Skocz do zawartości
Szmugler

Abit An8 - An8\an8-v\ultra\sli

Rekomendowane odpowiedzi

hmm a moze mi cos doradzicie , mam na tej plycie htt300 ale pamiątki ustawilem asynchro na default ustawieniach czyli normalnie 400mhz ddr (zwykle kingstony cl3 ;P) ale za nic nie chcą chodzic na 1T ,ustawialem wszytkie timingi manualnie i tez nie chca ruszyc na 1T ,a moje pamiatki to 1gb w jednej kosci i druga 512mb moze to dlatego ? pamieci są z tej samej serii ,jakies pomysly ? :shock:

Edytowane przez slavor_83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a moze mi cos doradzicie , mam na tej plycie htt300 ale pamiątki ustawilem asynchro na default ustawieniach czyli normalnie 400mhz ddr (zwykle kingstony cl3 ;P) ale za nic nie chcą chodzic na 1T ,ustawialem wszytkie timingi manualnie i tez nie chca ruszyc na 1T ,a moje pamiatki to 1gb w jednej kosci i druga 512mb moze to dlatego ? pamieci są z tej samej serii ,jakies pomysly ? :shock:

Przy A64 powino się takie same kości wstawiac, więc albo drugą 512 albo druga 1GB dokup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos to mobo nie lubi cr 1 T :( u mnie problem zlikwidował bios 17 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak sobie czytam, to jednak widzę że na TCCD dużo lepiej idzie ustawić pamiątki na AN8U (ReepsOn to wyjątek potwierdzający regułę) więc proponuję zdementować tezę że nie lubi TCCD tylko wymaga cierpliwości. Ja na razie z moimi pamiątkami muszę se odpocząć bo mnie wk... Nie przechodzą Gold Memory nawet przy 225 Mhz przy dowolnym napięcu. Timingi 2-2-2-5, a powinny chyba lecieć więcej, a może mi się jakieś padaki Geila trafiły :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca mi się wymienić za dopłatą 60pln mobo Abit AN8-v na AN8 Ultra

z tego co wiem płyty się rożnią tym że AN8-v nie ma IEEE 1394 i SATA 2

i ma wiatraczek na mostku północnym którego już zastąpiłem niebieskim Zelmanem

Jak uważacie czy te płyty różni tylko to czy warto dołorzyć te 60-70pln na obecne czasy aby mieć SATA 2 i w przyszłości może za kilka miesięcy dysk na SATA 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybciutkie pytanie do Was..czy brac AN8 SLI?? chcialem niby AN8 ULTRA ale w sumie moze jak juz to SLI..czy to TE SAME PŁYTY?? różnia sie czyms w biosie, max htt, ilością dostępnych biosów itp?? tak samo sie na nich kręcą procki??

aha i jescze jedno..czy to prawda ze max V dla CPU to 1,55V?? :blink:

aha jeszcze jedno..czy warto czekac na AN 32x??(czy jak to tam sie zwie - chodzi o 2xPCIE x16)

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca mi się wymienić za dopłatą 60pln mobo Abit AN8-v na AN8 Ultra

z tego co wiem płyty się rożnią tym że AN8-v nie ma IEEE 1394 i SATA 2

i ma wiatraczek na mostku północnym którego już zastąpiłem niebieskim Zelmanem

Jak uważacie czy te płyty różni tylko to czy warto dołorzyć te 60-70pln na obecne czasy aby mieć SATA 2 i w przyszłości może za kilka miesięcy dysk na SATA 2

Jeśli masz taką możliwosc to polecam ci abys to zrobił AN8 Ultra jest duzo lepsza do OC IEEE i SATA II kuz prawie sa standardem, wiec biez.

szybciutkie pytanie do Was..czy brac AN8 SLI?? chcialem niby AN8 ULTRA ale w sumie moze jak juz to SLI..czy to TE SAME PŁYTY?? różnia sie czyms w biosie, max htt, ilością dostępnych biosów itp?? tak samo sie na nich kręcą procki??

aha jeszcze jedno..czy warto czekac na AN 32x??(czy jak to tam sie zwie - chodzi o 2xPCIE x16)

Jeśli w przyszlości planujesz rozbudowe na SLI to polecam zwlaszcza model Fatal1ty SLI, na AN 32 nie czekaj bo sie nie doczekasz tak szybko a co do możliwości wersji zwyklych i SLI w OC niczym sie nie różnią. :) a co do napiecia ja u mnie dalem 1.725V nawet i pracowalem tak przez jakis miesiąc i nic sie nie stalo ale dla swiętego spokoju mam 1.55V jest to optymalne i bezpieczne napiecie dla Venice.

Edytowane przez chojrakrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz taką możliwosc to polecam ci abys to zrobił AN8 Ultra jest duzo lepsza do OC IEEE i SATA II kuz prawie sa standardem, wiec biez.

Jeśli w przyszlości planujesz rozbudowe na SLI to polecam zwlaszcza model Fatal1ty SLI, na AN 32 nie czekaj bo sie nie doczekasz tak szybko a co do możliwości wersji zwyklych i SLI w OC niczym sie nie różnią. :) a co do napiecia ja u mnie dalem 1.725V nawet i pracowalem tak przez jakis miesiąc i nic sie nie stalo ale dla swiętego spokoju mam 1.55V jest to optymalne i bezpieczne napiecie dla Venice.

hmmm IE 1394 mam na Audigy 2 i działa znakomicie :D A SATA II hmm nie wiem hmmm

A co do OC to te płyty maja identyczny bios ! i reszta jedynie mi brakuja SATA 2 i IE1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to biore SLI..ale nie Fatal1ty..za droga

a co do max V to mi nie chodzilo ile max dawac na procka (to wiem ze nie przekraczac 1,55, a po drugie procka mam spoko..chodzi na 2700@1,475V) tylko mi chodzilo o MAX ustawienia w biosie..ale juz widze ze to nieprawda i 1,7 tez mozna dac..thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max na Vcore jest dokladnie 1.75V ale da rade nawet 1.8V jak sie postarasz :) a Fatal1ty fakt droga ale super plytka ja żaluje tylko ze nie dostalem do mojej guru panelu a nigdzie nie moge znalezc miejsca gdzie mozna go kupic osobno :( jak cos znajdziecie to dajdzie znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czekal...chyba ze wiesz ze od razu po kupnie abita sli kupisz 2 karty graficzne

Chociaz ja tak czy siak bym sie wstrzymal..bo jesli wyjdzie abit an32x to stanieje zwykly abit an8sli( wg mnie)...jesli wydajnosc SLI 2x16 bedzie wieksza duzo od zwyklego sli to kupisz an32x..jesli roznica w wydajnosci bedzie nikla..to kupisz po taniemu abita an8 SLI..

ja to tak kalkuluje..nie mozna byc w goracej wodzie kapany ;]

Max na Vcore jest dokladnie 1.75V ale da rade nawet 1.8V jak sie postarasz :) a Fatal1ty fakt droga ale super plytka ja żaluje tylko ze nie dostalem do mojej guru panelu a nigdzie nie moge znalezc miejsca gdzie mozna go kupic osobno :( jak cos znajdziecie to dajdzie znac :)

Eeee a jak ustawic 1.8VCore ??

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czekal...chyba ze wiesz ze od razu po kupnie abita sli kupisz 2 karty graficzne

Chociaz ja tak czy siak bym sie wstrzymal..bo jesli wyjdzie abit an32x to stanieje zwykly abit an8sli( wg mnie)...jesli wydajnosc SLI 2x16 bedzie wieksza duzo od zwyklego sli to kupisz an32x..jesli roznica w wydajnosci bedzie nikla..to kupisz po taniemu abita an8 SLI..

ja to tak kalkuluje..nie mozna byc w goracej wodzie kapany ;]

tzn nie nie nie :) plytke i tak kupuje na dniach(nie bede czekal 2 miechy za an32)..tylko nie bylem pewny czy an8ultra (ktory zreszta jest ciezko dostepny tam gdzie kupuje) czy sli (ten jest)

jeszcze jedno pytanko..mam zasiłke 20 pin + kosteczka 4pin (12V)..jak rozumiem to mobo ma 24pin + ta kosteczka 4 pin tak?? jak sobie poradzic z tym 24pin?? przejściówka?? czy moze da sie zrobic taki myk jak w DFI?? czy moze podpiac 20 pin pod 24 pin zostawiajac piny wolne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukk Zrób tego moda tak jak w DFI

odczyt - 6930

zapis - 3000

czas - 37.7

na biosie 1,7 ram na @490 mhz (div 333) :) jak bedzie czas powalcze na synchro @600 mhz :) :P

Jeb..ja na serio mam cos z OS'em ;/...zapis wiekszy ode mnie chociaz mam lepiej ustawione pamiatki <blee> :P

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukk Zrób tego moda tak jak w DFI

Jeb..ja na serio mam cos z OS'em ;/...zapis wiekszy ode mnie chociaz mam lepiej ustawione pamiatki <blee> :P

zobacz na starszych audio sterach :) wiem ze to smieszne ale na nowych mam mniejszy zapis odczyt a na starych wiekszy ??? dziwne ale prawdziwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn nie nie nie :) plytke i tak kupuje na dniach(nie bede czekal 2 miechy za an32)..tylko nie bylem pewny czy an8ultra (ktory zreszta jest ciezko dostepny tam gdzie kupuje) czy sli (ten jest)

jeszcze jedno pytanko..mam zasiłke 20 pin + kosteczka 4pin (12V)..jak rozumiem to mobo ma 24pin + ta kosteczka 4 pin tak?? jak sobie poradzic z tym 24pin?? przejściówka?? czy moze da sie zrobic taki myk jak w DFI?? czy moze podpiac 20 pin pod 24 pin zostawiajac piny wolne??

ja miałem pod an8u zasiłke szefa 360 wat i wtyczke 20 pin plus 4 pin (p4) i było ok nawet oc sie dało robic :) mozesz kupic przejsciówke ale to jest lipa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem pod an8u zasiłke szefa 360 wat i wtyczke 20 pin plus 4 pin (p4) i było ok nawet oc sie dało robic :) mozesz kupic przejsciówke ale to jest lipa :P

moment moment..ale miales 20 pin wsadzone w 24 pin i 4 piny zostawione wolne + oczywiscie osobno 4 pin pod płytę?? dobrze zrozumialem??

moge w sumie zrobic moda..ale mi sie nie chce :P jest jakas roznica miedzy 24 pin "prawdziwe" a 24 np. przez przejsciówkę?? teraz jade na 20 pin na swoim epoxie i smiga..wiec nie wiem w sumie po co 24 pin...nie bede wyciaskal 3GHz z mego procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee a jak ustawic 1.8VCore ??

Normalnie max możesz ustawic 1.75V, ale masz jeszcze opcje dodawnia osobno napiec rzędu 0,010V i tak do 0,100V jeśli się nie myle wiec po z sumowaniu daje nam to 1,8V albo nawet i wiecej ale ja tego u mnie nie bede sprawdzal :) bo bylo by duze buuum pewnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak miałem 20 pin wsadzone w 24 pin (nie ma opcji sie pomylić) i do tego 4 pin (p4) i wszystko grało ;)

ale do sprzetu co masz w podpisie to ja bym lepiej 24 pin zastosował :)

moze sie zbłaźnie ale wole sie upewnic.."do tego 4 pin"..czyli mowisz o 4 pin wepniete OSOBNO w płytę?? (12V dla procka tak?) , a nie chyba o tym ze wtyczke 20pin w 24pin a w te 4 piny z 24 wsadzona kosteczka 4 pin??

napewno tak nie mowisz ale wole sie upewnic ;)

edit-------------

jeszcze jedno..jaki polecacie bios jako najlepszy?? przewinęło mi sie nr 17..prawda?? chce sie przygotowac zawczasu aby potem nie bylo niespodzianek :)

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie max możesz ustawic 1.75V, ale masz jeszcze opcje dodawnia osobno napiec rzędu 0,010V i tak do 0,100V jeśli się nie myle wiec po z sumowaniu daje nam to 1,8V albo nawet i wiecej ale ja tego u mnie nie bede sprawdzal :) bo bylo by duze buuum pewnie :D

Z tego co wiem jest to CPU Ref.Voltage i jest to podawane w tysiecznej Volta...

Czyli 1.75X gdzie X to ref..wiec jesli dam ref+50 to bedzie Vcore 1.755, jesli +100mV to bede mial Vcore rzedu 1.76V

Chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sie zbłaźnie ale wole sie upewnic.."do tego 4 pin"..czyli mowisz o 4 pin wepniete OSOBNO w płytę?? (12V dla procka tak?) , a nie chyba o tym ze wtyczke 20pin w 24pin a w te 4 piny z 24 wsadzona kosteczka 4 pin??

napewno tak nie mowisz ale wole sie upewnic ;)

edit-------------

jeszcze jedno..jaki polecacie bios jako najlepszy?? przewinęło mi sie nr 17..prawda?? chce sie przygotowac zawczasu aby potem nie bylo niespodzianek :)

Jeszcze raz miałem zasiłke chieftec 360 wat który miał wtyczkę 20 pin i do tego 4 pin zwane P4 !!! więc tą wtyczke 20 pin wpinasz w gniazdo 24 pin !!! zostają w gniezdzie 24 pin wolne te brakujące 4 pin ktore sa wnowych zasilaczach (20 + 4) i do tego do tego małego gniazda 4 pin (tzw. P4) podpinasz ta malą wtyczke p4 (2 czrna kable i 2 zółtte) i jest OK, nawet w instruckcji od mobo pisze ze moze tak byc :) wszelkie inne kombinacje koncza sie booom, em kumpel zjarał mobo i zasillacz jak podlaczył po swojemu i dopiero za po nowym roku wroci z gwary :( wiec uwazaj :)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w krótkim okresie czasu mam stać się posiadaczem tejże karty (an8 ultra). Jaki najlepiej ram do niej włożyć ??

Pytałem się już na "Co kupić" ale jakoś nikt nie napisał, bo może nikt nie zna dobrze abita.

Zastanawiam się nad :

CORSAIR 2*512MB C2 400 CL2 http://www.imperium.net.pl/corsair-2512mb-...cl2-p-5989.html

PATRIOT KH 2*512MB 400 CL 2.5 BOX http://www.imperium.net.pl/patriot-2512mb-...box-p-5844.html

PATRIOT LLK 2*512MB 400 CL 2 BOX http://www.imperium.net.pl/patriot-llk-251...box-p-5864.html

GEIL 2*512MB 400 CL2.5 http://www.imperium.net.pl/geil-2512mb-400-cl25-p-5659.html

Z którą z tych chodziłaby najlepiej ??

Proszę pomóżcie mi w wyborze :D

Edytowane przez alfa555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi