Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Witajcie Zaczne od tego, ze nie wiedzialem do ktorego forum to wcisnąć :unsure: . Chciałbym się dowiedzieć co w moich gratach da sie podkręcić. Ewentualnie mozecie pomóć mi wycenić poszczególne części (a potem sprzedać i fiu jakis nowy wypasny sprzecik :) ) Dysponuję jak na razie kwotą 500zł wiec jakies wielkie zmiany nie wchodza gre, a na zmiane komputera moge liczyc co najwyzej za rok (i to jezeli bede mial pasek na swiadectwie :P) No więc, oto mój sprzęt: Płyta główna: Intel Maryville D850mV Procesor: Pentium 4 (nie HT) 1.6GHz , L2 256 KB, socket 478, napięcie 1,75V Pamięć: 256 RDRAM RIMM samsung PC800(400MHz) Karta graficzna: GeForce FX5200 128 ram Karta muzyczna: zintegrowana :Pa co, ważne żeby grało :) Twardziel: Seagate Barracuda ATA IV 60021 60GB Reszta: nagrywarka LG i napęd DVD też LG //tam gdzie sie dalo, umiescilem odnosnik do strony o danym podzespole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A doczego ci słuzy komp bo to dosc istotne :) Mozesz podkrecic procka i grafe. A dokupic mozesz pamieci Ram, chociaz dokupic pamieci do twojego proca to nienajłatwiej bo to sa to układy mało stosowane i nie najtansze:) Ale jesli chodzi ci o wydajnosc w grach to bym dokupił z 256/512Mb i grafe wymienił na Gr 6600 albo jakiegos Radeonka nawet 9550/9600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) jedyne co możesz krecic to grafe ale w tym przypadku gf5200 nie ma to prawie sensu a jak ci przedmówca napisał,że mozesz krecic proca to nie bierz tego powaznie na tej plycie żadnego proca nie podkrecisz to jest stary dobry intel stabilny jak skała i taki sam ma stosunek do krcenia ustawienia pracy proca tez sa stabilne po prostu sie nie zminiają w twoim przypadku trzeba wyminic podstawy płytę proca(tez by się przydało) pamiatki( czas rimm-ów minął) i grafe jak chcesz grać a tak na szybko jakąs płyte na 865 pe(bo obsługuja stare proce na szynie 4*100 s.478) i 512 ddr np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10925 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13790 Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez jam3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Grafa narazie moze zostac (wazne zeby Call of Duty i Diablo2 śmigało :) ). A co do proca, to nie lepiej cos na s754? //komputer służy mi głównie do programowania, ale nie tylko tym człowiek zyje :) Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawisz Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) za te 500zeta zmienił bym grafe na jakiegoś radka(9600pro) i dołożył ramu z 512 i będzie git;) Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez klawisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Grafa narazie moze zostac (wazne zeby Call of Duty i Diablo2 śmigało :) ). A co do proca, to nie lepiej cos na s754? 1614853[/snapback] a stac cie na to aby zminić plarformę bo za 500pln kupno proca -mobo-pamiatek :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Można też spróbować sprzedać te graty albo coś. klawisz: pamięci rdram są cholernie drogie :P wiec te 500 zl mi nie styknie jam3: no nie wiem, ale jezeli by wziac te plyte glowna co napisales, to procek by zostal ten sam (potem bym kase na procka zbierał). No bo płyta+pamieci to 504zł :) Ale chcialbym cos takiego zeby sie wykrecic dalo :) //jak coś to kontakt na gg/tlen B) Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Proc może grafa... Ale nie licz na wiele. Pozatym może nie baw sie w podkręcanie tylko dokup sobie ram i wymień grafe... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Można też spróbować sprzedać te graty albo coś. klawisz: pamięci rdram są cholernie drogie :P wiec te 500 zl mi nie styknie jam3: no nie wiem, ale jezeli by wziac te plyte glowna co napisales, to procek by zostal ten sam (potem bym kase na procka zbierał). No bo płyta+pamieci to 504zł :) Ale chcialbym cos takiego zeby sie wykrecic dalo :) //jak coś to kontakt na gg/tlen B) 1614903[/snapback] to nie musi byc ta dowolna na 865pe byle nie intela podałem ja aby podac rząd wielkosci nakładów asus, abit, giga itd do krecenia tez sa b.dobre np. ten giga http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10925 na 100% obsłuzy twego proca http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...-8IPE1000-G.htm tylko przy kreceniu proca trzeba pamiętac o b. dobrym chłodzeniu a to tez kosztuje Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez jam3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A tego mojego proca podkręcę? mówiles ze sie go nie da :? //komputronik ma przerwe techniczną :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A tego mojego proca podkręcę? mówiles ze sie go nie da :? //komputronik ma przerwe techniczną :| 1615009[/snapback] tego proca tak ale nie na płycie intela i nie za duzo roczej bo z tego co właśnie docztałem Ty masz willego to w takim razie tamta msi odpada nie suportuje willich zminiłem przykład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) jam3: komputronik ma przerwe techniczną, spójrz tu http://sklep.benchmark.pl/ . Co to willego? bo nie czaje :P Masz gg albo tlen ? //o juz sie komputronik naprawił :D //edit2: znalazłem tę płyte po tańszej cenie: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4749...950453130303047 Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 jam3: komputronik ma przerwe techniczną, spójrz tu 1615033[/snapback]Intel P4-Willamette 1.6G na szynie 4*100 ma l 2-256 Ty masz takiego proca - dlatego willy Intel P4-Northwood 1.6G na szynie 4*100 ma l2-512 to podstawowa róznica ilość l2 sorry ,że na poczatku niezbyt dokładnie przeczytałem a tych komkunikatorów nie uzywam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Szkoda ze nie masz gg ani tlena :? Lepiej by nam sie gadało :) (moze jakiś czat na IRCu ? :P ) 'Wyglądasz' mi na jakiegoś OCmastera ;) A czy to jest jedyna płyta główna? (cena do 300zł, musi mi troche na pamięć zostać, a od starszych wyciągne góra pół stówy :?) A jeżeli w BIOSie bedzie wszystko poblokowane ? (tak jak mam to teraz :) ) I w ogóle, jaka pamiec bylaby najlepsza do danej płyty (no bo grafike i reszte zmienie kiedy indziej, czyli kiedy bede mial forse :D) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 'Wyglądasz' mi na jakiegoś OCmastera ;) A czy to jest jedyna płyta główna? (cena do 300zł, musi mi troche na pamięć zostać, a od starszych wyciągne góra pół stówy :?) A jeżeli w BIOSie bedzie wszystko poblokowane ? (tak jak mam to teraz :) ) I w ogóle, jaka pamiec bylaby najlepsza do danej płyty (no bo grafike i reszte zmienie kiedy indziej, czyli kiedy bede mial forse :D) Pozdro 1615121[/snapback] wrecz przeciwnie ja uzywam od x czasu tylko płyt intela bo nie krece a chce miec stabilnie :mur: miałem nawet taka jak Ty masz teraz :unsure: co do plyt głownych to juz pisałem cos na 865pe bo jest to najlepszy i chyba ostatni chipset intela w, w którym pamieta się o starych p4 a w sklepach sa takie rózne ceny wystarczy poszukac np. www.skapiec.pl co do pamieci najlepsze to by były takie co pracuja z najwyzszymi taktowaniem co by miały jak najniższe timingi po 1. cl (opóźnienia)i tzw. markowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A jaką masz teraz ? I jaki proc ? (podaj linki do komputronika :) ) I jaką byś mi polecił zeby bylo wydajnie i stabilnie (bez oc) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Albo zrobię tak: wycenie tak to co chce wymienic (płyta główna, procek, pamięci) żeby to co sobie wybiore zamiast nich starczyło mi dokładnie akurat na to (czyli na 0 bym wyszedł, ale z lepszym sprzętem :D ) Czyli: cena_moich gratów + 500zł = cena_nowych_gratów :) Kwestia teraz znalezienia odpowiednich komponentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A jaką masz teraz ? I jaki proc ? (podaj linki do komputronika :) ) I jaką byś mi polecił zeby bylo wydajnie i stabilnie (bez oc) ? 1615239[/snapback] cos str. koputernika padła mam cos takiego http://www.intel.com/design/motherbd/rl/index.htm i p4 N3,00HT mi starcza a wydajnie i stabilne to wyzej wyminiałem jeszcze epox ,dfi czyli ogołnie markowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) komputronik ma gorszy dzień ;) btw. stworzyłem też topic na innym forum a propo sprzętu, oto link http://forum.oc-serwis.pl/index.php?showto...197entry93197 EDIT: Czy taka konfiguracja jest dobra ? plyta: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13468 procek: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20705 lub ten procek: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20706 Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Jak coś dodajesz to Edytuj posty :) Zmien plyte głowną - sprzedaj starą i stare ramy (przynajmniej troche za nie wezmiesz :] ) I jak sie da to do tego proca to kup jąkąś ludzką płyte, do tego 512 ddramu (CoD przynajmniej sie bedzie ladowal w mniej niz minute ;]) I jeszcze powinno zostać Ci troche kasy. FX 5200 mozesz zawsze podkręcic (do coś kolo wydajności 5600 jednak nie bedzie to pelny 5600 ;] AHA - widze ze jesteś z Kielc - zajrzyj do Netcomu na Sienkiece - tam mają dość niskie ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Wiem zeby edytować, ale chcialem odświerzyć temat. Boshe, kazdy mi co innego mówi :) Na forum oc-serwis.pl mówią zebym zmienił platforme na AMD Sempron i plyte GigaByte i pamięć(dałem do nich linki w poprzednim moim poście). Tutaj z kolei zeby zostawić ten procek, kupic nowe mobo (tak sie inaczej mowi na plyte główną ? motherboard ? :D) i pamięć. Of korz chcialbym sobie zostawić stare graty jakbym spie*n*czył coś przy montowaniu :) (ale jak trza kasy, to trza sprzedać :P im wiecej kasy tym lepiej :razz: ) A co myślicie o Celeron D (on tez jest chyba na s478) ? Da sie go jakoś stabilnie (tzn. porządnie :P) wykręcić ? :D (dalem podobny topic na forum.oc-serwis.pl bo chcialem miec poglad z roznych stron - i mam teraz problemy z tego powodu :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Wiem zeby edytować, ale chcialem odświerzyć temat. Boshe, kazdy mi co innego mówi :) A co myślicie o Celeron D (on tez jest chyba na s478) ? Da sie go jakoś stabilnie (tzn. porządnie :P) wykręcić ? :D 1616234[/snapback] Jak to się mówi jesteś ugotowany (z powodu platformy Rambus+PIV) , a najlepiej zostan przy tym co masz za jakies 0,5 roku wymienisz sprzęt spokojnie a całkiem fajne gry z "klasyki" też będą tańsze :) PS: celerony D to straszne badziewie. Stary Celeron M jest nawet mocniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam!!! Moim zdaniem tak: 1. Gigabyte K8NS +/- 250zł 2. Sempron 2500+ 64Bit +/- 210zł Razem 460zł. Sprzedajesz na allegro twojego proca, płytę, ram i kupujesz co najmniej 512MB pamięci. Co do pamięci, polecam TwinMos SpeedPremium, sklep www.imperium.net.pl (to nie jest reklama, tylko pomoc... ostatnio bardzo ciężko o te kostki, a tam mają BH5 UTT :) ). Tym sposobem masz całkiem niezły sprzęt i może nawet coś kasy ze sprzedaży starych gratów Ci zostanie. Możesz to zainwestować w grafę. P.S. Ceny brałem z www.proline.pl Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez nitro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) nitro: no i znowu coś innego ;) Haquim: i tu sie mylisz :P. Właśnie wpadłem na pomysł żeby posprzedawać jakieś moje rzeczy typu oryginalne gierki których mam dosyć dużo (np. mam Warcraft 3 i dodatek, puszcze po 40 zł :) ) albo moja stara karta graficzna GeForce2 MX400 64mb itd. Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Wiem zeby edytować, ale chcialem odświerzyć temat. Boshe, kazdy mi co innego mówi :) Na forum oc-serwis.pl mówią zebym zmienił platforme na AMD Sempron i plyte GigaByte i pamięć(dałem do nich linki w poprzednim moim poście). Tutaj z kolei zeby zostawić ten procek, kupic nowe mobo (tak sie inaczej mowi na plyte główną ? motherboard ? :D) i pamięć. Of korz chcialbym sobie zostawić stare graty jakbym spie*n*czył coś przy montowaniu :) (ale jak trza kasy, to trza sprzedać :P im wiecej kasy tym lepiej :razz: ) A co myślicie o Celeron D (on tez jest chyba na s478) ? Da sie go jakoś stabilnie (tzn. porządnie :P) wykręcić ? :D (dalem podobny topic na forum.oc-serwis.pl bo chcialem miec poglad z roznych stron - i mam teraz problemy z tego powodu :P ) 1616234[/snapback] a widziałes nick tego co ci radzi ,,AMD Rulezz" to fanatyk i lepiej jego postów nie czytaj zrób przesiadke na lga 775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 AMD.... tanszy, chlodniejszy, tak samo wydajny (przy tych samych oznaczeniach) i bardziej podkrecalny.... nawet nie widze juz nawet jedej zalety intela... a pomyslec ze kiedys amd to byla kiszka a teraz leje intela.... tylko czemu ludzie go wciaz kupuja :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek MTS Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 A ja się przesiadłem z AMD na to co mam w podpisach a miałem ich ze 20 róznych konfiguracji i jest spokój w końcu zacząłem nawet lubić winde jak narazie od ok roku wszystko pięknie hula i nic sie nie wiesza itp itd. Fakt że kosztowało mnie to pare złotych (długo się zastanawiałem) ale wynagrodziło mi to zdrowiem a napewno spokojem psychicznym co jest chyba bardzo ważne przynajmniej dla mnie.Wreszcie wszystkie projekty sa na czas i sprzęt zarabia na siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...