HugoZak Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Piny w moim Prisonie Pro sa coraz bardziej ciemne :( niestety miedz sie utlenia... Jak wiecie Prison jest klejony silikonem wiec nawet jesli go rozkrece bede musial znowu go jakos uszczelniac a to mi sie nie podoba :( Czy moge wlac do srodka do prisona (pomiedzy plexe i piny z miedzi) jakis srodek tak aby ladnie oczyscil miedz a nic sie pleksie nie stalo? Mozna to jakos zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 ja wogle nieznam żadnego środka co by po wlaniu oczyszczał ale wiem że misiu15go takie coś stosuje ale niechce zdradzić receptury :(:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 To ja wam zdradze czego ja używam do takiego czysczenia płyn "TAK" można go kupic w sklepach z chemią domową. Kosztuje jakies 3-4zł a w 5-10 sekund bloczek znowu będzie "miedziany" Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Grzechu napisał(a): To ja wam zdradze czego ja używam do takiego czysczenia płyn "TAK" można go kupic w sklepach z chemią domową. Kosztuje jakies 3-4zł a w 5-10 sekund bloczek znowu będzie "miedziany" Pozdrawiam 1615130[/snapback] a czy działa on negatywnie na oring, plexe czy silikon ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Z tego co widziałem to plexa jak i oring były całe (coprawda czyszcze oddzielnie i zazwyczaj tylko miedz traktuje "takiem") Co do silikonu to sie nie wypowiem, ale przez 5-10 sekund raczej nic nie powinno się stać. Wiecie-to jest środek do czyszczenia kamienia i rdzy a nie żaden kwas. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 zalać octem , potem dobrze wypłukać bo zzielenieje. jak bloczek leży nie uzywany to zawsze bedzie sie utleniac... najlepiej na dłuzszy postój zalac wodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Cilit Kamień i rdza też ;) dwuskładnikowy bref do kibla też daje radę i to nieźle ;) BTW: piny straszliwie śniedzieją jeśli blok jest mokry ale nie zalany wodą - powietrze i wilgoć sprawiają że nawet w ciągu paru godzin może zaśniedzieć - Tak zauważyłem że jak miałem zwykłą destylkę to dość długo zachowuwał "świeżość" ale mimo wszystko proces zachodził - teraz w układzie mam destylka + koncentrat i proces ten zupełnie nie zachodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Grzechu napisał(a): [...] Wiecie-to jest środek do czyszczenia kamienia i rdzy a nie żaden kwas. Pozdrawiam 1615188[/snapback] środki do czyszczenia kamienia i rdzy zwykle oparte są na kwasie właśnie :rolleyes:. mimo to nie martwiłbym się o plexę czy uszczelnienia ;] wystarczy po czyszczeniu dobze wypłukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 No ja prisona to juz dostalem troche zasniedzialego ale spod wyczyscilem a srodek zostawilem i tak juz dziala pewnie kolo miecha jak nie lepiej na destylce z petrygo (cos ala borygo to jest) i wydaje mi sie ze bardziej zasniedzial lub po prostu bardziej mnie to wkurza i musze cos z tym zrobic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Domestos tez sie sprawdza. Ale najtanszym rozwiazeniem jest rozpuszczony w goracej wodzie kwasek cytrynowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Czyli po prostu rozpusic w cieplej wodzie kwasek taki jak do herbaty wlac tam zeby chwile postalo, wyplukac i juz nie bedzie tych ciemnych miejsc? Napewno nic sie nie stanie plexie, silikonowi przy tych waszych sposobach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) Silikonowi nic się nie stanie - odponiejszy od uszczelek gumowych jest a plexie też nie - w czasie pocesu podukcyjnego płuczę ją w benzynie, 4-chlorku i 3-chlorku i nic ją nie rusza więc takie substancje do dla niej pikuś acha - wode z substancją typu kwasek czy cilit czy coś takiego - należy pzepompowywać pzez bloczek - najlepsze ezultaty daje - po dodaniu płynu UV do wody ze spirytem wytrącił się biały syf i nikt na forum nie widział jak się tego pozbyć to za pomocą atmana przepłukałem sobie bloczki wodą z domestosem - 30 min wystaczyło by bloczki wyglądały jak nowe a potem odrazu złożyłem układ i zalałem go tym co mam w podpisie i do tej pory jak nowe są :D Edytowane 28 Sierpnia 2005 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...