Skocz do zawartości
artois

Wymieniłem Zasilacz A Płyta Mi Piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie Witam Wszystkich :D

Dwa tygodnie temu zakupiłem kartę graficzną Winfasta Geforce 6800 128MB /na AGP/ standardowo miałem /mam :cry: / Modecom-a 300 GTF który był dołączony do obudowy Enjoy/ Ponieważ jednak sprzętu trochę w budzie mam między innymi kartę DVB SkySar, 2 dyski a w perspektywie Creative X-Fi i odblokowanie potoków postanowiłem wymienić zasilacz i zakupiłem Chiefteca HPC-420-302-DF - 420W Przyszła paczuszka super zapakowana, podłączyłem wszystko odpalam kompa a tu pisk że hej. Myślę - nie podpiołem molexa do karty graf. sprawdzam podpięty!! juz całkiem straciłem koncepcję, może zasilacz walnięty (tym bardziej, że na słabym Modecomie wszystko gra) podrałowałem do kumpla i przytargałem Radeona 9100. Podłączyłem i o zgrozo wszystko na Chieftecu działa.

Trochę zamieszałem ale sam już nie mam pojęcia co robić Zasilacza nie zwróce bo działa na Radku 9100 a nie chce "łajza" mi dopalić GF 6800.

Co jest grane i jak sie za to ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>? Pierwsze objawy wskazują ża karta piszczy bo nie podłączyłem do niej zasilania z molexa /ale molexa podpiołem najmocniej jak potrafiłem/ Czy coś trzeba ustawić np w Biosie? Nadmieniam że jak podpiołem Radeona 9100 to wszystko gra komp sie załadował i działa.

Proszę wszystkich o ratunek Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczy karta czy spiker :>?? jeśli karta to cewki (uruchamia się normalnie :>?) a jeśli cewki to je zalej np silikonem.

1617477[/snapback]

Lama ze mnie. Niewiedziałem nawet że karta ma jakiś głosniczek. Uruchamiać nie uruchamiałem ten pisk mnie zdeka wystraszył pozatym w instrukcji pisze że można w ten sposób uszkodzić kartę /bez wpiętego molexa/ O jakie cewki Ci chodzi?

PS Dlaczego Modecom mi nie piszczy a a Chieftec tak?? Heh chyba źle zrobiłem go kupując bo polecano mi Tangana ja jednak sie połasiłem na moc i teraz mam. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz ;] chwila ;] to nie piszczy spiker (spiker nie jest na karcie lecz jest od płyty gł):>? Oczywiście molex podłączony jest do karty :>? A piszczy bo wpada w rezonans ;].

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz ;] chwila ;] to nie piszczy spiker (spiker nie jest na karcie lecz jest od płyty gł):>? Oczywiście molex podłączony jest do karty :>? A piszczy bo wpada w rezonans ;].

1617521[/snapback]

Hmm a dlaczego nie wpada w rezonans przy Modecomie? Które cewki mam zalać silikonem? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz pisze ;] co piszczy czy spiker to taki głośnik od płyty gł ;] czy cewka (bo jak spiker to coś innego).

1617547[/snapback]

Piszczy "coś" - nie umiem tego zlokalizować na karcie graficznej tak jak bym nie włożył molexa w gniazdo. Pozdrawiam

Mówiłeś o zalepieniu silikonem, nie jest to niebezpieczne? Czy to jest rozwiązanie problemu? Dlaczego nie rezonansuje (jeśli to jest powód piszczenia - które przed czymś ostrzega?) przy zasilaczu Modecoma?

Pozdrawiam

Z góry przepraszam za nieścisłości ale pierwszy raz mam taki problem i nie wiem jak go ugryźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z tego wynika że to cewka ludzie zaleweją je żywicą :) poszukaj po forum. A rezonans to trochę skomplikowane ;]. Chyba że Benito podejmie się tłumaczenia na ludzki język :D.

1617760[/snapback]

Dziękuje:)

Czyli reasumując:

1) Odpalić kompa pomimo piszczącej cewki

2) Jeśli odpali sie prawidłowo i nie bedzie żadnych komunikatów ze strony sterownków karty graf a sama karta nie przejdzie w ustawienia bezpieczne zalać cewkę żywicą albo silikonem?

Dobrze zrozumiałem??

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi