HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) Oczywiscie dzieki tłikowi nakrecilem sie wpierw na modowanie budy a teraz przyszla kolej na WC. Troche trwalo zanim skompletowałem wszystkie czesci ale udalo sie. Moje WC sklada sie z: Prison Pro - to jest dopiero bloczek nie to co te nowe :) Black Ice Pro - legendarna chyba juz chlodnica Tt Thunderblade 12cm - wzialem go bo ma duzy przewiew i dlatego mam zawsze zapas mocy Atman At-305 - wydajna, tania i w miare cicha PlastTeam 1.7l - fajny rezik mi mama kupila :D węże 10-12mm - z hydraulicznego Dobra koniec marudzenia czas na pare fotek :) Prison Pro we własnej osobie: BIP niestety pekl mi przy gwincie bo za grubo krocec owinalem tasma teflonowa i musial zostac uszczeloniony silikonem co bedzie widac na dalszych fotach: Caly zestawik: Tak komp stal jak cialem bude i montowalem WC: Niestety rezik okazal sie za maly i troszke sie polalo dlatego stoi w wiaderku :) Tak pracowalem chyba ze 2 dni zanim nie znalazlem nowego. Tak sie prezentuje zlozone WC ale jeszcze nie podswietlone: Tutaj mamy podswietlone ale w dzien dlatego nie ma super efektu :( A tu juz mamy sesje zdjeciową z wczorajszej nocy. Tak sie prezentuje prisonek podswietlony: Atamnik juz w nowym wiekszym i lepszym reziku + termometr przyklejony do gory nogami :D [przyklejalem na kacu wrr..] Calosc podswietlona od boku. Obudowa jest jeszcze nie skonczona dlatego nie ma scianek. Prison + Atmna w tle. Widac tez moje zaawansowane chlodzenie NB :D Niedlugo planuje tutaj dac jakis bloczek. Przejscie wezy do gory do chlodnicy: Calosc od boku. Troszke ze skosa :D Widac PSU modecoma pomalowane na czarno nad nim BIPa + TT thunderblade a jeszcze wyzej jest na pleksie 80mm arctic wiejacy na dol, ktory podaje chlodne powietrze zza obudowy thunderbladowi :) Narazie to sie nie sprawdza bo buda jest i tak otwarta ale bedzie pozniej ladnie dzialac: Podswietolony prisonek, katody wylaczone: Jeszcze spojrzenie na BIPa: Na rezik + atmana w dzien. Tych 2 diod nie bedzie widac jak zaloze scianke :) I jeszcze front budy z termometrem co bedzie mierzyc temp. wody :) To by bylo na tyle :) Ogolnie jestem zadowolony ze zlozylem to WC. Nareszcie mam wydajne chlodzenie, dosc ciche (jeszcze wentyl na grafie zostal) i zrobione samemu :) PODSUMOWANIE --------------------- Cena: Prison Pro 120zł + BIP 130zł + TT 120mm 30zł + Atman 305 60zł + petrygo 10zł + weze, ten termometr przyklejony na rezik i rezik z 10zł = 360zł + przesylki 10zł = 370zł !! Wydajnosc: Wentyl puszczony na @1640-1660rpm jest cichutki a temp po 1h primie byla 46*C a w pokoju 25*C a woda koło 32*C (CPU jak w podpisie) Temp sa przyblizone poniewaz czujniki abita naprawde sa dziwne. Gdyby zlikwidowal ten nawiew na NB to pewnie temperatura byla by grubo powyzej 50*C... Cisza: Jest niezla :) Atmana praktycznie nie slychac, 2 arcitic + TT sa takze ledwo slyszalne, w zasilce glacial jest bezszelestny... Jedynie dobija mnie wentyl na grafie ktory kupilem na allegro (taki zloty nvidii) i musze go na cos wymienic byle cicho bylo. Karty i tak nie mam kreconej wiec WC nie oplaca mi sie zakladac tam. To by bylo na tyle prosze o uwagi, opinie, sugestie :D UPDATE: No juz jakis czas temu dodalem bloczek na NB kupiony okazyjnie za 50zł. Bloczek wykonany chyba przez pit'a. Wyglada swietnie jedyna jego wada to ze plexa jest troche peknieta ale praktycznie tego nie widac jak bloczek siedzi w budzie, a o przecieku nie ma mowy! Dobra koniec gadania czas na troche fotek :D Tak prezenutuje sie cala dolna czesc mojego big towerka: Zblizenie na Prisona Pro + NB: Teraz juz tylko sam bloczek na NB: I jeszcze raz zblieznie na oba bloczki z innego ujecia: Znowu oba bloczki tym razem bardziej od dolu i od prawej: I kolejne ujecie prosto na oba bloczki z przodu: Sorki ale nie bylo mnie przez troche dlatego dopiero teraz zapodaje fotki :) Oceniajcie :P Edytowane 12 Listopada 2005 przez HugoZak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 - wc spoko. bez fajerwerków, ale nie o to przecież chodzi. - ciekawe jak będzie się kształtować wydajność, kiedy naprawdę wyciszysz te potwory Tt ;) - temperatury takie sobie, ale to legendarne 'stopnie Abita' - zrób może jeszcze porządek z tymi kabelkami wlającymi się po budzie, bo po obecności podświetlenia wnioskuję, że pojawi się jakieś okno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Narazie przedstawiam WC mod jeszcze w trakcie realizacji i balaganu w budzie napewno nie bedzie :D O to sie nie martw :P TT na 1600rpm jest wystarczajaco cichy :) Nizej to juz za slabo wieje jak dla mnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Wszystko ok, ale zakladales WC zeby dac 1.75V na proca i jechac mobilem na 2200mhz :? ? Daj mu z 2.1V i sproboj dojsc do 2700 na konkretnym FSB i wtedy bedzie jakas wymierna kozysc z zestawu. Bo 1.75 potrafi pentagram cu 80 utrzymac przy znosnej ciszy i nienajgorszych temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Spokojnie spokojnie :) Musze takze mysle o zasilce bo ona ma co ciagnac a nie jest to nic rewelacyjnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Wszystko ok, ale zakladales WC zeby dac 1.75V na proca i jechac mobilem na 2200mhz :? ? Daj mu z 2.1V i sproboj dojsc do 2700 na konkretnym FSB i wtedy bedzie jakas wymierna kozysc z zestawu. Bo 1.75 potrafi pentagram cu 80 utrzymac przy znosnej ciszy i nienajgorszych temperaturach. 1618581[/snapback] obawiam sie ze szanse na taki stabilny wynik raczej wymagaja wiekszej inwencji od wlasciciela wc-ta ;) zestaw jak na poczatek calkiem fajny, tylko ze pewnie wraz z dodawanie bloczkow i kreceniem trzeba bedzie chlodniczke zmienic ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Na GPU bloku i tak nie przewiduje a NB nie nagrzewa sie az tak bardzo zeby woda mi zaczela wrzec :D Narazie nie moge znalezc zadnego bloku na NB w rozsadnej cenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 - temperatury takie sobie, ale to legendarne 'stopnie Abita' 1618532[/snapback] jak wiadomo zawyża on temp. CPU o 7*C czyli gość ma w stresie 39*C wynik podobny do mojego :) POzdr. PS. Zaraz zrobię test prime na takich ustawieniach jak Ty masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Na GPU bloku i tak nie przewiduje a NB nie nagrzewa sie az tak bardzo zeby woda mi zaczela wrzec :D Narazie nie moge znalezc zadnego bloku na NB w rozsadnej cenie.... 1618664[/snapback] Cube by Misiek ? Gaz tez cos ma stworzyc w najblizszym czasie co go grzania nb przekonasz sie jak podkrecisz proca do wiekszych wartosci oraz fsb > 230 ;) zagotowac moze nie zagotuje ale okąpać sie mozna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Spoko układzik, ale ja bym ci polecał mimo wszystko blok na gpu. Wtedy zobaczysz o ile sie komp cichszy zrobi. Bo te wyjce na grafach to są zazwyczaj strasznie głośne! Rezik mam prawie ten sam, tylko że 1.2 litra i atman do niego też spokojnie wchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Niestety na GPU napewno nie szarpne sie na blok (moze pentagrama kupie tego alu co ma niby 15dba? hmm) ale na NB jak najbardziej cos musze wynalezc :) A misiu ma jakas stala oferte na NB? bo widzialem kiedys jak sprzedawal pojedyncze sztuki jakis tam bloczkow ale ogolnej oferty nie widzialem. Szukam czegos w granicach 60zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo911 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Niestety na GPU napewno nie szarpne sie na blok (moze pentagrama kupie tego alu co ma niby 15dba? hmm) ale na NB jak najbardziej cos musze wynalezc :) A misiu ma jakas stala oferte na NB? bo widzialem kiedys jak sprzedawal pojedyncze sztuki jakis tam bloczkow ale ogolnej oferty nie widzialem. Szukam czegos w granicach 60zł :) 1618785[/snapback] Za 60 pln spokojnie znajdziesz coś na gpu i bedzie to miało bardziej pozytywne skutki niż dawanie bloku na NB. Poszukaj na allegro bo trafiają sie abadony Full na gpu w rozsądnych cenach(sam ostanio kupiłem):P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Juz postanowilem :P Kupuje bloczek od misia na NB a na GPU cos wymysle... moze zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 jak postawiłem procka tak jak Ty mam 40*C w stresie :) tylko że ja mam jeszcze blok na GPU i prisona a nie prisona-pro POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[rYu]- Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 może to nie jest zbyt ciche ale napewno wydajne chłodzienie : Spire CoolForce CF201-NBL z regulatorem obrotów pentagrama. Mam go na 5200 i spisuje się znakomicie karta wogule się nie grzeje a w Speed Fanie mogę obroty zmniejszyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) ukladzik calkiem calkiem :) nawet mi sie podoba .. ale zdecydowanie wymienil bym blok na grafie niz na NB ... sam zalozylem na NB i troszke zaluje wydanej kasy ... hehe czyli jak abit przeklamuje to ja mam temp procka 39*C w stresie podkreconego na 3,2 .. ehh.. tylko ze ja mam troszke wiecej blokow ... aaa atmana i tak musze wymienic bo po roku uzytkowania daje o sobie znac .. :) ukladzik jest naprawde spoko :) Edytowane 28 Sierpnia 2005 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Naprawde nie chce bloczka na grafie bo za duzo bym musial przebudowywac uklad a jeszcze mod mi zostal do skonczenia :) Na NB musze sobie bloczek sprawic bo jak nie ma nawiewi na NB a jest tam zalman to on sie nagrzewa i strasznie podgrzewa mi temperature w budzie i wtedy czujniki na maxa szwankuja :D Na grafe raczej prosze o rady jakis cichych albo nieslyszalnych zestawow AC :D Dziekuje wszystkim za opinie i czekam na wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) ...Na grafe raczej prosze o rady jakis cichych albo nieslyszalnych zestawow AC :D 1619501[/snapback] u mnie działa taki wynalazek B) nie muszę dodawać, że nie słychać nic... piękne to nie jest, ale działa jak trzeba :wink: Edytowane 28 Sierpnia 2005 przez kedzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Tylko u mnie bedzie okno i to musi chociaz troche ale wygladac a to mocowanie tymi opaskami strasznie mi sie nie podoba ;) Moze wymysle jakies mocowanie actica ale tego plaskiego na grafe i wtedy bedzie looz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 u mnie też jest okno ;P. zaręczam Ci, że przez okno, i z normalnego punktu obserwacji, wiatraka nie widać ;]. co do mocowania opaską, to też jest praktycznie niewidoczne. zrobiłem fotkę z dołu i przy dużym zbliżeniu - dlatego fan wygląda dość przeciętnie. ale to fota poglądowa a nie artystyczna ;) spojrzyj na nocne fotki podświetlonego układu w topicu o moim WC...znajdź tam arctica na grafie. nie wygląda źle wg mnie ;] PS kiedyś też mialem 'płaskiego' arctica na GPU, ale ten jest cichszy i wydajniejszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Mysle raczej na GPU o pentagramie alu za 50zł lub moze wyrwe jakiegos zalmana ten duzy pasywny radiator z heatpipem w podobnej cenie ;) A wracajac to tematu NB to sie zastanawiam nad bloczkiem misia lub tez abadonem lite ;) Jeden ladny pokazal sie na allegro :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Za 35zł mam na zbyciu Proximę z Bloki.pl - na adku wyciągnąłem na niej 554MHz a jak założyłem Pison Pro na grafę to już wynik lepszy i 564Mhz - ta proxima wyjdzie taniej i wydajniej i ciszej ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 To nie dział oferty :P I jak juz mowilem nie chce zbednie komplikowac ukladu dlatego bloku na grafie nie przewiduje! Nad bloczkiem na NB powaznie sie zastanawiam i juz raczej jestem zdecydowany pozostal mi tylko wybor ;) Prosze o oceny mojego WC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 hehe czyli jak abit przeklamuje to ja mam temp procka 39*C w stresie podkreconego na 3,2 1619321[/snapback] Ty masz innego Abita niż my POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Ty masz innego Abita niż my POzdr. 1621625[/snapback] ale z tego zo wiem moj tesh przeklamoje o ok 10 *C :) wiedz spoko ... hehe duzo od was nie odbiegam :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Fajne wygląda i wydajność nawet zadowalająca, może sie w przyszłości na coś takiego szarpne do mojego nowego kompa... Gratulacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Wczoraj nastąpiła mała zmiana w zestawie ;) Doszedl bloczek na NB i na grafie zamontowalem zalmana blue ;) Teraz juz jest prawie idealna cisza. Niedlugo przedstawie fotki z placu boju :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Nie myślałeś o jakiś radiatorkach na pamięć ? WC spoko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Tak patrze na te fotki i widze ze atman stoi w pojemniku na tych przyssawkach co sa w zestawie. Czy nie przenosi to za bardzo drgan ? Bo ja zastanawiam sie czy go nie zawiesic jakos na pokrywie, ew. chce go polozyc na gabce. Ale jezeli na tych przyssawkach jest ok to bym nie kabinowal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Radiatorki na pamiec ? Po co? Jak ani pamiatki od grafy ani normalne nie sa krecone wiec niepotrzebne ;) Jedynie na mosfety cos by sie przydalo. Czy atman wibruje to zalezy jak go postawisz. Raz go ustawisz na gąbce i jest ok a juz nastepnego dnia buczy i znowu musze go podniesc i ustawic na nowo i znowu jest ok ;) Ogolnie nie narzekam ale super cichy to on nie jest. Dzisiaj wieczorkiem fotki przebudowanego ukladu. Teraz juz uzyskalem prawie moja wymarzona cisze, ale... no jeszcze troszeczke brakuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...