Skocz do zawartości
viper

Athlon XP 1800+ Soltek SL-75DRV5 no i zwiechy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz prosze panstwa mam cholerny nierozwiazany jak narazie problem

Stad oczekuje waszego wsparcia :P

Hehe :)

Sprawa jest nastepujaca

od pewnego czasu posiadam nowy sprzet

Athlon XP 1800+ (nie tykany) na Soltek'u SL-75DRV5 (plyta zgodna z AMD i wogle cacy)

W BIOSie jest przystko na performance ;)

No i co?

otoz moi drodzy mam czeste zwiechy...

na dwoch systemach (windows i freebsd) czesto na FreeBSD wysypuje mi sie kernel i sam sie rebootuje

na windows jest podobnie to nie jest na tyle zwiecha co restart

a Soltek ma ABS II ktory mi resetuje jesli temperatura przekracza ....

no a ja to wylaczylem i dalej mam restety

a co do temperaturki

jest dost duza...

otoz na ABS II podchodzi do 86-89 (?????) celcjushkuf of course

no a procek

jak to procek 61-69 (wentylato noname)

a dodatkowe ciekawe rzeczy

czasem mam tak ze mi pisze tylko duzymi literami a CAPS jest off

a jak wlacze CAPS to mi pisze tylko malymi

(to jest w przypadku windowsa jak i freebsd)

aa i czsami mam krzaki zamiast tekstu (freebsd)

na freebsd wogle ostatnio nie moge nic zrobic bo po pewnym czasie mnie 'zaskakuje' reboot systemu.

hmm musze powiedziec ze nietestowalem jakimis benchmarkami bo nie wiem jakimi

w tej dziedzinie jestem lecz

a VCORE 1.76 V (nie wiem co to :)

hmm moze cos o pamieci

DDR 333 256mb ;]

zrobilem upgrade BIOSka

nothing dalej odczuwam to

HELP :)

z gory dziekuje za help

PS. czy ktos zna jakas naprawde ambitna strone o AMD gdzie mozna wszystko znalesc dla siebie

benchmarki, sposoby na AMD itd

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp proca lepiej utrzymuj w okolicach 50*C , lepiej nizej, jezeli tak ci sie smazy to nie dziwne ze krzaczy.

Zapodaj jakis normalny qler i paste na srebrze, dobrze jeste tez CopperShima zapodac, masz duuuzo wiecej szans na nieukruszenie jąderek prockowi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw ABS II wbiosie na 100'C i kup sobie jakis cooler z prawdziwego zdarzenia !!! 69'C JEZU !!!!!! 60'C jeszcze da sie przezyc ale 69 to przegiecie.Ja schlodzisz proca wszystko bedzie OK.

sorki za off topik ale sie tak czasami zastanawiam po co ja to wszystko robie aby zejsc ponizej 38 w Full load :)))

co do mojej porady to zgadzam sie z przedmówcami deczko ochłodzić procka i powinno być ok jest za gorąco (ciekawe jak masz ciepło w budzie) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany, a ja się denerwuje jak wychodzę ponad 50 C...

Cooler Falcon Rock 5F271B1M3 kupisz na 50 zł, a styknie. Miedź w podstawce, obroty ma 3000, a na nie kręconym procku mam 39 C przy 22 w domu i otwartej budzie, jak lekko pomęcze to 42.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw ABS II wbiosie na 100'C i kup sobie jakis cooler z prawdziwego zdarzenia !!! 69'C JEZU !!!!!! 60'C jeszcze da sie przezyc ale 69 to przegiecie.Ja schlodzisz proca wszystko bedzie OK.

sorki za off topik ale sie tak czasami zastanawiam po co ja to wszystko robie aby zejsc ponizej 38 w Full load :)))

co do mojej porady to zgadzam sie z przedmówcami deczko ochłodzić procka i powinno być ok jest za gorąco (ciekawe jak masz ciepło w budzie) ??

co do ttemperatury w budzie :)

hem 86 - 89 'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze przyznac ze sam jestem zdziwiony.

ale teraz jest dobrze... zakupilem kulerka TT volcano i jest cacy. a czujniki s dobre. ja naprawde mialem bude (jak byla zamknieta) tak goraca... jeszcze stala pod biurkiem pod sciana... a i no mam w mieszkaniu centtralne ogrzewanie i jest w mieszkaniu dosc cieplo :) (zima brrr)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie buda otwarta. Już usmażyłem dwa AMD, a za bardzo je kocham, żeby XP też poszedł do śmieci. Mój proc podkręcony, na bądź co bądź takim sobie coolerze ma 45 C w maxie przy 21 w pokoju. Jak na biurku postawie wiatrak pokojowy i skieruje go na MoBo to momentalnie spada do 37 w idle. To wiele mówi o istotności wentylacji obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niewirny Tomasz tez nie wierzyl ;)

hehe. ale daje slowo. tak mi pokazywalo w BIOSie.

no to całkiem pieknie mozna normalnie se jajecznice zrobić bo temperatura 2x wieksza od tej kiedy sie BIałko ścina

a powaznie to naprawde niezle niezle temeratura kosmiczna naprawde

ale jak już z nowym coolerkiem jest ok to dobrze

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...