BOX 585,00

Chłodzenie proc. Arctic Cooling Freezer 64 69,00

Płyta główna AMD MSI K8N SLI Platinum nForce4 645,00

Zasilacz HuntKey HK-400AP 209,00

Pamięć TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz CL 2.5 PC3200 189,00

Dysk twardy Samsung 200GB 8MB SP2004C sATA-2 389,00

Stacja dysków Nec 3.5' 1.44MB 39,00

Klawiatura Logitech UltraX Cordless Media Desktop 219,00

Nagrywarka NEC ND-3540A 16x OEM 179,00

Grafika ASUS 7800GTX PCIex 256MB TV DVI EN7800GTX/2DHTV/256M 2099.00

Karta muzyczna Sound Blaster Audigy 2 ZS Box 315,00

Monitor LCD Samsung 19 193P+ 2045,00

razem brutto: 7171,00

Do tego jeszcze jakaś buda i masz prawie 8000 :)

Chyba, że 2GB ramu

Pamięć DDR 2x1GB PC3200 400MHz A-Data 720.00

Wtedy wychodzi 7513 i masz prawie 500zł na bude :)

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba ze tak

AMD AMD Athlon64 X2 4200+ BOX 1MB/2.2GHz/S-939 2079.00

Płyta główna AMD MSI K8N SLI Platinum nForce4 519,00

Zasilacz HuntKey HK-400AP 209,00

Samsung 160GB 8MB HD160JJ SATA-2 339,00

Logitech Cordless Desktop BL 139,00

Nagrywarka NEC ND-3540A 16x OEM 179,00

Grafika ASUS 7800GTX PCIex 256MB TV DVI EN7800GTX/2DHTV/256M 2099.00

Samsung Panel LCD Samsung SyncMaster 193P+ czarny, DVI, PIVOT 1969.00 (za tyle najtaniej znalazłem)

razem: 7910 (bez budy)

Możesz tańszą grafike zamiast Asusa

LEADTEK VGA WinFast GF7800GT EXTR PCI-E 256MB 256BIT HDTV 2xDVI VIVO 1689.00

Wtedy będziesz miał na fajną budę troche kasy bo wyjdzie 7500 :)

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo ale zescie mu zapodali oO

Chopie, po pierwsze, zdefiniuj do czego ma sluzyc ta maszyna...

Massacio, po kiego mu BOX, i Freezer? Drugie, tyle kasze a Ty mu twinmosy i huntkeya wciskasz :\ Jezeli gry - zapomnij o dwurdzeniowcu, kodowanie, powazna grafika - mozna o nim myslec. Obstawiam, ze gry -kup San Diego od Luksa, albo jakiegoś Fx'a do gier <: Pamieci, chociaz SpeedPremium, cos o kostkach bh5/winbond. I nie ten microstar, tylko DFI Ultra-D. O zasiłce zapomnialem, Tagan/Enermax/Topower

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo ale zescie mu zapodali oO

Chopie, po pierwsze, zdefiniuj do czego ma sluzyc ta maszyna...

Massacio, po kiego mu BOX, i Freezer? Drugie, tyle kasze a Ty mu twinmosy i huntkeya wciskasz :\ Jezeli gry - zapomnij o dwurdzeniowcu, kodowanie, powazna grafika - mozna o nim myslec. Obstawiam, ze gry -kup San Diego od Luksa, albo jakiegoś Fx'a do gier <: Pamieci, chociaz SpeedPremium, cos o kostkach bh5/winbond. I nie ten microstar, tylko DFI Ultra-D. O zasiłce zapomnialem, Tagan/Enermax/Topower

1615087[/snapback]

Nie ma co sie dziadek pchac w FX'a raz ze pewnie i tak nie wykrozysta potencjalu dwa ze moze nawet nie zauwazy roznicy. Osiem tysiecy to znowu nie tak duzo. Jak dla mnie dobrze zeby taki komputer byl cichy (zasilka, cooler), szybki (2Gb ram), przyjemny w obsludze (monitor, klawiatura, mycha) i uzytkowaniu (sprzet audio)

Dziadek w o/c raczej bawic sie nie bedzie (popraw jesli sie myle) wiec podatne na przetaktowywanie pamieci i plyte DFI mozna pominac jako zbedne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA BYM JEDNAK WOLAŁ FXa NO BO ZA ROK JA ODZIEDZICZE TEGO KOMPA - PEWNE CZESCI SPRZEDAM ALE COŚ SOBIE ZOSTAWIE (I TO BĘDZIE ZAPEWNE MIĘDZY INNYMI FX :) ) KOMPUTER NIE MUSI BYĆ BARDZO CICHY BO DZIADEK PEWNIE TROCHE NIEDOSŁYCHY WIEC NIE TRZEBA NAJDROŻSZEGO ZASILACZA... NA LCD OK 1500ZŁ - NIE MUSI BYĆ JAKIŚ SUPER ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA BYM JEDNAK WOLAŁ FXa NO BO ZA ROK JA ODZIEDZICZE TEGO KOMPA - PEWNE CZESCI SPRZEDAM ALE COŚ SOBIE ZOSTAWIE (I TO BĘDZIE ZAPEWNE MIĘDZY INNYMI FX :) )  KOMPUTER NIE MUSI BYĆ BARDZO CICHY BO DZIADEK PEWNIE TROCHE NIEDOSŁYCHY WIEC NIE TRZEBA NAJDROŻSZEGO ZASILACZA...  NA LCD OK 1500ZŁ - NIE MUSI BYĆ JAKIŚ SUPER ...

1615466[/snapback]

Akurat na LCD to bym nie oszczędzał i kupił tego samsunga, starczy na kilka latek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy?

2GB dla dziadka O_o ...

A co do fx'a to poszukaj QuickSilver w necie testów, w grach rulują FX57, co prawda cena wysoka. Na pewno nic sie nie stanie, jak wezmiesz Venicka 3000+ czy jakiegos San Diego. Biorąc pod uwage, ze to sprzęt dla dziadka to mozna mu Celina 2ghz wrzucić i tak nie zauwazy roznicy, idąc rozumowaniem Silvera Oo. Doskonale sie domyslam, ze przejmiesz tego kompa, dlatego nie oszczedzajcie mu na zestawie <:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz mi wytlumaczyć dlaczego samsunga? ( nie znam sie na monitorach : P )

1615662[/snapback]

zobacz sobie w dziale monitory, ma dobre parametry a wyglada tez fajnie. Kolory i wszystko inne super. Jedynie czas reakcji monitor na matrycy TN może mieć lepszy (ten jest S-PVA), ale wszystko inne do bani, w życiu bym nie kupił TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy?

2GB dla dziadka O_o ...

A co do fx'a to poszukaj QuickSilver w necie testów, w grach rulują FX57, co prawda cena wysoka. Na pewno nic sie nie stanie, jak wezmiesz Venicka 3000+ czy jakiegos San Diego. Biorąc pod uwage, ze to sprzęt dla dziadka to mozna mu Celina 2ghz wrzucić i tak nie zauwazy roznicy, idąc rozumowaniem Silvera Oo. Doskonale sie domyslam, ze przejmiesz tego kompa, dlatego nie oszczedzajcie mu na zestawie <:

1615753[/snapback]

2Gb ? czemu nie - komfortu z posiadania 2Gb nie docenia nikt kto nie pracowal na systemie z taka iloscia pamieci.

O FXie czytalem, nawet rozwazalem wybor miedzy FX57 a X24800+ jednak mi przeszlo :D Celina 2GHz jako substytut dla FX wykracza juz poza "chodzenie moim rozumowianiem"..

Sabo - tak wlasciwie w topicu powinienes zapytac sie raczej jaki chcesz sprzet dla siebie a nie dla dziadka.. i wspomniec ze liczy sie dla ciebie tylko wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi