Skocz do zawartości
Varrol

Pomocy!!! ASUS A7V333 + Kingston 256MB 333MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wysypał mi sie system i nie jestem pewien, czy odpowiedzialne za to są pamięci, czy którys z programów, które wczoraj uruchamiałem.

Zmieniłem Samsungi na Kingstony (wczoraj) i wszystko wydawało się chodzić OK. Ale dzisiaj włączam kompa i qpa - blue screen i błąd.

Pamięci sprawdziłem programem i 0 błędów. Dysk też sprawdziłem i również 0 błędów. Zostają albo niekompatybilne pamięci, albo zwalone windowsy.

Jeżeli ktoś ma ta płytę z pamiątkami Kingstona i chodzą mu dobrze, to znaczyło by, że wina leży po stronie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba rozwiązałem problem. Ale coś jest nie tak z Ramami - ustawiłem timingi na CL2.5, 3-3-6 i jak na razie jest ok, ale niestety przeinstalowałem juz system i czeka mnie jeszcze kilka godzin instalowania programów.

To dziwne, że te pamięci chodzą na najgorszych timingach. Zanim to jednak ustawiłem, to sprawdziłem inny dysk, więc powodem mogło byc też coś z kablami, ale boje się dac pamięci z powrotem na CL2 2-2-5.

Czy na prawdę nie ma nikogo, kto ma Kingstony na tej płycie? Albo na innych płytach i spodkał sie z podobnym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktos chociaż zasugeruje, czy pamięci są zwalone, czy niekompatybilne. Zauważyłem, że na CL2 2-2-5 dość mocno sie grzały - nie parzyły, ale poprzednie Samsung na 160MHz były chłodniejsze.

Jeżeli by były niekompatybilne, to chyba by nie chodziły dobrze i na CL2.5 3-3-6 - ale trudno powiedzieć. Dzisiaj rano sprawdzę, czy może jednak chodza na najlepszych timinga, a powodem błędów był np. kabelek do dysku, który nie łączył, czy coś podobnego.

W każdym razie poprzednio komp co chwila wywalał błąd "KMODE could not be handled" (czy coś podobnego), a przy instalacji potrafił nawet wywalic błąd danych na Cd.

To raczej nie jest wina przegrzewania sie pamięci, bo dzisiaj jak uruchomiłem kompa po raz pierwszy, to mi wywaliło błąd (ale ten błąd mógł powstac wczoraj przy np. zamykaniu systemu - więc może się grzały za bardzo).

To tak wygląda, jakbym miał zamiast DDR 333MHz, DDRy 200MHz, albo kiepskie 266MHz, które nie mogą chodzic na najlepszych timingach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem na CL2.5 2-2-5 Turbo i jak na razie jest ok. Ale jak tylko dałem CL2, to qpa.

Nie ustawiaj turbo , tylko Optyimal , a potem recznie przestaw Timingi na maxa .

Na Turbo są znacznie wydajniejsze. Poza tym na optimal 3-3-6 i CL2 występują błędy.

Zrozumiałbym, jeśli by nie szły na CL2 przy 333MHz, ale one nie ida na CL2 przy 266MHz!!

Wysłałem maile do ASUSa i Kingstona, może coś poradzą. Zwykle jest tak, że pamięci 333MHz CL2.5 idą na CL2 przy 266MHz. Może rzeczywiście spróbuje zwiększyć napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Mam te same pamiątki na msi i też mi się krzaczą! Z tym że u mnie chodzą na max timingach do 346hz, potem dzieją się z kompem dziwne rzeczy a reszta kompa wydaje sie byc ok. Więc też myśle że te pamięci coś.... Chociaz na 36hz chodzą (cl2, 2-2-5, 1t, 4w, 8q, ultra) i wsio ok. Blue screenów jeszcze nie mialem dlatego wiele znajomych uwaa ze moje pamieci sa ok.

Pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varroltak offtopicowo troche, czemu niezrobisz sobie obrazu dysku z systemem. ja tak mam , jak tylko zainstalowalem sterowniki i programy wszytkie potrzebne mi zrobilem obraz i teras jak coś si ekaszani to si edługo niebawie tylko resetuje z plytą ootowalna 10 minut i system jusz nowiutki czysciutki pachnacy ... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc sprawdziłem o/c i wyniki są fatalne. Nie zwiększałem na razie napięcia na pamiątkach.

Na 145MHz nie chcą iść nawet na najgorszych timingach. A o 160MHz można w ogóle zapomnieć. Nie wiem co jest Samsungi 266MHz szły mi na 160MHz na CL2 2-2-5 bez zwiększania napięcia. Zaczynam myśleć, że to nie niekompatybilność, tylko zwalone pamięci.

Czy można gdzieś sprawdzic oznaczenia kości winbonda, bo oznaczenia Kingstona są na naklejce, więc bardziej wiarygodne sa opisy Winbonda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, czy zmiana Biosu na nowszy by pomogła. Poprzednio miałem PC2100 a teraz mam PC2700 - może w tym jest problem.

Z drugiej strony na stronie ASUSa nie ma tych pamięci jako zalecane - są, ale do A7V8X :(. Z drugiej strony Kingston ma w bazię tą płytę i pisze, że te są odpowiednie.

Znając prędkośc i chęć firm do odpowiadania na emaile (wysłałem, ale pewnie nie dostanę nawet odpowiedzi) zwracam się do was z prośbą o pomoc - wiem, że część z was ma dostęp do sprzętu i może sprawdzaliście już połączenie Kingstonów z tą płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że masz lipne pamiątki!!!

Takie Kingston DIMM 256MB PC2700 standardowo powinny pójść na cl2.5 przy 333, a przy 266 to na cl2. No chyba że taki standard to tylko u Samsunga? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Asusa dostaniesz gwarantuje :) , jezeli chodzi o nowy Bios to watpie zeby pomogl , ale zmienic kontrolnie mozesz . 

Pozatym mozesz te pamiatki sprawdzic u kumpla np , i sie upewnic czy to nie wina pamiatek  .

Rzecz w tym, że znam mało osób w Warszawie (osobiście), bo mieszkam tu od kilku miesięcy, a studiów jeszcze nie zacząłem. Ale nawet ci, których znam z Krakowa jeszcze chyba nie mają DDRów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak juz nic tobie nie pomoze to zapraszam do mnie , to sprawdze .

Wielkie dzięki :D - Jak nie dam rady nic zrobić to cię odwiedzę (razem z browarem oczywiście :). Na razie niestety muszę wkuwać na FCE (bo w piątek mam egzamin) - jak to jest, że problemy pojawiają się zawsze w nieodpowiednim czasie.

Gdyby mi nie wcisnęli na początku oszukanych Samsungów, to pewnie nie miałbym teraz problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol ja rowniez na samym poczatku mialem te oszukane jako 333 - Samsungi 266 TCB0 i one dzialaly najlepiej... 354mhz 2,5-5-2-2 !

Ale zachcialo mi sie wymieniac na to za co zaplacilem i potem sie rozczarowalem. Samsungami 333 TCB3 bo przy 354mhz dzialaly tylko by SPD - 2,5-6-3-3

Teraz dostalem te slabe Kingstony na Winbondach ktore jako 2-5-2-2 dochodza jedynie do 325mhz a jako DDR333 dzialaja stabilnie tylko przy 2-5-3-3.

Jesli chcialbys przetestowac swoj RAM to zapraszam. Goclaw my place. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem na CL2.5 2-2-5 Turbo i jak na razie jest ok. Ale jak tylko dałem CL2, to qpa.

Niestety masz kiepskie pamiatki , jak chcesz to zwieksz im napiecie , ale skoro juz sie grzeja to uwazaj , lub kup chlodzenie .

A możesz napisać jak to zrobić :?: :?: :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...