adacho Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 A wiec. W komputerze mam 2 dyski. Jeden 40 gb(C:), drugi 4gb(D:). Instalowalem na nowo win xp. Odpalilem komputer z plyty xp. Chcialem usunac tylko partycje C:, sformatowac ja i nagrac na nia system. Nie mialem zamiaru ruszac dysku D:. Jednak przez nieuwage usunalem rowniez partycje dysku D: :mur: . Do nagrania systemu wybralem dysk C:, a wiec on sie sformatowal na pewno. Z moich obserwacji wynika, ze D: nie zostal sformatowany, ale usunalem te partycje tylko. 1. Czy dobrze mi sie zdaje, ze na dysku D: znajduja sie dalej wszystkie dane?( mam taka nadzieje...) 2. Czy sa one do odzyskania? Jesli tak, to w jaki sposob? Prosze o pomoc. Bardzo wazne dane na tym dysku mialem :sad: <_< ps. mam ndzieje, ze w dobrym dziale ten post pisze. Mozna przeniesc jakby co ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) A wiec. W komputerze mam 2 dyski. Jeden 40 gb(C:), drugi 4gb(D:). Instalowalem na nowo win xp. Odpalilem komputer z plyty xp. Chcialem usunac tylko partycje C:, sformatowac ja i nagrac na nia system. Nie mialem zamiaru ruszac dysku D:. Jednak przez nieuwage usunalem rowniez partycje dysku D: :mur: . Do nagrania systemu wybralem dysk C:, a wiec on sie sformatowal na pewno. Z moich obserwacji wynika, ze D: nie zostal sformatowany, ale usunalem te partycje tylko. 1. Czy dobrze mi sie zdaje, ze na dysku D: znajduja sie dalej wszystkie dane?( mam taka nadzieje...) 2. Czy sa one do odzyskania? Jesli tak, to w jaki sposob? Prosze o pomoc. Bardzo wazne dane na tym dysku mialem :sad: <_< ps. mam ndzieje, ze w dobrym dziale ten post pisze. Mozna przeniesc jakby co ;) 1616837[/snapback] Po usunieciu i zformatowaniu dalo by sie odzyskac :) wazne zeby nic nie nagrywac. 1. Z ta partycja D bron cie panie boze juz nic nie mieszaj !! 2. Przyszykuj wolne miesce na C na pliki odzyskane z D. 3. Sciagnij program Get Data Back w wersji FAT lub NTFS (zaleznie w jakim formacie byla partycja D) 4.Dalej to juz postepuj zgodnie z tym co ci powie program, nic trudnego, tylko troche czekania :) (musisz zaznaczyc w programie ta partycje ktorej teraz nie widzisz ;p, bo tam bedzie do wyboru ... skad ma odzyskiwac) P.S. Get Data Back w wersji demo pozwala tylko na przegladanie plikow a nie ich odzysk. :wink: :wink: :wink: Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez best-boy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adacho Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 OK. Dostalem jeszcze taka rade, ze powinienem uzyc partition magica i potraktowac to co zrobilem, jako awarie partycji. W tej chwili jedyny dostep jaki mam do dysku D: to jest informacja o jego istnieniu w menadzarze urzadzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 OK. Dostalem jeszcze taka rade, ze powinienem uzyc partition magica i potraktowac to co zrobilem, jako awarie partycji. W tej chwili jedyny dostep jaki mam do dysku D: to jest informacja o jego istnieniu w menadzarze urzadzen. 1616960[/snapback] Nie radze bawic sie magiiciem... skonczysz bez danych ;). Jak sa wazne to rob po mojemu, a jak ci wisi to sie baw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adacho Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 aha, jeszcze jedno. CZym sie rozni FAT od NTFS? Ja jestem cienki w te klocki ;) Jestem na 90% przekonany, ze to byl NTFS, ale lepiej nic juz dzisiaj nie psuc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Dwa różne systemy zapisu ?? bardzo się różnią. Tablicą alokacji plików szybkością ;] rozmiarem dysków jaki mogą obsłużyć , itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adacho Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Dzieki! Pomoglo:) POlecam programik. Z 4GB dysku( a zajete chyba tylko ok.200-300MB) odzyskalem 6,7 GB (!!!) Dysk byl uzywany, wiec jeszcze czyjes rzeczy sprzed formatowania mam, hehe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...