Skocz do zawartości
HugoZak

Utlenie Sie Miedzie Na Prisonie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Piny w moim Prisonie Pro sa coraz bardziej ciemne :( niestety miedz sie utlenia... Jak wiecie Prison jest klejony silikonem wiec nawet jesli go rozkrece bede musial znowu go jakos uszczelniac a to mi sie nie podoba :( Czy moge wlac do srodka do prisona (pomiedzy plexe i piny z miedzi) jakis srodek tak aby ladnie oczyscil miedz a nic sie pleksie nie stalo? Mozna to jakos zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wam zdradze czego ja używam do takiego czysczenia płyn "TAK" można go kupic w sklepach z chemią domową. Kosztuje jakies 3-4zł a w 5-10 sekund bloczek znowu będzie "miedziany"

Pozdrawiam

1615130[/snapback]

a czy działa on negatywnie na oring, plexe czy silikon ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem to plexa jak i oring były całe (coprawda czyszcze oddzielnie i zazwyczaj tylko miedz traktuje "takiem")

Co do silikonu to sie nie wypowiem, ale przez 5-10 sekund raczej nic nie powinno się stać.

Wiecie-to jest środek do czyszczenia kamienia i rdzy a nie żaden kwas.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cilit Kamień i rdza też ;) dwuskładnikowy bref do kibla też daje radę i to nieźle ;)

BTW: piny straszliwie śniedzieją jeśli blok jest mokry ale nie zalany wodą - powietrze i wilgoć sprawiają że nawet w ciągu paru godzin może zaśniedzieć - Tak zauważyłem że jak miałem zwykłą destylkę to dość długo zachowuwał "świeżość" ale mimo wszystko proces zachodził - teraz w układzie mam destylka + koncentrat i proces ten zupełnie nie zachodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Wiecie-to jest środek do czyszczenia kamienia i rdzy a nie żaden kwas.

Pozdrawiam

1615188[/snapback]

środki do czyszczenia kamienia i rdzy zwykle oparte są na kwasie właśnie :rolleyes:. mimo to nie martwiłbym się o plexę czy uszczelnienia ;] wystarczy po czyszczeniu dobze wypłukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja prisona to juz dostalem troche zasniedzialego ale spod wyczyscilem a srodek zostawilem i tak juz dziala pewnie kolo miecha jak nie lepiej na destylce z petrygo (cos ala borygo to jest) i wydaje mi sie ze bardziej zasniedzial lub po prostu bardziej mnie to wkurza i musze cos z tym zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silikonowi nic się nie stanie - odponiejszy od uszczelek gumowych jest a plexie też nie - w czasie pocesu podukcyjnego płuczę ją w benzynie, 4-chlorku i 3-chlorku i nic ją nie rusza więc takie substancje do dla niej pikuś

acha - wode z substancją typu kwasek czy cilit czy coś takiego - należy pzepompowywać pzez bloczek - najlepsze ezultaty daje - po dodaniu płynu UV do wody ze spirytem wytrącił się biały syf i nikt na forum nie widział jak się tego pozbyć to za pomocą atmana przepłukałem sobie bloczki wodą z domestosem - 30 min wystaczyło by bloczki wyglądały jak nowe a potem odrazu złożyłem układ i zalałem go tym co mam w podpisie i do tej pory jak nowe są :D

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi