Skocz do zawartości
HugoZak

Moje Pierwsze Wc :) Zapraszam!

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie dzieki tłikowi nakrecilem sie wpierw na modowanie budy a teraz przyszla kolej na WC. Troche trwalo zanim skompletowałem wszystkie czesci ale udalo sie.

Moje WC sklada sie z:

Prison Pro - to jest dopiero bloczek nie to co te nowe :)

Black Ice Pro - legendarna chyba juz chlodnica

Tt Thunderblade 12cm - wzialem go bo ma duzy przewiew i dlatego mam zawsze zapas mocy

Atman At-305 - wydajna, tania i w miare cicha

PlastTeam 1.7l - fajny rezik mi mama kupila :D

węże 10-12mm - z hydraulicznego

Dobra koniec marudzenia czas na pare fotek :)

Prison Pro we własnej osobie:

Dołączona grafika

BIP niestety pekl mi przy gwincie bo za grubo krocec owinalem tasma teflonowa i musial zostac uszczeloniony silikonem co bedzie widac na dalszych fotach:

Dołączona grafika

Caly zestawik:

Dołączona grafika

Tak komp stal jak cialem bude i montowalem WC:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Niestety rezik okazal sie za maly i troszke sie polalo dlatego stoi w wiaderku :) Tak pracowalem chyba ze 2 dni zanim nie znalazlem nowego.

Dołączona grafika

Tak sie prezentuje zlozone WC ale jeszcze nie podswietlone:

Dołączona grafika

Tutaj mamy podswietlone ale w dzien dlatego nie ma super efektu :(

Dołączona grafika

A tu juz mamy sesje zdjeciową z wczorajszej nocy. Tak sie prezentuje prisonek podswietlony:

Dołączona grafika

Atamnik juz w nowym wiekszym i lepszym reziku + termometr przyklejony do gory nogami :D [przyklejalem na kacu wrr..]

Dołączona grafika

Calosc podswietlona od boku. Obudowa jest jeszcze nie skonczona dlatego nie ma scianek.

Dołączona grafika

Prison + Atmna w tle. Widac tez moje zaawansowane chlodzenie NB :D Niedlugo planuje tutaj dac jakis bloczek.

Dołączona grafika

Przejscie wezy do gory do chlodnicy:

Dołączona grafika

Calosc od boku.

Dołączona grafika

Troszke ze skosa :D

Dołączona grafika

Widac PSU modecoma pomalowane na czarno nad nim BIPa + TT thunderblade a jeszcze wyzej jest na pleksie 80mm arctic wiejacy na dol, ktory podaje chlodne powietrze zza obudowy thunderbladowi :) Narazie to sie nie sprawdza bo buda jest i tak otwarta ale bedzie pozniej ladnie dzialac:

Dołączona grafika

Podswietolony prisonek, katody wylaczone:

Dołączona grafika

Jeszcze spojrzenie na BIPa:

Dołączona grafika

Na rezik + atmana w dzien. Tych 2 diod nie bedzie widac jak zaloze scianke :)

Dołączona grafika

I jeszcze front budy z termometrem co bedzie mierzyc temp. wody :)

Dołączona grafika

To by bylo na tyle :) Ogolnie jestem zadowolony ze zlozylem to WC. Nareszcie mam wydajne chlodzenie, dosc ciche (jeszcze wentyl na grafie zostal) i zrobione samemu :)

PODSUMOWANIE

---------------------

Cena:

Prison Pro 120zł + BIP 130zł + TT 120mm 30zł + Atman 305 60zł + petrygo 10zł + weze, ten termometr przyklejony na rezik i rezik z 10zł = 360zł + przesylki 10zł = 370zł !!

Wydajnosc:

Wentyl puszczony na @1640-1660rpm jest cichutki a temp po 1h primie byla 46*C a w pokoju 25*C a woda koło 32*C (CPU jak w podpisie)

Temp sa przyblizone poniewaz czujniki abita naprawde sa dziwne. Gdyby zlikwidowal ten nawiew na NB to pewnie temperatura byla by grubo powyzej 50*C...

Cisza:

Jest niezla :) Atmana praktycznie nie slychac, 2 arcitic + TT sa takze ledwo slyszalne, w zasilce glacial jest bezszelestny... Jedynie dobija mnie wentyl na grafie ktory kupilem na allegro (taki zloty nvidii) i musze go na cos wymienic byle cicho bylo. Karty i tak nie mam kreconej wiec WC nie oplaca mi sie zakladac tam.

To by bylo na tyle prosze o uwagi, opinie, sugestie :D

UPDATE:

No juz jakis czas temu dodalem bloczek na NB kupiony okazyjnie za 50zł. Bloczek wykonany chyba przez pit'a. Wyglada swietnie jedyna jego wada to ze plexa jest troche peknieta ale praktycznie tego nie widac jak bloczek siedzi w budzie, a o przecieku nie ma mowy!

Dobra koniec gadania czas na troche fotek :D

Tak prezenutuje sie cala dolna czesc mojego big towerka:

Dołączona grafika

Zblizenie na Prisona Pro + NB:

Dołączona grafika

Teraz juz tylko sam bloczek na NB:

Dołączona grafika

I jeszcze raz zblieznie na oba bloczki z innego ujecia:

Dołączona grafika

Znowu oba bloczki tym razem bardziej od dolu i od prawej:

Dołączona grafika

I kolejne ujecie prosto na oba bloczki z przodu:

Dołączona grafika

Sorki ale nie bylo mnie przez troche dlatego dopiero teraz zapodaje fotki :)

Oceniajcie :P

Edytowane przez HugoZak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wc spoko. bez fajerwerków, ale nie o to przecież chodzi.

- ciekawe jak będzie się kształtować wydajność, kiedy naprawdę wyciszysz te potwory Tt ;)

- temperatury takie sobie, ale to legendarne 'stopnie Abita'

- zrób może jeszcze porządek z tymi kabelkami wlającymi się po budzie, bo po obecności podświetlenia wnioskuję, że pojawi się jakieś okno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok, ale zakladales WC zeby dac 1.75V na proca i jechac mobilem na 2200mhz :? ? Daj mu z 2.1V i sproboj dojsc do 2700 na konkretnym FSB i wtedy bedzie jakas wymierna kozysc z zestawu. Bo 1.75 potrafi pentagram cu 80 utrzymac przy znosnej ciszy i nienajgorszych temperaturach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok, ale zakladales WC zeby dac 1.75V na proca i jechac mobilem na 2200mhz  :?  ? Daj mu z 2.1V i sproboj dojsc do 2700 na konkretnym FSB i wtedy bedzie jakas wymierna kozysc z zestawu. Bo 1.75 potrafi pentagram cu 80 utrzymac przy znosnej ciszy i nienajgorszych temperaturach.

1618581[/snapback]

obawiam sie ze szanse na taki stabilny wynik raczej wymagaja wiekszej inwencji od wlasciciela wc-ta ;)

zestaw jak na poczatek calkiem fajny, tylko ze pewnie wraz z dodawanie bloczkow i kreceniem trzeba bedzie chlodniczke zmienic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na GPU bloku i tak nie przewiduje a NB nie nagrzewa sie az tak bardzo zeby woda mi zaczela wrzec :D Narazie nie moge znalezc zadnego bloku na NB w rozsadnej cenie....

1618664[/snapback]

Cube by Misiek ?

Gaz tez cos ma stworzyc w najblizszym czasie

co go grzania nb przekonasz sie jak podkrecisz proca do wiekszych wartosci oraz fsb > 230 ;) zagotowac moze nie zagotuje ale okąpać sie mozna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko układzik, ale ja bym ci polecał mimo wszystko blok na gpu. Wtedy zobaczysz o ile sie komp cichszy zrobi. Bo te wyjce na grafach to są zazwyczaj strasznie głośne!

Rezik mam prawie ten sam, tylko że 1.2 litra i atman do niego też spokojnie wchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na GPU napewno nie szarpne sie na blok (moze pentagrama kupie tego alu co ma niby 15dba? hmm) ale na NB jak najbardziej cos musze wynalezc :) A misiu ma jakas stala oferte na NB? bo widzialem kiedys jak sprzedawal pojedyncze sztuki jakis tam bloczkow ale ogolnej oferty nie widzialem. Szukam czegos w granicach 60zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na GPU napewno nie szarpne sie na blok (moze pentagrama kupie tego alu co ma niby 15dba? hmm) ale na NB jak najbardziej cos musze wynalezc :) A misiu ma jakas stala oferte na NB? bo widzialem kiedys jak sprzedawal pojedyncze sztuki jakis tam bloczkow ale ogolnej oferty nie widzialem. Szukam czegos w granicach 60zł :)

1618785[/snapback]

Za 60 pln spokojnie znajdziesz coś na gpu i bedzie to miało bardziej pozytywne skutki niż dawanie bloku na NB. Poszukaj na allegro bo trafiają sie abadony Full na gpu w rozsądnych cenach(sam ostanio kupiłem):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to nie jest zbyt ciche ale napewno wydajne chłodzienie :

Spire CoolForce CF201-NBL z regulatorem obrotów pentagrama.

Mam go na 5200 i spisuje się znakomicie karta wogule się nie grzeje

a w Speed Fanie mogę obroty zmniejszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukladzik calkiem calkiem :) nawet mi sie podoba .. ale zdecydowanie wymienil bym blok na grafie niz na NB ... sam zalozylem na NB i troszke zaluje wydanej kasy ... hehe czyli jak abit przeklamuje to ja mam temp procka 39*C w stresie podkreconego na 3,2 .. ehh.. tylko ze ja mam troszke wiecej blokow ... aaa atmana i tak musze wymienic bo po roku uzytkowania daje o sobie znac .. :) ukladzik jest naprawde spoko :)

Edytowane przez pipanol-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde nie chce bloczka na grafie bo za duzo bym musial przebudowywac uklad a jeszcze mod mi zostal do skonczenia :) Na NB musze sobie bloczek sprawic bo jak nie ma nawiewi na NB a jest tam zalman to on sie nagrzewa i strasznie podgrzewa mi temperature w budzie i wtedy czujniki na maxa szwankuja :D Na grafe raczej prosze o rady jakis cichych albo nieslyszalnych zestawow AC :D

Dziekuje wszystkim za opinie i czekam na wiecej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Na grafe raczej prosze o rady jakis cichych albo nieslyszalnych zestawow AC :D

1619501[/snapback]

u mnie działa taki wynalazek B)

Dołączona grafika

nie muszę dodawać, że nie słychać nic...

piękne to nie jest, ale działa jak trzeba :wink:

Edytowane przez kedzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też jest okno ;P. zaręczam Ci, że przez okno, i z normalnego punktu obserwacji, wiatraka nie widać ;]. co do mocowania opaską, to też jest praktycznie niewidoczne. zrobiłem fotkę z dołu i przy dużym zbliżeniu - dlatego fan wygląda dość przeciętnie. ale to fota poglądowa a nie artystyczna ;)

spojrzyj na nocne fotki podświetlonego układu w topicu o moim WC...znajdź tam arctica na grafie. nie wygląda źle wg mnie ;]

PS

kiedyś też mialem 'płaskiego' arctica na GPU, ale ten jest cichszy i wydajniejszy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle raczej na GPU o pentagramie alu za 50zł lub moze wyrwe jakiegos zalmana ten duzy pasywny radiator z heatpipem w podobnej cenie ;)

A wracajac to tematu NB to sie zastanawiam nad bloczkiem misia lub tez abadonem lite ;) Jeden ladny pokazal sie na allegro :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 35zł mam na zbyciu Proximę z Bloki.pl - na adku wyciągnąłem na niej 554MHz a jak założyłem Pison Pro na grafę to już wynik lepszy i 564Mhz - ta proxima wyjdzie taniej i wydajniej i ciszej ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na te fotki i widze ze atman stoi w pojemniku na tych przyssawkach co sa w zestawie.

Czy nie przenosi to za bardzo drgan ?

Bo ja zastanawiam sie czy go nie zawiesic jakos na pokrywie, ew. chce go polozyc na gabce.

Ale jezeli na tych przyssawkach jest ok to bym nie kabinowal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatorki na pamiec ? Po co? Jak ani pamiatki od grafy ani normalne nie sa krecone wiec niepotrzebne ;) Jedynie na mosfety cos by sie przydalo.

Czy atman wibruje to zalezy jak go postawisz. Raz go ustawisz na gąbce i jest ok a juz nastepnego dnia buczy i znowu musze go podniesc i ustawic na nowo i znowu jest ok ;) Ogolnie nie narzekam ale super cichy to on nie jest.

Dzisiaj wieczorkiem fotki przebudowanego ukladu. Teraz juz uzyskalem prawie moja wymarzona cisze, ale... no jeszcze troszeczke brakuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi