Argennto Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Mam pytanko czy stosując dodatkowe wentylki w budzie można obniżyć temp wewnątrz ... niż temp która jest bez bocznej pokrywy ... np gdy otworze obudowe mam 3 stopnie mniej na procu , czy po zastosowaniu wentylatorow wwiewajacych powietzre do srodka obnize jeszce temp .... Podejrzewam ze nie .... ale takk mnei naszlo bo czytalem ze nie ktorzy po zastosowaniu wentylatorow w budzie obnozyli temp proca o 10-15 stopni !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=102975 wystarczy poszukać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolo Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 jesli mozna: (jestem bardzo pocztkujacy w sprawach sprzetu) 1.do czego przypiac kabelek jesli bym sobie zainstalowal dodatkowy wentylatorek- nie widze miejsca obok pierwszego. 2.jak sprawdzic temperature proca itd.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) jesli mozna: (jestem bardzo pocztkujacy w sprawach sprzetu) 1.do czego przypiac kabelek jesli bym sobie zainstalowal dodatkowy wentylatorek- nie widze miejsca obok pierwszego. 2.jak sprawdzic temperature proca itd.? 1657551[/snapback] Odpowiedzi na Twoje pytania już kika razy zostały udzielone, ale... . 1. Jeżeli nie masz wolnego gniazdka 3pin na MoBo to możesz podpiąć pod wtyczke molex za pośrednictwem przejściówki molex-3pin (4zł na allegro). 2. W BIOSie lub za pomocą Mother Board Monitor lub Speedfan lub jeszcze kilku innych. Edytowane 19 Września 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Mam pytanko czy stosując dodatkowe wentylki w budzie można obniżyć temp wewnątrz ... niż temp która jest bez bocznej pokrywy ... np gdy otworze obudowe mam 3 stopnie mniej na procu , czy po zastosowaniu wentylatorow wwiewajacych powietzre do srodka obnize jeszce temp .... Podejrzewam ze nie .... ale takk mnei naszlo bo czytalem ze nie ktorzy po zastosowaniu wentylatorow w budzie obnozyli temp proca o 10-15 stopni !!To zależy, jeżeli masz dobrą wentylację wewnątrz budy (= powietrze bez przeszkód wpada do środka i bez przeszkód wydostaje się na zewnątrz) to taka sytuacja jest jak najbardziej możliwa. Po prostu ciepłe powietrze jest usuwane na zewnątrz zamiast siedzieć sobie nieruchomo w środku (jak w przypadku otwartej obudowy i braku przewiewu). Jeszcze raz podkreślę, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku dobrej (czyt. głośnej) wentylacji, na co w przypadku wyciszonego komputera nie ma raczej szans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 To zależy, jeżeli masz dobrą wentylację wewnątrz budy (= powietrze bez przeszkód wpada do środka i bez przeszkód wydostaje się na zewnątrz) to taka sytuacja jest jak najbardziej możliwa. Po prostu ciepłe powietrze jest usuwane na zewnątrz zamiast siedzieć sobie nieruchomo w środku (jak w przypadku otwartej obudowy i braku przewiewu). Jeszcze raz podkreślę, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku dobrej (czyt. głośnej) wentylacji, na co w przypadku wyciszonego komputera nie ma raczej szans. 1657981[/snapback] Musze sie nie zgodzic. Mam to co w opisie, czyli z grubsza Chieftec Big Tower i przy otwartej budzie mam 2 stopnie wiecej na CPU. Nie mniej - WIECEJ. Dodam jeszcze ze w obudowie jest 1 (JEDEN) wentylator 120mm@1200RPM i daje jakies 18dB. Do tego buda jest oklejona matami, czyli praktycznie nie oddaje ciepla przez blache a mimo tego mam max 54*C na CPU i to przy Prime95 chodzacym non-stop i w baaardzo upalny dzien (ponad 30*C). Zgodze sie co do dobrego przewiewu. U mnie zorganizowalem to tak, boczne otwory (te przy AGP i PCI) zakleilem, dzieki czemu tylny wentyl nie moze ciagnac powietrza nimi tylko nusi przez cala bude z przednich otworow. Przy okazji chlodzi dyski, bo znajduja sie tuz przy przednich otworach. Jak widac dobra wentylacja to nie koniecznie cyklon w obudowie, czy tez wycinanie 15 dodatkowych otworow na wiatraki. Wystarczy troszke pomyslec B) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Cisza to pojęcie względne, wentylator który dla mnie będzie cichy nie będzie z kolei wystarczająco wydajny, fizyka się kłania nieubłaganie. Z resztą Twojej wypowiedzi całkowicie się zgadzam. Co do rozmieszczenia wentylatorów zerknij do tej wypowiedzi - jakie to wspaniałe uczucie cytować samego siebie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Co za bzdura, otwarcie kompa zwiększyło Ci temperaturę otoczenia? Tjaa... niezłą masz elektrownię w budzie. Bez obrazy, ale nie probuj udowodnic ze wiesz wiecej o czyims kompie niz jego wlasciciel. Tymbardziej, jesli wlasciciel wie co pisze. U mnie tez jest 2*C wiecej na CPU przy otwartej budzie i to nie jest "przypadkowy pomiar" tylko regula. Jesli nie wierzysz to przejrzyj moja sygnaturke, zapoznaj sie co mam w budzie, przemysl sprawe i na pewno domyslisz sie czemu tak jest. Podpowiem - skup sie na coolerze od CPU :) Cisza to pojęcie względne, wentylator który dla mnie będzie cichy nie będzie z kolei wystarczająco wydajny Z tym sie w 100% zgodze. AC to niestety niekonczacy sie kompromis :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) Bez obrazy, ale nie probuj udowodnic ze wiesz wiecej o czyims kompie niz jego wlasciciel. Tymbardziej, jesli wlasciciel wie co pisze. U mnie tez jest 2*C wiecej na CPU przy otwartej budzie i to nie jest "przypadkowy pomiar" tylko regula. Jesli nie wierzysz to przejrzyj moja sygnaturke, zapoznaj sie co mam w budzie, przemysl sprawe i na pewno domyslisz sie czemu tak jest.u mnie dokladnie tak samo, na procu +1C a w budzie +2C, jako wyjasnienie wystarczy jedno slowo: ATX, a pytania kierowac do google.com bezglosne jest tylko jedno chlodzenie....pasywne.... na dzien dzisiejszy w domowym pudle prawie niemozliwe, a po drugie dysk halasuje to jakis tam cichy wiatrak nie zaszkodzi Edytowane 19 Września 2005 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 bezglosne jest tylko jedno chlodzenie....pasywne.... na dzien dzisiejszy w domowym pudle prawie niemozliwe, a po drugie dysk halasuje to jakis tam cichy wiatrak nie zaszkodzi U mnie w tej chwili najbardziej halasuja wlasnie dyski, zaraz potem zasilacz. Niestety swego czasu nie mialem specjalnie wyboru - Chieftec byl wtedy jedynym dobrym zasilaczem za mniej niz 300, a Seagate'y padaly jak muchy... wiec mam to co mam :-| Wiatrak w obudowie moglbym jeszcze spowolnic - powiedzmy do 1000 RPM, ale musialbym zdjac maty bo zrobilby sie piekarnik. Dopoki nie bedzie mnie stac na Tagana sa mi potrzebne zeby nie slyszec zasilacza :) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Bez obrazy, ale nie probuj udowodnic ze wiesz wiecej o czyims kompie niz jego wlasciciel.Bez obrazy, ale widzę że masz problemy ze zrozumieniem tekstu. cmsydney pisze cały czas (w tym jak i w TYM temacie) o temperaturze OTOCZENIA - co masz przez to na myśli? Temperatura otoczenia to temperatura w pokoju, a ona nie zmieni się po otwarciu czy zamknięciu obudowy, i nie ma tu żadnego znaczenia jaki masz komputer i jak masz poukładane kable w środku :mur: Co najwyżej może się zmienić (i zwykle się zmienia) temperatura proca, grafiki, płyty, NB/SB, pamięci, dysku, napędów... Tymbardziej, jesli wlasciciel wie co pisze.A czemu zakładasz, że wie? Bo tak? U mnie tez jest 2*C wiecej na CPU przy otwartej budzie i to nie jest "przypadkowy pomiar" tylko regula.Czyli więcej na procesorze, ale temperatura OTOCZENIA (w pokoju) Ci się nie zmienia? ...i na pewno domyslisz sie czemu tak jest. Podpowiem - skup sie na coolerze od CPU :)Dzięki za podpowiedź, porozgryzam tą tajemnicę jutro w pracy (wybacz ironię, ale już nie mam siły...). Z tym sie w 100% zgodze. AC to niestety niekonczacy sie kompromis :mur:Zgodzę się również. Dobranoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 No a niektórzy mają tagana i mogą się chwalić ;) A jak to możliwe że jak otworzysz budę to masz większą temperatrę ? ? ? To na zewnątrz w czasie testów było ponad 54C ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Czyli więcej na procesorze, ale temperatura OTOCZENIA (w pokoju) Ci się nie zmienia?temp otoczenia w pudle a to juz jest roznica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) Czyli cała nasza dyskusja rozchodzi się o definicję "otoczenia" ;) Ja za "otoczenie" uznaję pomieszczenie, w którym stoi komputer. "W pudle" mierzę temperaturę obudowy ;) I wszystko jasne. Edytowane 19 Września 2005 przez Bartolomius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 no dobra to ustalmy: temp otoczenia - temp w pomieszczeniu temp w pudle, obudowy - temp w srodku pudla i wszystko jasne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) Czyli cała nasza dyskusja rozchodzi się o definicję "otoczenia" Ja za "otoczenie" uznaję pomieszczenie, w którym stoi komputer. "W pudle" mierzę temperaturę obudowy I wszystko jasne. Bez obrazy, ale widzę że masz problemy ze zrozumiieniem tekstu ... A ktorym powietrzem jest chlodzony procesor? Tym z obudowy, czy bezposrednio z zewnatrz? Jesli bylby chlodzony bezposrednio z zewnatrz to luz, temperatura w budzie nie ma znaczenia, ale niestety nie jest. Powietrze w budzie jest ZAWSZE cieplejsze od zewnetrzego, wlasnie przez wspomniane przez Ciebie elementy (CPU, grafa itd.) przez organizowanie przewiewu w obudowie dazy sie do tego zeby jak najskuteczniej je stamtad usuwac - zeby CPU itd nie chlodzil sie w kolko tym samym, ogrzanym wczesniej powietrzem. Jak otwierasz bude, to wiatraki odpowiedzialne za wciaganie i wyciaganie z niej powietrza mozez z czystym sumieniem wylaczyc - i tak nic nie daja. Co prawda przybywa wielki otwor wentylacyjny, ale z drugiej strony nic nie odprowadza cieplego powietrza znad nagrzanych czesci i LOKALNIE temperatura otoczenia wzrasta. Wyzsza temp otoczenia = wyzsza temp CPU, nie zgodzisz sie? PS. Sorry ze tlumacze Ci jak glupiemu, ale chce DOKLADNIE wyjasnic o co mi chodzi, z nikogo nie robie durnia (a przynajmniej nie chce). no dobra to ustalmy: temp otoczenia - temp w pomieszczeniu temp w pudle, obudowy - temp w srodku pudla i wszystko jasne Jasne ze jasne :) Inna sprawa, ze kazdy ma w kompie poukladane inaczej, kazdy ma w pokoju (pomieszczeniu z komputerem) poukladane inaczej i chyba stad wyniklo cale zamieszanie. Pozdro. Edytowane 19 Września 2005 przez scazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolo Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 czy moge miec zainstalowane dwa wentylatory: jedne pod cpu fan drugi pod sys fan?? nie wiem czy to nie bierze za duzo pradu czy cos takiego.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...