Skocz do zawartości
snupi00

Wyciszenie Kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o wyciszanie HDD, szukałem taniego i dobrego sposobu i akurat w budzie jaką mam w podpisie są dość przyjemne koszyczki (standardowe koszyki w obudowach też oczywiście nadają się), w które przykręciłem/wmontowałem take fajne gumeczki jak tu:

Dołączona grafika

ogólnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

I jeśli chodzi o szczegóły to pomogło to zmniejszyć głośność (drgania przenoszone na obudowe) w znacznym stopniu! Na prawdę różnica jest spora! Jakieś 60-70% :D Na oko ;). Trzeba tylko pamiętać żeby boczne ścianki dysku nie dotykały ścianek koszyka - jest na prawdę bosko. Chyba aż tyle bo akurat buda wszelkie drgania przenosi.

Koszt wszystkiego to jakieś:

- 4 śrubki 4mm x 10mm - 15gr

- 4 podkładki 4.2mm - 5gr

- 4 nakrętki (4mm) - 10gr

- 4 gumeczki - 45gr (CHYBA)

czyli całość 3zł :D. W prównaniu do tych które można kupić w sklepie za 80zł to chyba warto :>. Wada jest jedna :D nie odwrócimy budy do góry nogami LOL. Ale myślałem już o tym żeby nad dyskiem też przykręcić jakieś i wsuwać dysk pomiędzy, chociaż chyba tego nie zrobie bo tak już mi się podoba.

i to pewnie i tak drogo - bo kupowałem w Castoramie.

Same gumki dostałem w elektronicznym - przypuszczam że są to jakieś nóżki lub coś wtym stylu. Dysk jest cichy a jego głośność wynikała właśnie z tego że obudowa mocno przenosiła drgania. Irytowało mnie to troszke. Wsumie dysk działa teraz tak cicho jakbym trzymał go na ręcę. :D

Pozdrawiam :D

EDIT:

fotki lepszej jakości:

FOTKI

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja się dołącze i zapytam:

Dołączona grafika

czy takie rozwiazanie ma sens i czy cos da....

:unsure:

Pomysł jest taki zeby do szkieletu obudowy dokleic gąbke lub mate wyciszajaca i do tego zamontowac maskowanie z blachy alu( ktore bedzie przyklejone/przynitowane do ramki z plexi lub płyty mdf... )

Dołączona grafika

:razz:

maskowałoby to też kable np. od wentyli itp, kable od oswietlenia)

Edytowane przez abdul90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że ten pierwszy obrazek to rzut od strony "dziury" czyli rzut od przodu "koszyka"? Jeśli tak to nie wiem czy to coś pomoże. Dźwięki i tak będą się wydobywać. Gdyby to było zabudowane to co innego, jednak wtedy trzeba by się zastanowić nad chłodzeniem dysku. I rozumiem że chcesz całkowicie "potwora" uciszyć? Ja np. chciałem tylko wyelminować drgania :D TANIM KOSZTEM. Udało się. Wydaje mi się że wyciszenie TYLKO SAMEGO dysku wiązało by się raczej z jego zamknięciem "W CZYMŚ" (nie wnikając w rzeczy typu chłodzenie itp). Inaczej chyba lepiej już obudowę jakoś wyciszyć :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mi się bardzo podoba :D tylko jak będziesz chłodził dysk? :D Pewnie bez wiatraków sięnie obędzie ;). Ogólnie nie wyciszałem jezscze nigdy budy matami ani niczym takim, ale gdzieś, ktoś na tym forum pisał że po wyciszeniu matami trzeba zawsze dołożyć pewną pulę wentyli i że wtedy komp mimo wszsytko staje sięszumiący. Być może jest to kwetsia doboru, ilości obrotów na każdym itp. Jestem ciekawy jak wyjdzie CI to wyciszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i najlepsza, tylko ta moja wcale nie jest gorsza. Poważnie te gumki dają prawie to samo co trzymanie dysku w dłoni lub zawieszenie. Poza tym ZAWIESZENIE nie podoba mi się ;). patrze rownież na estetykęwykonania. Dziwnie będę sie czuł ja będę wiedział że mi tam dysk siękołysze w budzie kiedy ją przesuwam lub przenoszę. Hehehe :D. Nie mówie że zawieszenie jest złe ale gumki mi się bardziej podobają a to już rzecz gustu :D Zdecydowanie jestem za gumkami. No a jeśli chodzi o wyciszenie całkowite to zawieszenie dysku nic nie da bo zawsze on coś tam chrobocze :D DLatego kolega rozpatruje zamknięcie go ;)

Jedna rzecz tylko.. bo wydaje mi sięże jeśli buda jest dobrze wyciszona to dysku już nie będie słychać bo położeniu go na gumkach/zawieszeniu. No chyba że ktoś ma istną kosiarkę. :lol2: Więc faktycznie takie rozwiązanie (jak zamknięcie całkowite) może być niepotrzebne. To zamknięcie całkowite nadawało by się na wyciszenie hdd bez wyciszania budy.

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj dysk jest ( nie wiem czemu) wyjatkowo glosny <_< wlasciwie jedynymi dzwiekami jakie słysze to wlasnie odglos pracujacego dysku, nie jego "telepanie się", i wentyl dmuchajacy na karte graficzna ( mam geforca z pasywnym chlodzienie i musiałem "wymusisc" jakis przeplyw powietrza)... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonały sposób na wyciszenie dysku twardego!!

Dysk umieszczamy na dnie obudowy, na gąbce. Najlepiej takiej specjalnej, a właściwie to wszystko jedno jaka będzie :) Ja podłożyłem piankę, która była w pudełku od tunera tv(miała taką ładną pofalwaną strukturę :) )

Trzeba dysponować zasilaczem o długich przewodach zasilających i sprawdzać temperaturę napędu, aby go nie uszkodzić.

Zapewniam, że sposób jest DOSKONAŁY!! Mam dysk Seagate Barracuda 7200.7 40GB...ma on 2 lata, więc był bardzo głośny, ale teraz nie słychać go WCALE.

DO ROBOTY MANIACY CISZY!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz na mój podpis ;)

1702832[/snapback]

jediknight dokładnie taka sama mam grafe :D wszystko spoko tylko sie straszliwie grzeje <_< jak zmodujesz chlodzenie na niej to zapodaj zdjecia to moze podchwyce pomysł :D a wracajac do dysku... to własnei z gabka juz sie bawiłem i było lepiej, ale wciaz był głośny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

położenie dysku na gąbce na prawdę wycisza go maxymalnie, dzięki za pomysł B)

edit:

wyłożyłem jeszcze niektóre części kompa taką folią z bąblami. :lol:

Edytowane przez AAF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperature mod to mod biosu karty graficznej, żeby się temperatura wyświetlała... nic więcej

takiego chłodzenia nie ma sensu modować, no chyba że na WC...

zapuść 3dmarka05 i po ponad połowie testów zobacz czy jesteś w stanie dotknąć ciepłorurki, ja z trudem ale jestem w stanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

położenie dysku na gąbce na prawdę wycisza go maxymalnie, dzięki za pomysł B)

edit:

wyłożyłem jeszcze niektóre części kompa taką folią z bąblami. :lol:

1703201[/snapback]

A co z odprowadzeniem temperaturki spod dysku? :D

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha no właśnie. niby cicho i fajnie a tu [gluteus maximus]. lol.

włączam speed fana i tu zawsze było ok. 40C (idle) 44C (jak coś tam skrobało :lol:), a na samej gąbce 47-48 idle. no a teraz zrobiłem tak. wyjąłem starą budę od kompa, poszukałem czegoś co by się nadało na zawieszenie dysku w sposoób taki, żeby dół oddawał jakoś ciepło.

no i wyszło tak:

Dołączona grafika

a temperatury mam mniejsze niż przedtem - tzn. (idle) 38C (a w spięciu do) 44C.

no :)

Edytowane przez AAF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z odprowadzaniem ciepła...?? Ja mojego chyba nie będę chłodził bo przy spokojnej pracy ma ok 28-29st...w stresie nie wiem. Ale to wyjątkowo mało...dziwnie mało <_< no cóż cieszę się, ze komuś się to przydało.

P.S. ja w kompie mam dużo takich niecodziennych rozwiązań bo jestem maniakiem ciszy, więc jak mi się coś przypomni to powiadomię. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo wyciszania to i ja dołożę swoje 3 grosze :)

Komp jak w podpisie. Po pierwsze, zasilacz Tagan 380W (U01 - podobno najbardziej udany tagan pod względem ciszy), ja nie narzekam, chociaż czasami go słychać, dziwnie buczy. Na grafice radiator - w zupełnosci wystarcza. Na mobo również radiator - zalman (ten niebieski). Z tyłu obudowy standardowy wentyl ThermalTake dodawany do budy Soprano. Puściłem go na 5V i jest niesłyszalny, ale nie dużo brakuje i by się nie uruchomił. Szczerze mówiąc zbieram na Fanderki 120mm, bo TT wydajnością nie świeci :D Na procku wyszlifowany radiator z miedzianym rdzeniem, średnio wydajny, z miejscem na wentyl 80mm. Dokupiłem adaptor i założyłem taki sam wentyl 120mm jaki mam z tyłu obudowy, również puściłem na 5V - wystarcza (w stresie max45st). Do dysku założyłem NoiseBlockera, tzn sprzet antywibracyjny, taki niebieski z gumkami. Kupiłem na cooling.pl, możecie tam zobaczyć, bo nigdzie indziej jeszcze go nie widziałem. Co najważniejsze, dysk mieści się w szynie w budzie, nie ma problemu w podobnych obudowach ponieważ rozstaw miejsc na śrubki jest identyczny jak w napędach CD/DVD. W sumie jest bardzo cicho!!! Wiatraka na obudowie i procku nie słychać chocby nie wiem co. Zasilacz leciutko buczy, ale naprawde lekko. Temperatury w normie. A dysk? Drgań niemalże nie ma, jest całkiem nowy toteż nie słychać jeszcze świstu głowic, wiec dysk takze cichutki. Przy zamkniętej obudowie jest rewelacja, ale jednak nie tak do konca bo suma sumarum zawsze jakiś odgłos się wydobywa. Wszystko mnie drażni :D

I teraz mam takie pytanie. Czym lepiej wykleić bude na maxa? Nie mam zbyt wiele kasy więc chciałem czymś tanim. Oto propozycje:

1) Gąbka akustyczna

2) Pianka akustyczna 0,5cm

3) Pianka akustyczna 1cm

Warto? Czy lepiej kupić jakieś firmowe maty typu NoiseBlocker albo BeQuiet? Tylko że to już nie ta sama kasa :? Co polecacie do 'całkowitego' wyklejenia budy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam pytanie o maty...

moze mi ktos powiedziec ktore maty najlepsze z tych 3ech podanych?

MATY APP http://allegro.pl/show_item.php?item=80447588

Maty Spire http://www.pc-fan.pl/product_info.php/cPat...products_id/218

MAty Akasa http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php?ka...ducent=&id=1834

Roznica cenowa niewielka... nei wiem jak z jakoscia... pomocy icon_smile3.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi