Skocz do zawartości
Felson

Czujnik temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytkę Gigabyte Ga-5aa i na niej K6-2 400@420 (szyna 105). Pokręciłbym go chętnie więcej ale przy szynie 110 wymięka modem (zoltrix scorpius). Z kolei kręcić mnożnikiem się boję bo nie chcę nic popalić. Niestety płyta nie ma wbudowanego czujnika temperatury, a mierzenie ciepełka ręką to chyba nie to...

Czy ktoś się orientuje czy istnieją jakieś zewnętrzne czujniki temperatury, które można by podpiąć do płyty? Jeśli tak, to jak się je podłącza i ile takie cuś kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj go puscic na 450 (4.5x100). A co do czujnika - jezeli masz zlacze na plytce do niego, to kupisz sobie taki na gieldzie za pare zlotych, ewentualnie mozesz sam zmontowac (opis jest chyba na www.moded-kompz.prv.pl ,ale glowy nie dam). Jezeli w ogole na plycie nie masz pinow dla "termometru" to mozesz kupic zewnetrzny czujnik z wyswietlaczem (chyba cos kolo 60zl byly w www.4max.com.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie plyta musi miec opcje zainstalowania takiego czujnika. wtedy to kupujesz termistor (czy jakos tak) i za 10 zlotych czy niewiele wiecej masz zalatwione. A druga opcja to kupic sobie cyfrowy termometr z czujnikiem na kabelku (koszt ok 50 zlotych) i mozesz sobie wtedy mierzyc gdzie chcesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mam płytkę Gigabyte Ga-5aa i na niej K6-2 400@420 (szyna 105). Pokręciłbym go chętnie więcej ale przy szynie 110 wymięka modem (zoltrix scorpius). Z kolei kręcić mnożnikiem się boję bo nie chcę nic popalić. Niestety płyta nie ma wbudowanego czujnika temperatury, a mierzenie ciepełka ręką to chyba nie to...

Czy ktoś się orientuje czy istnieją jakieś zewnętrzne czujniki temperatury, które można by podpiąć do płyty? Jeśli tak, to jak się je podłącza i ile takie cuś kosztuje?

Ja na tej plycie spokojnie samum mnoznikiem wykrecilem na 450Mhz.

Po podkreceniu magistrali zwiekszeniu napiecia i podniesieniu mnoznika wyciagnolem 525Mhz na standardowym coolerze. Zrobilem do niego miedziany ale podczas zakladania ladunek na plyte przeskoczyl i poszla sie je***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

ten na www.4 itd to hala - ludzie liosci zeby za kawalek termometru placic 60 zl !!! jak dobrze poszukasz to juz za 20 zl kupisz lepszy..

PROSZE POWEDZ MI GDZIE?

heh kumpel sobie sam zrobil i wyszlo go to 12 zl - ale biore pod uwage ze nie wszyscy sie znaja na elektronice - polecam poszukac w sklepach motoryzacyjnych !!! tak tak pamietam widzialem w autoswiecie testy termometrow i cena wahala sie od 25 zl w gore - dokladnosc takich urzadzeb ok 0.1 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...