Skocz do zawartości
PITer

Selekcjonowane Athlony/semprony Box/oem

Rekomendowane odpowiedzi

PITer napisał(a):

A co myslicie o Sempronie 3000+ 64 bitowym ?

1631148[/snapback]

Myślę że wszelka analiza nie powinna być oderwana od cen gdyż w przypadku Sempów one odgrywają tu podstawowe kryterium.

Dlatego zrzuciłem ceny, coby przeanalizować (www.apollo.pl);ceny brutto:

46. [754] Procesor AMD Sempron 2600+ BOX 32-bit szt. 235.00

47. [754] Procesor AMD Sempron 2600+ BOX 64-bit szt. 254.00

48. [754] Procesor AMD Sempron 2600+ OEM 32-bit szt. 234.00

49. [754] Procesor AMD Sempron 2800+ BOX 32-bit szt. 261.00

50. [754] Procesor AMD Sempron 2800+ BOX 64-bit szt. 282.00

51. [754] Procesor AMD Sempron 2800+ OEM 32-bit szt. 313.00

52. [754] Procesor AMD Sempron 3000+ BOX 32-bit szt. 297.00

53. [754] Procesor AMD Sempron 3000+ BOX 64-bit szt. 329.00

54. [754] Procesor AMD Sempron 3000+ OEM 32-bit szt. 286.00

55. [754] Procesor AMD Sempron 3100+ BOX 32-bit szt. 385.00

56. [754] Procesor AMD Sempron 3100+ BOX 64-bit szt. 399.00

Semp 643000+(mnoż 9) posiada c&q co niewatpliwie jest przydatne cena też do przyjęcia-powinien być podstawowym procesorem do budowania platformy S754.

(3100+ też bardzo dobry 256 cache ale ta cena)

No jeżeli kogoś naprawdę nie stać może skorzystać z wersji S64 2600+,2800+

Dlatego moje typy do selekcji

S64 3000+

S64 2600+ (lub2800+ jeżeli różnica w wersji OEM nie była by istotna)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband napisał(a):

super pi do testowania stabilności jest dość dobre ,moim zdaniem lepsze niż prime

1631450[/snapback]

No to kiepskie masz zdanie :lol: S-pi lepsze od prime, rozwaliles mnie, s-pi służy selekcjonowaniu wstepnemu, bo szybko idzie, jednak stabilnosc proca to dobrze jest przetestowac tak z 11h blenda. Czasem potrafi wywalić kilku godzinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

pytam z ciekawosci, u mnie winchester siedzi, ale qmpel zamierza go kupic, wg mnie tam bedzie mnoznik 7/7.5, wiec z wysokim oc tez bedzie trdno przez płyty, zreszta i tak to pewnie beda najgorsze padaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 napisał(a):

Mnoznik tam jest 7, nie ma chyba proców na 754 i 939 z połówkowymi mnoznikami. Wg mnie i tak sie wiekszosc sztuk podkreci do maxa na jaki plyta pozwala HTT... Na dfi to pewnie do 2500 by sie dojechalo...

1638092[/snapback]

2500/7= 357 MHz

IMHO nawet na DFI byłoby cieżko :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

moj gigabyte robi 345MHz no i to chyba nie koniec, bo wiecej jeszcze nie probowalem :P

1638938[/snapback]

no jasne- przecież nie zaprzeczam ze to możliwe. Chodzi tylko o to że takie ustawienia na codzień byłyby baaaardzo kłopotliwe :?

a K8 powinien być ustawiony na codzień na 2,4-2,6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

moj gigabyte robi 345MHz no i to chyba nie koniec, bo wiecej jeszcze nie probowalem :P

1638938[/snapback]

mam mala prosbe, czy moge zobaczyc screena na htt 345, interesuje mnie tez screen z super pi z twoim czasem, tak dal porownania, mozesz wrzucic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

1638938[/snapback]

Czegoś tu nie rozumiem :blink:

Piszesz w sygn że max procka to 2597MHz co przy zablokowanym c&q daje htt325MHz procek semp 2800+, mnożnik 8 (8x325=2600MHz)

Jakim sposobem udało Ci się uzyskać htt 345MHz co by znaczyło,że 8x345=2760MHz,że nagle procek biega więcej o 160MHz ??

W tym przypadku prośba poprzednika o screena wydaje się być jak najbardziej uzasadniona :wink:

Edit:

@jediknight

Semp 2800 ma zablokowany c&q,czyli mnożnik również,pisałem o tym powyżej. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricci napisał(a):

Czegoś tu nie rozumiem :blink:

Piszesz w sygn że max procka to 2597MHz co przy zablokowanym c&q daje htt325MHz procek semp 2800+, mnożnik 8  (8x325=2600MHz)

Jakim sposobem udało Ci się uzyskać htt 345MHz co by znaczyło,że 8x345=2760MHz,że nagle procek biega więcej o 160MHz ??

W tym przypadku prośba poprzednika o screena wydaje się być jak najbardziej uzasadniona :wink:

Edit:

@jediknight

Semp 2800 ma zablokowany c&q,czyli mnożnik również,pisałem o tym powyżej. :wink:

1639427[/snapback]

Ricci...to wlasnie jest magia K8NS ;)

Tez sie podlaczam o screena z SuperPI 16M i Prime95 Torture Test (tak ze 2-3h zeby przynajmniej pochodzil)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale na innym procu na sempie 3000 przy mnozniku 7x wiec loozik, a screena moge podac, tylko dajcie jakiegos ftp,albo cos gdzie mozna go wrzucic

no i oczywiscie clock genem ustawiam, bo bios botuje tylko do 325(niestety)

Edytowane przez dzidzion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

ale na innym procu na sempie 3000 przy mnozniku 7x wiec loozik, a screena moge podac, tylko dajcie jakiegos ftp,albo cos gdzie mozna go wrzucic

no i oczywiscie clock genem ustawiam, bo bios botuje tylko do 325(niestety)

1639651[/snapback]

Załóż sobie konto (oczywiście darmowe) http://photobucket.com/ i tutaj bedziesz mógł umieszcszczać swoje screeny,a na tweaku podajesz linki do obrazów (pliki zapisuj w formacie jpg).

Jeżeli to jest kwestia techniczna to no problem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion napisał(a):

wlasnie tak zrobilem narazie 2h----chyba wystarczy1640015[/snapback]

ladnie ladnie...:P Szkoda ze nie moge miec procka z odblokowanym mnoznikiem z dol bo wtedy bym sprawdzil jakie max HTT wytrzymuje moj NF8 ;) Narazie udalo mi sie windowsa uruchomic przy HTT=340MHz...na HTT=335MHz mam nawet screena ;) (zapraszam do watku o NF8...tam to jest) ale procek juz nie wyrabia przy takich czestotliwosciach HTT :\

Pokombinuj jeszcze...moze to 350MHz dobijesz :P

No i jeszcze wrzuc obrazki z SuperPI :P

2h w Prime to z jedenj strony duzo a z drugiej malo ;) Mi kiedys Prime sie wywalal dopiero po 9-10h i sie okazalo ze byla to wina RAMu ;) ale jak SuperPI 16M i 32M przechodzi to jest duza szansa ze komp stabilny jest ;) choc ja dla pewnosci wole zapuszczac Prime na nocke i wtedy mam jako taki obraz stabilnosci mojej maszyny :P

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricci napisał(a):

@dzidzion:

Niezły wynik w SPi16M; zgłoś do challenge'a. :wink:

1644140[/snapback]

Ja wiem czy taki niezły, wg. mnie nic nadzwyczjnego, ja niewiele mniej MAM na sempku2600. :)

I tez bedzie wiecej jak zrobie v-sense na 3,3v w moim PSU... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 napisał(a):

Ja wiem czy taki niezły, wg. mnie nic nadzwyczjnego, ja niewiele mniej 1644325[/snapback]

No to Ty masz też niezły czas :wink: ,ale tutaj chodziło o coś innego Ty masz mobo DFI;tutaj wszyscy sie zgadzamy,że jest ona potencjalnie najlepsza do oc częśc userów jej nie kupuje ze względu na cenę.

Dzidzion swój wynik pociągnoł na GA-K8NS i jak patrzyłem w challengu, to jest to najlepszy wynik na tej plycie i stąd to stwierdzenie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi