Rorschach Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Ostatnio składałem nowego kompa, ale pomimo iż sprzęt jest w miarę to strasznie bolała mnie szybkość z jaką pracował. Czarę goryczy przepełniła niemożliwość zainstalowania Mandrake 9.0. Instalacja zawieszałą się przy inicjalizacji DMA dla 40gb dysku. Zainteresowałem się tym bliżej i zauważyłem, że moje dyski pracują w PIO. Pobawiłem się zworkami i dysk z systemem przełącza się na DMA, gdy pracuje sam. Wszystko miesza ten nowy dysk. To co jest ważne to 1. Są 2 dostępne taśmy. 2. Jest nagrywarka. 3. Dysk nr.1 z XP 4. Dysk nr.2 ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami (tu są rzeczy, które nagrywam na płytke) 1.Jak sądzicie co może pomóc? 2. Jak poustawiać zworki? 3. Jak w ogóle powinno się podłączać taśmy (ja robię tak, że nagrywarka jest na oddzielnej taśmie, a dyski pracują na wspólnej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Dopsz Najpierw zworkami ustawiasz kolejność napędów master/slave nie uda Ci się nimi zmienić UDMA (jedynie rozmiar dysku jaki płyta gł będzie widzieć ( w przypadku płyt które mają kłopoty z dyskami do 40gb)). Napisz dokładnie co masz w kompie :>? . 2 UDMA uaktywanie się w bios. Zazwyczaj jest zasada że dyski na odzielnnej taśmie i napędy optyczne na odzielnnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 dyski na odzielnnej taśmie i napędy optyczne na odzielnnej. 1615688[/snapback] Chyba że ten drugi dysk to jest jakieś stare powolne bydle to lepiej żeby sobie z optykiem pracował :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...