DarkB Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Mam problam mianowicie dysk tak jak by dostał kopniaka, czasami go wykrywa w biosie czasami nie i jak jest odpalony komp to tak tyka cały czas nie wiem co zrobić może jakis program diagnostyczny, tylko cos ię odpali jesli w biosie go nie wykrywa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Po pierwsze primo trzeba sprawdzić kabel, i np. sprawdzic czy dziala na primary i jak na slave. Szczegolnie te tasmy ATA czesto sie uszkadzają przy samych wtyczkach. Odnosnie tego pykania, cykania. Mialem taki przypadek kiedys w WD 4.3GB, poprostu co kazde 10 sek, slychac było pyknięcie, tak jakby głowica się parkowała. I to było od momentu włączenia zasilania, nawet w biosie. Właśnie wtedy WD stosowało takie praktyki, że do krajów 3 świata (polska też) wysyłali dyski refurbished, można było je poznać po oznaczeniu jakimś tam numerem. Ten dysk oczywiście zwróciłem sklepowi i dopłaciłem do 6.4GB, on już nie pykał, ale po paru latach pojawiły się bady. Tyle mam do powiedzenia na ten temat. :? Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez freddy9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Kable sa dobrze podpięte, a dysk nagle tak się "popsuł" jak go podłaćze wykryje go w biosie i zgrałem taki program diagnostyczny do WD i jak go odpale to widzi go program i jak dam diagnostic albo Zero fill drive to po jakimś czasie wyskakuje error DRQ i póxniej jak już dam resterta to nie wykrywa dysku musze kapa wyłaczyć odczekac chwile i znowu go wykryje w biosie. i to tykanie jest takie co kilka sekund i jak tak tyka to wiem że go nie wykryje w biosie. I to jest WD 100GB 7200obr. Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez DarkB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...