artois Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Na wstępie Witam Wszystkich :D Dwa tygodnie temu zakupiłem kartę graficzną Winfasta Geforce 6800 128MB /na AGP/ standardowo miałem /mam :cry: / Modecom-a 300 GTF który był dołączony do obudowy Enjoy/ Ponieważ jednak sprzętu trochę w budzie mam między innymi kartę DVB SkySar, 2 dyski a w perspektywie Creative X-Fi i odblokowanie potoków postanowiłem wymienić zasilacz i zakupiłem Chiefteca HPC-420-302-DF - 420W Przyszła paczuszka super zapakowana, podłączyłem wszystko odpalam kompa a tu pisk że hej. Myślę - nie podpiołem molexa do karty graf. sprawdzam podpięty!! juz całkiem straciłem koncepcję, może zasilacz walnięty (tym bardziej, że na słabym Modecomie wszystko gra) podrałowałem do kumpla i przytargałem Radeona 9100. Podłączyłem i o zgrozo wszystko na Chieftecu działa. Trochę zamieszałem ale sam już nie mam pojęcia co robić Zasilacza nie zwróce bo działa na Radku 9100 a nie chce "łajza" mi dopalić GF 6800. Co jest grane i jak sie za to ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>? Pierwsze objawy wskazują ża karta piszczy bo nie podłączyłem do niej zasilania z molexa /ale molexa podpiołem najmocniej jak potrafiłem/ Czy coś trzeba ustawić np w Biosie? Nadmieniam że jak podpiołem Radeona 9100 to wszystko gra komp sie załadował i działa. Proszę wszystkich o ratunek Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Piszczy karta czy spiker :>?? jeśli karta to cewki (uruchamia się normalnie :>?) a jeśli cewki to je zalej np silikonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artois Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Piszczy karta czy spiker :>?? jeśli karta to cewki (uruchamia się normalnie :>?) a jeśli cewki to je zalej np silikonem. 1617477[/snapback] Lama ze mnie. Niewiedziałem nawet że karta ma jakiś głosniczek. Uruchamiać nie uruchamiałem ten pisk mnie zdeka wystraszył pozatym w instrukcji pisze że można w ten sposób uszkodzić kartę /bez wpiętego molexa/ O jakie cewki Ci chodzi? PS Dlaczego Modecom mi nie piszczy a a Chieftec tak?? Heh chyba źle zrobiłem go kupując bo polecano mi Tangana ja jednak sie połasiłem na moc i teraz mam. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Zaraz ;] chwila ;] to nie piszczy spiker (spiker nie jest na karcie lecz jest od płyty gł):>? Oczywiście molex podłączony jest do karty :>? A piszczy bo wpada w rezonans ;]. Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 To co w końcu piszczy, bo już się pogubiłem? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artois Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zaraz ;] chwila ;] to nie piszczy spiker (spiker nie jest na karcie lecz jest od płyty gł):>? Oczywiście molex podłączony jest do karty :>? A piszczy bo wpada w rezonans ;]. 1617521[/snapback] Hmm a dlaczego nie wpada w rezonans przy Modecomie? Które cewki mam zalać silikonem? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Jeszcze raz pisze ;] co piszczy czy spiker to taki głośnik od płyty gł ;] czy cewka (bo jak spiker to coś innego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artois Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Jeszcze raz pisze ;] co piszczy czy spiker to taki głośnik od płyty gł ;] czy cewka (bo jak spiker to coś innego). 1617547[/snapback] Piszczy "coś" - nie umiem tego zlokalizować na karcie graficznej tak jak bym nie włożył molexa w gniazdo. Pozdrawiam Mówiłeś o zalepieniu silikonem, nie jest to niebezpieczne? Czy to jest rozwiązanie problemu? Dlaczego nie rezonansuje (jeśli to jest powód piszczenia - które przed czymś ostrzega?) przy zasilaczu Modecoma? Pozdrawiam Z góry przepraszam za nieścisłości ale pierwszy raz mam taki problem i nie wiem jak go ugryźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 To z tego wynika że to cewka ludzie zaleweją je żywicą :) poszukaj po forum. A rezonans to trochę skomplikowane ;]. Chyba że Benito podejmie się tłumaczenia na ludzki język :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artois Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 To z tego wynika że to cewka ludzie zaleweją je żywicą :) poszukaj po forum. A rezonans to trochę skomplikowane ;]. Chyba że Benito podejmie się tłumaczenia na ludzki język :D. 1617760[/snapback] Dziękuje:) Czyli reasumując: 1) Odpalić kompa pomimo piszczącej cewki 2) Jeśli odpali sie prawidłowo i nie bedzie żadnych komunikatów ze strony sterownków karty graf a sama karta nie przejdzie w ustawienia bezpieczne zalać cewkę żywicą albo silikonem? Dobrze zrozumiałem?? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 No jeśli wiso podłączone ;] nie wywala błędów napięcia ok a cewka piszczy wielu piszczą ;]. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Najlepszy do tego celu jest zwykły silikon uniwersalny dostępny w małych tubkach w cenie kilku zł. trzeba dławik skleić tak, żeby rdzeń nie wpadał w wibracje. Czyli na maxa zintegrować z nawiniętym drutem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 może to jednak cewki w zasilaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...