Skocz do zawartości
krzysiekkonto

Dhcp W Usr999105

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziele łącze ADSL'a na 5 kompóterów U.S.Robotics'em 9105. Chciałbym zrobić coś takiego, że podaje MAC karty dowolnego kompa któremu to chcę przypisać ustawienia i podpinam pod tego dowolnego MAC'a IP, brame, itp itd etc. (najbardziej chodzi mi o IP) żebym to ja mógł sobie wybrać jaki to IP będzie miał komp o wybranym MAC'u, natomiast DHCP w tym urządzonku robi coś takiego, że podaje mu tylko zakres adresów IP do przydzielenia i kto pierwszy włączy kompa i dostanie pierwszy wolny IP to MAC zostaje dopiero zapamiętany i potem już za każdym razem po włączeniu komputera taki IP zostaje przydzielony.

Czy wogóle można tak zrobić w tym urządzeniu, żebym to ja powpisywał MAC'i i poprzydzielał takie IP jakie to ja chce ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie bylby wtedy DHCP!!

1619099[/snapback]

No właśnie byłby DHCP. A jak działa programik pod Win'a o nazwie vDHCP (ok. 200kB) który to potrafi zrobić z powiedzmy Win'a XP serwer DHCP. Podaje mu MAC'a którego to kompa dopuszczam i przydzielam mu IP. Na drugim kompie daje automatyczne wykrywanie ustawień i otrzymuje ten adres który to podałem :-) a tryb oczywiście "przypisany przez DHCP" a nie "skonfigurowany ręcznie". Działa na 100%, sprawdzałem. DHCP nie jest tylko wtedy kiedy to na każdym kompie muszę wpisywać poszczególne ustawienia...IP, brame, DNS itp itd etc. a to wszystko robi się na jednym urządzeniu (czyt. serwerze) i wtedy to jest DHCP, tylko że są 2 metody otrzymania adresu IP.

1. Dynamicznie z puli określonej na serwerze DHCP (pierwszy wolny IP)

2. Otrzymanie takiego adresu IP jaki to na serwerze został ustawiony dla danego MAC'a.

A jak działają urządzonka np. jeżeli jesteśmy już przy Roboticsie USR9106 model wyższy który to dodatkowo ma WiFi. Przecież też ma serwer DHCP i tam żeby dodać kompa na WiFi to filtruje się tylko takie kompy które to są znane serwerowi po MAC'u :wink: Czyli jaśniej. Nie każdy przecież może się połączyć z takim AP'kiem (z taką siecią) bo kompom nieznanym (brak wpisu MAC'a na serwerze) IP i reszta ustawień nie zostaje przydzielona.

Drugi sposób mniej istotny to podanie klucza WEP.

nei mozna zrobic tego na stale ale powinna byc opcja czasu wygasniecia przypisania ip do mac!

poszukaj w opcjach!

1619099[/snapback]

Tak. Opcja czasu wygaśnięcia jest...domyślnie 24h, ale to mi praktycznie mało przydatne jest.

W takim razie to dość prymitywny serwer DHCP, który to nie potrafi przydzielić adresów tylko wybranym kompom (po MAC'u), a wszystkim które to się połączą z siecią dodaje adresy z puli :? a przecież wystarczyło zastosować mechanizm dopuszczania kompów z WiFi :?

W ustawieniach jest tylko tablica ARP, która to podaje samo info o tym jaki MAC ma jaki IP (oczywiście z tych kompów które to są aktualnie włączone) ale ustawień niestety brak, przynajmniej z tego co wyczytałem :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. No nie do konca nie ma takiej opcji. Jesli zalogujesz sie do routera przez telnet to masz polecenie "arp show" pokaze Ci jakie aktualnie ip'iki sa przypisane do mac'ow. Czyli to samo co administracja przez strone, ale tu mozesz uzyc komendy "arp add 192.168.1.3 00:04:5E:01:19:34" i wtedy jak wejdziesz na admina przez stronke to zobaczysz w tabeli ARP ze pojawil sie wpis z flaga Permanent. Wpis bedzie tam do momentu reboot'a router'a. Mimo ze istnieje tam tez komenda save niestety nie udalo mi sie zapisac tego na stale :( Jesli istnieje na to lekarstwo prosilbym o info. Moze Tobie sie uda! Daj znac. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi