V1rU$® Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) no i sie rzesza overclockerow abitowcow powieksza :) ytanko mam do Ciebie Virus: dostalem dzisiaj tego dyska... tez 160gb i WD ale juz SATA2 ;) i teraz pytanko... bo na dysku jak widze pisze ze aby uaktywnic Spred Spectrum Clocking trzeba zewrzec piny 1 i2 przy pomocy zworki... czyli wychodzi ze to ustawienie biosowe jest uzaleznione od tej zwory chyba... jak jets u Ciebie? tez cos na dysku pisze... wogole cos tam w necie na szybko znalazlem na dtronce seagate ze to trzeba na dysku aktywowac albo programem narzedziowym albo wlasnie zworka wiec jak jest u Ciebie? zworka zworka ? hm ja mam segate na sata 1 i zworki nie mam ? wynika z tego ze w tych nowych jest taka zworka ?, proponuje w biosie dać na on a na dysku experymentalnie zobaczyc jak z on i jak z off, ja mam w biosie aktywne bo mam kapke lepszy zapis odczyt na hdd :) ale generlanie do oc ponoc sie te spread powiino dac na off -> choc nie wiem dlaczego :). bo to w sumie jest redukcja zakłuceń emi wiec po co to komu :)) p.s. --> ftp://61.56.86.122/pc/ac97/alc650/WDM_A383.exe nowe stery do abitowej dzwiękowej :) Edytowane 16 Lutego 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moadip Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) powiem tak 2500 MHz przy 1,35 pi 1M 2M 4M 8M pi przechodzi bez problemu SP2004 wywala od razu 3dmark 2001se zapetlony dziala!pamieci sa na div 166 ale maja 208MHz czyli 416 efektywnie poluzowalem timingi do 3 3 3 9 i napiecie 2,75(wiecej nie daje boje sie usmazyc) ustawilem je jeszcze na 1t i pozniej 2t tez sie wyywala mnoznik ht mam na 3x !moze proc siegnal juz swoich mozliwosci przy tym napieciu!pojade w dol i zobacze przy ilu bedzie stabilnie! edit: zmienilem na ustawienia @V1rU$Ž i napiecie do 1,375 i na razie dziala Edytowane 16 Lutego 2006 przez moadip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuHash Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 hm... nom zobaczymy jutro w takim razie... dzisiaj na nic nie mialem czasu ale jutro pewnie powalcze ;) co do zworki (nie ma jej w zestawie) to mozna za jej pomoca wlaczyc wlasnie to spread spectrum i power management (podtrzymywanie zasilania dysku w stanie uspienia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zientas Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Czy ktoś z Was używa Abita AN8 ? Jak ta płytka się sprawuje ? Proszę o opinie. Pzdr ;) Witam. Mam ta plyte i musze powiedziec ze zaspokoja moje potrzeby. Jest to jedna z nowszych plyt abita. Ja osobiscie jestem zadowolony i polecam!. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 no i sie rzesza overclockerow abitowcow powieksza :) ytanko mam do Ciebie Virus: dostalem dzisiaj tego dyska... tez 160gb i WD ale juz SATA2 ;) i teraz pytanko... bo na dysku jak widze pisze ze aby uaktywnic Spred Spectrum Clocking trzeba zewrzec piny 1 i2 przy pomocy zworki... czyli wychodzi ze to ustawienie biosowe jest uzaleznione od tej zwory chyba... jak jets u Ciebie? tez cos na dysku pisze... wogole cos tam w necie na szybko znalazlem na dtronce seagate ze to trzeba na dysku aktywowac albo programem narzedziowym albo wlasnie zworka wiec jak jest u Ciebie? Mam ten dysk od pół roku i żadnych zworek nie ruszałem i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 A ja z kolei mam ciekawy problem: po wyłączeniu komputera jakies smieszne rzeczy sie dzieją :) Uruchamiam po, na chwilkę pokazuje się POST po czym monitor gasnie. Pomaga tylko reset biosu. Ma ktos jakis pomysł o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 A ja z kolei mam ciekawy problem: po wyłączeniu komputera jakies smieszne rzeczy sie dzieją :) Uruchamiam po, na chwilkę pokazuje się POST po czym monitor gasnie. Pomaga tylko reset biosu. Ma ktos jakis pomysł o co chodzi? jaki masz bios?? zmieniales cos?? wgraj najnowszy oficjalny czyli 2.0 i zobacz czy dalej bedzie sie to powtarzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 A ja z kolei mam ciekawy problem: po wyłączeniu komputera jakies smieszne rzeczy sie dzieją :) Uruchamiam po, na chwilkę pokazuje się POST po czym monitor gasnie. Pomaga tylko reset biosu. Ma ktos jakis pomysł o co chodzi? Zpbacz czy czestotliwosc magistrali PCI expres od grafy nie masz na inna wartośc niż 100 mhz !! na niektórych biosach czasem wskakiwało więcej lub mniej i sie takie jaja robiły:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Zpbacz czy czestotliwosc magistrali PCI expres od grafy nie masz na inna wartośc niż 100 mhz !! na niektórych biosach czasem wskakiwało więcej lub mniej i sie takie jaja robiły:)Racja - mnie czasem po którymś resecie np. po nieudanym OC 60MHz wskakuje. A monitor mi się wyłączał jak miałem C&C włączone i po ponownym uruchamianiu komp nie wstawał i czarny monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Racja - mnie czasem po którymś resecie np. po nieudanym OC 60MHz wskakuje. A monitor mi się wyłączał jak miałem C&C włączone i po ponownym uruchamianiu komp nie wstawał i czarny monitor. Dokładnie :) Edytowane 18 Lutego 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 mi ustawiało 16Mhz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Mi sie zdazylo 90 i 110 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ale i tak lubie Abita... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Heh widze ze nie jestem sam z tym :D 16Mhz PCieX ustawia i własnie po resecie/wyłaczeniu nie wstaje :) Musze sprawdzic czy zmiana pomoze. Btw. dzisiaj musialem wywietrzyc pokoj i cos mnie podkusilo zeby pomeczyc mojego Venicjusza na Abicie (nie krecilem na nim bo wzialem go dopuki DFI nie wroci z serwisu). No i przy 6c na procku zrobilem 3.1Ghz (screen przedsmiertny) :D . SPi policzyl na 3Ghz. Szkoda ze tylko 1,75 na procka :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Heh widze ze nie jestem sam z tym :D 16Mhz PCieX ustawia i własnie po resecie/wyłaczeniu nie wstaje :) Musze sprawdzic czy zmiana pomoze. Btw. dzisiaj musialem wywietrzyc pokoj i cos mnie podkusilo zeby pomeczyc mojego Venicjusza na Abicie (nie krecilem na nim bo wzialem go dopuki DFI nie wroci z serwisu). No i przy 6c na procku zrobilem 3.1Ghz (screen przedsmiertny) :D . SPi policzyl na 3Ghz. Szkoda ze tylko 1,75 na procka :( 6 st na procki :) u ciebie jeszce mrozy - 20 są :) ładnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) 6 st na procki :) u ciebie jeszce mrozy - 20 są :) ładnie :)To oczywiscie z czujnika mobo te 6c, nie mam termometru :) Jesli 20tictac nie ma schrzanionej kalibracji temp. to coś koło tego było :) Chłodnica była naprawde zimna ;) A za oknem -5c. EDIT: OMG! Po tej całej zabawie mam teraz na procku 16c w idle (w pokoju jest 17 :P). Mogł się jakoś rozkalibrować czujnik? Nie chce mi sie wgrywac innego bios'a :/ Edytowane 18 Lutego 2006 przez Jackass_Ass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Niestety wyłączenie c'n'q ani zmiana pcix na 100Mhz nie pomagają, płyta nadal po włączeniu/twardym resecie nie wstaje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 A ci pokazuje wyswietlacz kodow na plycie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Niestety wyłączenie c'n'q ani zmiana pcix na 100Mhz nie pomagają, płyta nadal po włączeniu/twardym resecie nie wstaje :(Ta twoja sygnatura to jest aktualna? Bo tam widze DFi Infinity...a nie Abita An8... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ta twoja sygnatura to jest aktualna? Bo tam widze DFi Infinity...a nie Abita An8... Abit onboard, DFI w serwisie :( Sprawdzę pozniej "co mówią diody" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuHash Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 pytanko do was chlopaki... instalowalisci ten sterownik sw ide od nvidii? zastanawiam sie czy problemu wlasnie on nie robil ze wzgledu na korzystanie z proca dla optymalizacji wydajnosci... wczoraj doszedlem ze moj procek (chociaz dotad pracowal na 1.425v) wywalil blad po 0,5h primowania ;) takze dalem mu 1,45v i teraz juz piata godzinke stabilnie prim sobie leci... niedlugo koniec primowania i zapodam s&m dla wiekszej pewnosci... bo nawet jak pamiatki poluzowalem ostro to wczoraj mialem pad windy po restarcie i wcielo (ale po chdisc'u odzyskalem...) partycje tym razem na starym dysku ata... teraz lece na driverach ide microshitu nom i testuje procka... narazie (odpukac) problemow nie bylo wiec mozliwe ze te pady systemu byly powodowane niestabilnoscia procka a nie kreceniem ramu... bo przeciez w przypadku ramu to jedynie mogloby zrobic zrzut pamieci i bluescreen ale zeby dorazu w hdd ingerowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Błąd na wyświetlaczu to 7A. W/g manuala co-processor :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Błąd na wyświetlaczu to 7A. W/g manuala co-processor :| hmm jesli sie nie myle padl ci procek :( sprawdz jeszcze inny jak masz taka mozliwosc dla pewnosci, mam nadzieje ze sie myle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 hmm jesli sie nie myle padl ci procek :( sprawdz jeszcze inny jak masz taka mozliwosc dla pewnosci, mam nadzieje ze sie myle...Tyle że procek działa, primuje i robi wszystko co mu każę :] A narazie nie mam nic innego na s939 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 pytanko do was chlopaki... instalowalisci ten sterownik sw ide od nvidii? zastanawiam sie czy problemu wlasnie on nie robil ze wzgledu na korzystanie z proca dla optymalizacji wydajnosci... wczoraj doszedlem ze moj procek (chociaz dotad pracowal na 1.425v) wywalil blad po 0,5h primowania ;) takze dalem mu 1,45v i teraz juz piata godzinke stabilnie prim sobie leci... niedlugo koniec primowania i zapodam s&m dla wiekszej pewnosci... bo nawet jak pamiatki poluzowalem ostro to wczoraj mialem pad windy po restarcie i wcielo (ale po chdisc'u odzyskalem...) partycje tym razem na starym dysku ata... teraz lece na driverach ide microshitu nom i testuje procka... narazie (odpukac) problemow nie bylo wiec mozliwe ze te pady systemu byly powodowane niestabilnoscia procka a nie kreceniem ramu... bo przeciez w przypadku ramu to jedynie mogloby zrobic zrzut pamieci i bluescreen ale zeby dorazu w hdd ingerowac? nigdy ide sw nie instaluje bo z tym zawsze jakieś jaja są :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Zlośliwosc i zlozonosc komputerow jest niezbadana :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Zlośliwosc i zlozonosc komputerow jest niezbadana :wink: Prawda ->> tu nawet sam Chuck Norris nie pomoże :P, mimo że jest szczęśliwym posiadaczem Abita An8Ultra :P:P p.s. jak tam biosik 20 bo coś nikt się nie wypowiada ?? ja non top siedze na 20 tictaca dla mnie the best :) Edytowane 19 Lutego 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Prawda ->> tu nawet sam Chuck Norris nie pomoże :P, mimo że jest szczęśliwym posiadaczem Abita An8Ultra :P:P p.s. jak tam biosik 20 bo coś nikt się nie wypowiada ?? ja non top siedze na 20 tictaca dla mnie the best :) Ah ten Chuck :D a co do biosa to mnie sie nie pytaj :( jutro przy dobrych wiatrach rozpoczynam walke z DFI i Gskilami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ah ten Chuck :D a co do biosa to mnie sie nie pytaj :( jutro przy dobrych wiatrach rozpoczynam walke z DFI i Gskilamito daj cynka jak tccd :) szkoda że nie będzie Ci dane zobaczyc jak g.skille na an8 brykają :(, ach pewnie los tak chciał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ...jak tam biosik 20 bo coś nikt się nie wypowiada ?? ja non top siedze na 20 tictaca dla mnie the best :)U mnie profile nadal nie działają - chyba musze w końcu do nich napisać. Z ustatwieniami memek się nie bawiłem a read preamble i max async latency sprawdzić chciałem no ale nie miałem czasu a jak miałem to wolałem sobie w SplinterCell pograć :-P więc sprawdzenie tego biosu na później odłożyłem. Bios TicTaca ma fajniejsze logo :D - powinno być duże logo fatality w tym Abitowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...