/// Kaszpir /// Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Witam ! Kilka dni temu kupiłem sobie HDDka Caviar 800BB (7200obr z 2mb cache). Z wydajności HDD jestem bardzo zadowolony. Pzredwczoraj postanowiłęm jednak mój komp maksymlanie wyciszyć. Niestety w wyniku wyciszenia pojawiłsię pewien problem. Po wyciszeniu kompa zaczął być słyszalny dysk twardy. I to także w trybie IDLE czyli w trybie gdy dysk nie wykonuje żadej pracy. Dysk wydaje nieprzyjemny dźwięk (wysoka lub niska częstotliwosc ale w 100% nie wiem). Jest to raczej dźwięk obracajacych się tależy i nie jest to szukm tylko takie jakby buczenia a może bardziej pisk. Cięzko mi to opisac bo poprzednio miałem HDD 5.400obr i tego zjawiska nie było. Dźwięk jest bardzo denerwujacy dla mnie. Poradzono mi aby podwiesić dysk twardy ale z tego co pamietam dysk połozyłem na kartonie zdala od komputera i takze ten hałas był słyszalny , wiec nie chodzi to raczej o wibracje wydawane na obudowe przez HDD. Ale jeszcze sparwdzę. Myślę że trzeba jakośc wyciszyć hdd , przez jego "opatulenie" , tylko czym ? Czy gąbka to dobry pomysł ? Moze coś innego ? Czy nie "zagotuje" mi się przez to hdd ? Co radzicie ??? Jak gada wyciszyć ? :-) Jak sobie Wy poradziliscie z problemem słyszalnosci obracajacych się talerzy w HDD ??? :?: :?: :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Kiedys juz ktos pisal o tym zjawisku, WD ma tak po kilku dniach pracy robi sie glosny chociaz zdazaja sie wyjatki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 A ja powtarzam po raz kolejny ,jak ktos wycisza kompa to tylko BIV badz BV :) . Mysle ze tym podwieszaniem i gabka mozesz wibracje zneutralizowac , a tych piskow nie da rady . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Mam Maxtora 60 GB 7200obr/min jest cichy tylko się grzeje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 najlepiej byloby zalatwic oba problemy naraz czyli zrobic mu WC mozesz rowniez zrobic mu dwu warstwoa komurke z plexi ale wentylacje i tak musisz zrobic bo hdd ci sie usmazy wtedy gdzies mialem dobry szkic z takim projektem (mialem IBM'a) ale niestety nieposiadam skanera :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...