Skocz do zawartości
perkens

Problem Z Mikrofalówką

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam dziwny problem z mikrofalą,

jest ona nówka choć 10 razy użyta przeze mnie :) i jak nastawie timer np. na 2 minuty to mi sie samo wyłączą "bez dzwonka" na kilkadziesiąt sekund przed końcem, ostatniocały czas tak jest? czemu nic sie nie uszkodziło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wsadzaliście płyte cd? świetny efekt, nic sie z mikrofalą nie dzieje, sprawdzałem na swojej, a płytka fajnie wygląda, ale nie róbcie tego na jakichś grach czy coś, na pustych najlepiej, albo nie potrzebnych ;] widziałem to na pogromcach mitów ;] a właśnie, nigdy nie doprowadzajcie wody do gotowania w mikrofali, bo jeśli wyjmiecie ją i wsadzicie do niej coś, np. łyżke, to woda wybuchnie(!) (dosłownie) i was pochlapie-poparzy :/ teżw pogromcach mitów, co do świeczki, nie próbowałem, ale nie róbcie tego u siebie, osmala całą mikrofale, taki sam efekt można uzyskać z półówki winogrona specyficznie połamaną ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej wody, to nie tyle wybuchnie, ile odparuje troche (tak z 1/3 szklanki). Wynika to z tego, ze mikrofale podgrzewają wode rownomiernie, ergo bąble normalnie powstające podczas wrzenia nie pojawiają sie. Jest to jednoznaczne z tym, ze woda nie może zacząć wrzeć. W ten sposob woda podgrzewa sie do temperatury powyzej 100 stopni C. Kiedy włozycie cos do takiej wody (polecam sypnac cukrem^^) niszczycie delikatna rownowage pomiedzy cząsteczkami i bąble wrzenia pojawiają sie jednoczesnie w calej objetosci szklanki. Ciekawy efekt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposob woda podgrzewa sie do temperatury powyzej 100 stopni C.

1616446[/snapback]

...to się nazywa przegrzanie cieczy - występuje jeżeli nie ma czegokolwiek burzącego w jakimś miejscu napięcia powierzchniowego - szczególnie widoczne w naczyniach laboratoryjnych - stąd na każdym bhp przed laborkami o tym trąbią - aby zapobiec używa się kawałków potłuczonej porcelany - chociaż niektórzy i tak zapominają i są wtedy fajne efekty -jak komuś na labie "woda wybuchnie" :D

Offtoppic - inne fajne efekty, to kolba okrągłodenna z nałożoną chłodnicą zwrotną (długa rura ok pół metra) + reakcja silnie egzotermiczna + laska które zapomniała puścić wodę w chłodnicy... Wynik = piękna żółta plama na suficie, gdy chłodnica zadziałała jak lufa nadając kierunek eksplodującej cieczy... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie, chyba ze iskra przezkoczy na jakis metalowy element i dostanie sie do elektroniki ale nie sadze zeby udalo sie zrobic kilku centymetrowy luk elektryczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kisiel z mikrofalówki zupełnie inaczej smakuje...

Ja raczej nie mogę niczego wsadzać do niej, bo by mnie stara zamordowała - dosłownie :D

Ale płytka ładna... w paseczki takie... tylko nie za długo bo się stopi całkiem :)

A moje pokrętło też się zużywa, kilka(naście) milimetrów za zerem można dać i dopiero dzwoni 'kurczak' :D Ale moja jest już stara... zajedobrze się trzyma jakby się tak zastanowić... przywieziona z Niemiec już ładnych parę lat temu.. żadnej usterki.. żadnej naprawy... wypas, POLECAM MIKROFALÓWKI :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi