MTX vs. JL audio Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Witam kupiłem niedawno semprona 2500+(1400mhz) 64bit. do tego płyte abita kv8pro 3rd eye pamiątki 512 ddr/400 goodrama, vga 9550 gigabyte 128/128, zasilka słaba tylko 350W :sad: ! wgrałem nowy bios i tu zaczyna sie problem, mam dziwne podkrecanie procka, o tuż to ze podkręcając procesor automatycznie pamięć zwieksza czestotliwość i to mnie boli bo na starym abicie nf7 - s miałem wszystko osobno, gdy pamięć wymiekała mogłem ustawić sobie ja na 460mhz i dalej mogłem krecic procek a w tym przypadku sie nieda :mur: !! max co zniego wyciągnołem to z 1400@1600MHz pamiątki (460MHz) wyżej sie nieda bo wymiękają <_< , co mam zrobić żeby osobno ustawić częstotliwość procka i pamięci :unsure: (ma ktoś taką płyte i procka i czy da sie więcej z niego wyciągnąć, chodzi mi tylko o procesor ) i czy jest mozliwe, że zmiana biosu mogła te funkcje usunąć ? Czytałem ze 2600+ Semprony zarąbiście krecą do 2000mhz i nawet wyżej :blurp: (sposobem jaki ja chciałem zrobić czyli ustawić pamieć na 460MHz lub mniej i kręcic samego procka) Ps. niewidziałem orginalnego biosu (na orginalnym biosie nieodpala sie ten sempron2500+ 64bit.) Jestem początkujący wiec prosze o wyrozumiałość :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Przestaw pamięci bo zawsze lecą razem z podnoszemiem magistrali- ustaw je np na 133 czy 166 to i tak podbiją sei przy kręceniu. A z kupnem 2500 to był błą am mnoznik tylko 7x więc nie spodziewał bym sie wiećej niż 2.1-2.2 ghz wydusić. Trzeba było brać płyta na nf4 i przynajmniej 2600+ to 2.4-2.5ghz gwarantowane właściwie. A mzoę więcej. No ale teraz to już po ptokach... :? a zasiłka 350w jest w sam raz wcale nie za słaba. Tylko jesli ona ma faktycznie 350w- jesli to jakiś tracek, megabajt, codegen itp yo maja faktycznie ok 220w. Jeśli mocecom(ale nie feel), chieftek czy inne dobrej firmy to śmiało mozna kręcić. Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTX vs. JL audio Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Przestaw pamięci bo zawsze lecą razem z podnoszemiem magistrali- ustaw je np na 133 czy 166 to i tak podbiją sei przy kręceniu. A z kupnem 2500 to był błą am mnoznik tylko 7x więc nie spodziewał bym sie wiećej niż 2.1-2.2 ghz wydusić. Trzeba było brać płyta na nf4 i przynajmniej 2600+ to 2.4-2.5ghz gwarantowane właściwie. A mzoę więcej. No ale teraz to już po ptokach... :? a zasiłka 350w jest w sam raz wcale nie za słaba. Tylko jesli ona ma faktycznie 350w- jesli to jakiś tracek, megabajt, codegen itp yo maja faktycznie ok 220w. Jeśli mocecom(ale nie feel), chieftek czy inne dobrej firmy to śmiało mozna kręcić. 1617740[/snapback] Wsumie to złożyłem tego kompa dla brata w mojej firmie, sam sobie wybrał procesor :mrgreen: (ja bym wybrał athlona 64bit) wybrałem mu płyte i pozostałem części bo chiał wziońść na NF3 płyte i elixiry pamięci, niemaiał zadużo kasy wiec chciał się zmieścić i wziońść colorista za 45zl 350w (wiem że to badziew ale na znjomego zasilaczu chiftec 420W też się nieda wicej skrecić). A teraz o podkręcaniu :twisted: - wtym rzecz że nimoge tak zrobić, bo chyba nowy bios mi na to niepozwala <_< . "ustaw je np na 133 czy 166 to i tak podbiją sei przy kręceniu" - tylko że niema w biosie takiej funkcji (wiem o co ci chodzi bo na abicie nf7-s mam taką mozliwość i już to stosowałem a na tym kv8pro niestety się nieda, chyba że jestem slepy 8-O ), albo te płyty kv8pro 3rd eye tak już mają z kręceniem?. Jak bede u brata to zrobie zdjęcie biosu (kurde nieiwme czy serwisant mi niewgrał biosu od kv8pro <_< - bo ten zegar ktory dołacza abit nic niewyswietla powinien wgrać bios o oznaczeniu kv8pro 3rd eye ale dla niego to jedno i to samo pewnie :angry: ) ale to mniej ważne (jak tak dalej bedzie bede musiał wgrać nowy bios który sie jeszcze nieukazał i mam nadzieje że bedzie lepszy od poprzedniego odnośnie O/C) :mellow: Czekam na wasze opinie na temat testów semprona 2500+ 64bit sco 754 . :arrow: główne o jego możliwościach o/c może mi ktoś takiej informacji udzielić :mellow: ?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 z prcem to był błąd- 2500+ ma mnoznik 7x wieć nawet na dobrej do o/c płycie(czytaj dfi, gb, epox lub msi na NF3) nie da sie fizycznie więcej niż 2.2-2.3ghz wycisnać. @600+ ma już mnoznik 8x więć nawet na średniej płycie daje to co najmniej 8X300=2.4ghz A dokładnie jak wygląda kręcenie na via nie wiem bo 99% osób chccących kręcić sempy bierze nf3... Ogólnie porazka wystarczyło kupić np gbk8ns za 245zl do tego sempa 2600 lub 2800+ za ok 240-280zl i byłby dobry zestaw do kręcenia. Jesli sie da to bym oddał te częci co masz i wział to co proponuje bo koszty zblizone a o/c odpowiednio pewnie będzie ok 2.1 ghz a mozę być 2.4-2.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTX vs. JL audio Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 1 post Ale NF3 to porażka w tej granicy cenowej, jest strasznie niestabilny. Skladaliśmy na nich kompy, nonstop jakies problemy z nimi były, musielismy zmieniac wszystko na kt800 (kompy były na płyta gł. K8N, nForce3-250, DDR400, SATA, RAID, LAN, ATX3 i athlonie 64 lub sempronie 2800+ i kiszka, wiekszości użytkownikom musielismy zmienic na kt800 bo mieli problemy z tym sprzetem myśleliśmy ze to przez pamieć zasilacz itp rzeczy ale mieliśmy plyte na kt800 i wszystko chulalo. A NF3 wydajność mają gorszą) tak pozatym godnym polecenia jest NF4 a nie NF3 , tylko że pod soc 939 niema zadnego semprona, Popatrzmy prawdzie w oczy wszyscy sie przywiązali do chipsetu nvidi NF2 fenomenalne chipsety wydajnościowo i technologicznie wiec dlaczego nieybrać nf3 ?????? każdy tak myśli bo nvidia robi dobre chipset ale nie ten NF3 !!! w wydajności i stabilności niedorównują firmie via pod soc 754 i toszczególnie PRO . Dlacze wiekszość czasopism kompoterowych typuje własnie chipsety via a nie nf3 bo przeszły żmudne tesy wydajnościowe i któraś z firm wygrała spór. Nvidia poświęciła wiecej czasu nad chipsetem NF4 olała NF3 ale niedokońca i dlatego są teraz niesamowicie wydajne płyty NF4 asusa z trybem slii więc niezmienie mzdania wobec płyty najwyżej zmieni mu procesor na 2600+ i dostanie zjebke za to że chcial taki do podkrecania dzięki za rade ale zostane przy tej płycie. 2 post Z tego co sie dowiedziałem to te płyty już tak mają czyli zostaje mi znaleść dobre pamięci co sie krecą na 250MHZ lub wyżej nic dodać nic ująć, problem rozwiązany a ten nowy sempron 64bit ma l2 256 a 2600+ jest 32 bitowy i ma l2 128 cvzyli 2500+ jest przyszłościowy (płyte ma full wypas i bedzie miał na kilka lat) można zamknąć temat mam rozwiązanie dziekuje za porady pozdrawiam Naucz sie edytowac posty Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeRBi Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Są już płyty z Socket 754 na nForce4, np dosyć tani Gigabyte K8N4-E. Na tym układzie powinno być wporzo. Właśnie składam taki zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) Z tego co sie dowiedziałem to te płyty już tak mają czyli zostaje mi znaleść dobre pamięci co sie krecą na 250MHZ lub wyżej nic dodać nic ująć, problem rozwiązany a ten nowy sempron 64bit ma l2 256 a 2600+ jest 32 bitowy i ma l2 128 cvzyli 2500+ jest przyszłościowy (płyte ma full wypas i bedzie miał na kilka lat) można zamknąć temat mam rozwiązanie dziekuje za porady pozdrawiam 1618637[/snapback] dziwne bo mam k8ns i od momentu kupienia nie miałem żadnej zwiechy nie spowodowanej testowaniem napiecia na procu podczas kręcenia. Sporo osób an forum ma te płyty i z powodzeniem na nich kręćą i komputery działają stabilnie. Płyta nie jest idealna ale to na pewno jeden z lepszych modeli pod s754. Możliwe,ze testowaliscie płyty z bardzo wczesnymi biosami-wtedy faktycznie było nieciekawie-teraz biosy doszły juz,. do wersji f16 i wszystko lata jak trzeba. Jedyny _ to to,zę gb zorientowało sie jak świetna do kręcenia jest to płyta. Zgadnij co zrobiła?-wydała rev 2 płyta jest nieco zubożona- 1 cewka mniej, mniejsze mofsety, brakl paru kondziorów oraz co gorasza zmniejszono maxymalne mapiecie jakie mozna dać na procesor- teraz to tylko 1.55v max. Dla dobrego sempa zrobienie nawet na rev 2 2.6-2.7 ghz nie jest problemem ale posiadacze słabszych mofgą być nieco ograniczeni napieciem 1.55. Z procka 2500+ niewiele wykręcisz(ok 2-2.1 ghz max) podczas gdy z 2600+ minimum 2.4ghz. Dobre sztuki lecą 2.6-2.8 ghz. Oczywiscie teraz warto kupić wersje 64 bit. Większy cache daje od 1do3% wydajnosci-zawze możnaa kupić sempa 2800+ Jeśli to komp brata to bym jednak z nim pogadał czy nie warto zmienić procka na 2600+ .Większy cache 2500+ nie rekompensuje mniejszego mnoznika. A jesli tak mu zależy na tych 1-3% w niektórych aplikachjach to zawsze jest niewiele droższy sempron 2800+ Acha mozę ci nabywcyu nie umieli krćić- ctl+f1 odkrywa ukryte opcje w biosie m innymi ustawienia pamieci. Nie wiem czemu ale sporo ludzi ma problem z odkryciem tego mimo,ze w instrukcji jest jak byk ta kombinacja. Fajnie,ze sie cieszysz z płyty chipsety via faktycznie są nieco wydajniejsze od nf3 i 4 natomiast tylko nieliczne płyty na via nadaja sie do kręcenia. Ten abit jest ok-z nowymi biosami nie ma z nim problemów. Natomiast proca trzeba było brać minimum 2600 dla wyzśzego mnoznika ale cuż już po ptokach. Edytowane 5 Września 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTX vs. JL audio Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Z góry ci dziękuję za porade (a te płyty które sie wieszały na nf3 miały rzeczywiście stare biosy z 2004r). Spróbuje brata przekonać na semprona 2800+ 64bit bo sie uparł i chce zostać przy tym co ma, (powiedział mi, że za rok bedzie chciał kupić alhlona 64 bit 3000+ lub 3200+ i go wtedy kręcić synchronicznie) ma zamiar zakupić pamięci kingmaxa "hardcore" / 500MHz lub gell-e / 400MHz. pozdrawiam serdecznie i życze miłego dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 na s754 nie są już produkowane a64 wieć albo semp albo jakiegoś mobilka skombinować. Co do synchro z pamieciami to nie ma to za bardzo sensu-kontroler pamieci jest wbudowany w proca i zawsze działa asynchronicznie za pomocą dzielników. Zmiana dzielnika z 1:1 wcale nie powoduje w a64 i pokrewnych sempronach utraty wydajnosci tak jak np przy athlonie xp. A proca warto zmienić- obecne semprony 2600 i 2800+ kręćą sie częśto na 2.6-2.7 ghz. Jest do o wiele wiecej niz btrat wycisnie z sempa 2500+ a rżnica w cenie nie powala. Lepiej dołożyć do proca a dać sobie spokó j przynajmnij na razie z ramem- nie nadgoni jego taktowaniem różnicy na procesorze. Lepiej np sempron 2800+ i twinmosy czy zwykłe kingmaxy niż 2500+ i geile czy kingmaxy hardcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...