Argennto Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 ## Witam ## W związku z częstymi pytaniami użytkowników typu : mam taki i taki procek o ile go przekręcę . ?? Chciałbym się podzielić z innymi moimi doświadczeniami z procami na Socket A , głównie pod względem O/C .. I tak najczęsciej spotykane i wybierane przez użytkowników proce to < opisze tylko te z którymi miałem do czynienia , brakuje tu Sempronów i Bartonów > AXP Barton-M < 2500+ > AXP Thoroughbred < 1700+ > Duron < 1400 , 1600 > Istnieje mit że dobra seria proca zagwarantuje nam świetne O/C . Lecz niestety to nieprawda :( Dobra seria proca da nam większą szansę na trafienie lepszej sztuki .. i nic poza tym . Tak jak i Batch podobno im niższy tym lepszy , według mnie nie ma to absolutnie żadnego znaczenia . Testowałem bardzo wiele proców i te niskim , a nawet bardzo niskim batchem wcale się dobrze nie kręciły .. Zauważyłem < czytając posty innych i z własnych doświadczeń > że stare proce o znaczeniu np 0352 czyli wyprodukowany w 52 tygodniu 2003 roku są bardziej podatne na O/C niż te z 2004 .. Po prostu moim zdaniem to taki chwyt ze strony AMD .. po co ludzie mają kręcić proce a nie kupować nowe szybsze modele .. Dlatego zaczęli wypuszczać lipniejsze proce , jak i blokując mnożnik proców wyprodukowanych po 39 tygodniu 2003 r < nie dotyczy AXP-M > Athlon XP Barton Mobile Według mnie troche za głośno sięo nich zrobiło , Nowy Król O/C zgadza się , ale naprawde ciężko jest trafić dobrą sztukę .. Często zdarzało się że to proce do kręcenia nie nadawały się wogole . Ilu użytkowników kupiło na allegro tego proca i potem żaliło się na forum że z trudnością osiąga 2100 Mhz .. Potem znów puszczali go na allegro , w sumie opchneli go za rozsądną cenę tylko dlatego że to Mobil .. Ale oczywiście i zdarzją się dobre sztuki osiągające 2500 , 2600 Mhz to już bardzo dużo jak na technologię 0.13 . I mamy takk według mnie i użytkowników najbardziej popularne serie : IQYHA - na tych seriach osiągano najwyższe zegary AQYHA - na tych też wysokie , ale może troszeczke rzadziej Inne to już kiepskie albo bardzo ryzykowne Jak i mamy wersje 1.45 V 1.65 V Czy ma sie proca z domyślnym napięciem 1.45 czy 1.65 wcale nie oznacza ze ten 1 będzie się lepiej kręcił .. Według mnie Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia !! i dlatego sam nie wiem po co te 2 odmiany .. Athlon XP Thoroughbred Najlepsza seria do kręcenia to oczywiście legendarna JIUHB i poza tym już chyba żadna .. 0307 , 0308 , 0309 , 0313 te daty produkcji czyli stare athlony osiągają najwyższe wskażniki O/C . te proce pójdą na 2300 , 2400 Mhz . Mowa o procach 1700+ i już rzadziej 1800+ Wersje napięciowe to 1.5 V <słynna DLTC > jak i 1.6 V < podobno troszeczke gorsze ale wcale nie udowodniono tego > Duron Apllebred Najbardziej popularne to 1400 i 1600 .. 1800 już nie , a to dlatego że praktycznie wszystkie miały przyblokowany mnożnik i podwyższenie FSB na 166 Mhz kończyło się wyłączeniem kompa ..miały po prostu za wysoki domyślny mnożnik Najlepsze serie to : MIXIB MIUHB MIXHB Wszystkie z domyślnym napięciem 1.5 V Wszystkie mniej więcej jednakowe , na tych seriach osiągano zegary rzędu 2400 Mhz .. Czyli kręca się takk jak Athlony Xp , gdyż to praktycznie ten sam rdzeń tylko z zablokowanym cache .. Co do cache’u swego czasu ten proc był najlepszym wyborem wydajność / cena gdyż przy odrobinie szczęścia mogliśmy się cieszyć procem o wydajności 3100+ < kręcać go do wartości 2400 Mhz i odblokowywując 256 cache’u L2 > Wszystko to co napisałem to moja subiektywna ocena i nie każdy musi się z tym zgadzać .. Co do O/C .. Osiągane wartości w Mhz podane przeze mnie dotyczą proca chłodzonego powietrzem i napięcia rdzenia nie przekraczającego 1.85 V .. Jak już mówiłem Dobra seria nie gwarantuje podatności na O/C .. ma na tylko pomóc w wyborze .. Bo bardzo często zdarza się że proc z dobrej serii jest jednym słowem „ do bani” Z góry sorry za błędy i styl .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybersars Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Szczerze mówiąc to się zgadzam ze stwierdzeniem że procki z lepszych serii nie muszą się dobrze kręcić :-P hehe Mój procek aż taki podatny nie jest a seria najlepsza :-P Trzeba mieć dużo szczęścia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 szukałem kiedyś 2000+ pod kątem serii,, cóż.. mistrzunio z niego nie był :P 2300mhz @ 1,75-1,8v,,, imo tylko selekty - warto dołożyć,, ot taki bartonek nie m 2455 @ 1,6-1,62v, 2600mhz @ 1,72v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 miałem JIXHB 1800+ batch 0023 i wykręciłem go do 12,5x172=2150 przy 1,6V i nie wiem co mu sie stało, bo nigdy sie z czymś takim nie spotkałem. Przy temp. w stresie ok 59 C zawiesił sie, no to reset CMOS-a i 1800+ z powrotem ale niestabilne, zwiecha w kilka sekund. Prestawiłem mu mnożnik i FSB na 5x100. Stabliny!. Doszedłem tak do ok 1 Ghz i już więcej nie wycisnąłem. Proc na stałe stracił swoją podkręcalność i teraz nie chodzi nawet na 100x10 przy 1,85V! Po dokładnych oględzinach nie zauważyłem żadnych ukruszeń ani spalenizny. W innej płycie i na innych pamięciach niestety to samo było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 znaczy ze mu troche strukture wewnetrzna temperatura zdeformowales pamietajcie ze temperatura proca nie jest adekwatna to max temperatury punktowej moze to byc spowodowane nierownosciami bloku bombelkami powietrza czy tez niska jakoscia pasty .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 raczej to nie temperatura, bo utrzymywałem ją w granicach 60 C, a pasta i radiator były założone dobrze. poprzedni proc chodził na nich dobrze przez cały rok. ale jak bym coś zdeformował to proc przecież wogóle nie powinien chodzić, a on był w 100% stabilny tyle, że do ok 1 Ghz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...