rafa Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ja w końcu przetestowałem możliwości nowego biosu i nie zauważyłem żadnej różnicy do bety i nie mam żadnego wzrostu OC moich pamięci. Nowego TicTaca nie próbowałem - jakoś mi się nie chce :oops: ale czekam na oficjala 21 z poprawioną obsługą MaxAsync i ReadPreamble - może tu bym coś jeszcze wskurał i pociągnął memki wyżej chociaz i tak jestem zadowolony z wydajności. Ale zawsze jakiś rekordzik możnaby strzelić :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 u mnie tylko na tref 15.6us polepszyło sie w timingach :/ :D teraz moge puścić swoje badziewne kości na 2-3-2-5 i najostrzejsze alphy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andorn Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Cześć, jestem nowy na tym forum, wiec z gory sorry jezeli juz gdzies bylo, ale nie moge znalezc. Moglby ktos podac linka do tych modowanych przez TicTac'a biosow do AN8 lub gdzies je wystawic bo nigdzie nie moge ich znalezc (tylko prosze bez odpowiedzi w stylu "Od czego masz google" bo juz szukalem :) ) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 i kolejne 2 biosiki nowe mamy: Both bios have DDR300 & DD366 divider enable 1) AN8_20-78us - with tref @ 200MHz 7.8us http://forum.abit-usa.com/attachment...chmentid=16398 2) AN8_20-156us - with tref @ 200MHz 15.6us Download Link: http://forum.abit-usa.com/attachment...chmentid=16399 You can enable and disable the patch via bios menu... As recomended by bigtoe... hope this tref gain you more bandwith wszystko z : http://www.xtremesystems.org/forums/showth...t=62087&page=55 i koledzy z tccd mogli by sie za testy zabrać hehehe zmiana tego tref moze duzo wniesc :) a zreszta nic trzeba testować tylko kiedy :( poprosze o 2 niedziele :) troche wstecz i wszystko znajdziesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) ...Moglby ktos podac linka do tych modowanych przez TicTac'a biosow do AN8 lub gdzies je wystawic bo nigdzie nie moge ich znalezc (tylko prosze bez odpowiedzi w stylu "Od czego masz google" bo juz szukalem...Ależ nikt nie odesłałby cie do googla, bo na tym forum ciężko znaleść coś o czym by nie mówiono :rolleyes: :D Każdy topik ma pod spodem miejsce pod tytułem: "wpisz słowa kluczowe" i tam wpisujesz np. TicTac i już wyietlają się posty z tym wyrażeniem :wink: - to tak na przyszłość żeby ci było łatwiej :D Edytowane 13 Marca 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andorn Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) Dzieki za linki, ale do tych to juz dotarlem tyle ze mi one nie dzialaja i nie wiem dlaczego (tak na marginesie to mi cala stronka abit-usa.com wogole nie dziala). Jakby ktos mogl gdzies indziej pliki wystawic to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam. Edytowane 13 Marca 2006 przez Andorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 będe taki dobry ;) TUTAJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andorn Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Wielkie dzieki :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) chciałbym prosić was o to abyście streścili/zebrali mi do kupy takie informacje jak: - czy jedyną różnicą miedzy AN8 a AN8Ultra jest chłodzenie i obsługa SATA2? - czy można sobie w AN8 odblokowac SATA2 zamalowując 2 mostki na chipsecie jak w DFI? - w koncu jak jest z karta dzwiękową: na AN8 Ultra jest 7.1 a na AN8 5.1 czy są takie same? - czy jest jakis bios do AN8 który umożliwia podanie napiecia 3.5V na pamieci? - czy taśmy IDE sa okrągłe jak w Fatal1ty czy normalne? - czy taktowanie szyny HT na AN8 jest 1000MHz tak jak na AN8 Ultra? - czy niebieski zalman da rade schłodzić chipset? - czy karta muzyczna również jest na śledziu tak jak w Fatal1ty? Edytowane 13 Marca 2006 przez guziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) AN8 ultra ma 8 kanałów na audiomax, pasywne chłodzenie i wieksze możliwości w ustawieniu v na pamięci. O odblokowywaniu nic nie słyszałem. Taśmy IDE sa normalne. Powim tak..u mnie 1000mhz nie działalo na HT :? Tak..zalman wystarczy do zchłodzenia chipsetu. Karta dźwiękowa jest na slot pci-expreess 1x. Sorki za tak sztywne odpowiedzi ;) Edytowane 13 Marca 2006 przez AdAm_00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) AN8 ma 8 kanałów na audiomax, pasywne chłodzenie i wieksze możliwości w ustawieniu v na pamięci. O odblokowywaniu nic nie słyszałem. Taśmy IDE sa normalne. Powim tak..u mnie 1000mhz nie działalo na HT :? Tak..zalman wystarczy do zchłodzenia chipsetu. Karta dźwiękowa jest na slot pci-expreess 1x. Sorki za tak sztywne odpowiedzi ;)To nie jest pci-e tylko Abit wykorzystał ten sam fizycznie slot i obrucił go o 180st. Nie zgodze się też do końca co do chłodzenia samym zalmanem. Niezależnie od producenta płyty chipset nForce4 grzeje się niemiłosiernie i nawet na zalmanie są bardzo wysokie temp. w okolicach 80st nawet - doradzam ew nawiew wolnoobrotowym wentylem. Zresztą jest tam wystarczająco dużo miejsca żeby coś większego nawet zamontować. Cytat z XS: "1) Mainstream Level AN8 SLi : nForce4 SLi + Silent OTES Heatpipe + 7.1 Audio (Max Vdimm 3.55V) AN8 Ultra : nForce4 Ultra + Silent OTES Heatpipe + 7.1 Audio (Max Vdimm 3.55V) AN8 V1.0 : nForce4 + OTES + 5.1 Audio (Max Vdimm 2.80V only) *AN8 V2.0 : nForce4 + Silent OTES Heatpipe + 5.1 Audio (Product Discontinue by ABIT) 2) Enthusiast Level Fatal1ty AN8 SLi : nForce4 SLi + OTES + 7.1 Audio + uGuru Front Panel (Max Vdimm 3.55V) Fatal1ty AN8 : nForce4 Ultra + OTES + 5.1 Audio + Ram Flow OTES (Max Vdimm 2.8V only) " link do oryginału\ Przy nowych biosach trzeba brać poprawke na to, że zmniejszyli max napięcia z 3.55 na 3.4V Edytowane 13 Marca 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 czyli karta muzyczna jest na slocie w każdej wersji? AdAm_00 AN8 ma 8 kanałów na audiomax, pasywne chłodzenie i wieksze możliwości w ustawieniu v na pamięci.chyba AN8Ultra powinienes napisac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 urwało mi to słowo podczas pisania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) to jeszcze takie pytanka: - jesli udało by mi sie skołowac audiomaxa 7.1 to czy po wsadzeniu go w slot w AN8 chodził by on poprawnie?? - czy oprócz tego ze audiomax jest 7.1 oferuje jeszcze cos innego - moze wyzsza wydajnosc w grach lub something else?? - i niech ktos w koncu raz na zawsze rozwieje moje watpliwosci z tym HT - jest 1000MHz (czyli mnoznik x5)czy nie??? Edytowane 13 Marca 2006 przez guziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciusieK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 AN8 ultra ma 8 kanałów na audiomax, pasywne chłodzenie i wieksze możliwości w ustawieniu v na pamięci. O odblokowywaniu nic nie słyszałem. Taśmy IDE sa normalne. Powim tak..u mnie 1000mhz nie działalo na HT :? Tak..zalman wystarczy do zchłodzenia chipsetu. Karta dźwiękowa jest na slot pci-expreess 1x. Sorki za tak sztywne odpowiedzi ;) Pochwale sie, ze na moim Abicie, ktory wlasnie dzisiaj zmienil wlasciciela HT dzialalo bez problemow na 1244mhz:D (311x4), co prawda przyrostu wydajnosci to nie dawalo zbytnio odczuwalnego, ale za to ladnie wygladalo, jak sie wlaczalo np Everesta :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) A czy mnoznik HT 5x jest/był dostepny? Takie proste pytanie a nikt nie odpowie. I dleczego zmieniłes plyte skoro abit dawał rade bardzo dobrze z tego co mówisz? (bardziej niz na to pytanie zalezy mi na odpowiedzi na pytanie 1 ;) ) Edytowane 13 Marca 2006 przez guziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waaagh Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Abit AN8 Ultra ma mnożnik x5 przy Hyper Transport Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 pytam o AN8 BEZ Ultra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciusieK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 A czy mnoznik HT 5x jest/był dostepny? Takie proste pytanie a nikt nie odpowie. I dleczego zmieniłes plyte skoro abit dawał rade bardzo dobrze z tego co mówisz? (bardziej niz na to pytanie zalezy mi na odpowiedzi na pytanie 1 ;) ) Plyte zmienilem tylko ze wzgledu na moje memki, nie moglem dojsc do porozumienia i ustabilizowac je na 255mhz, mowie tu o MAL i RP, do tego procek jakos na DFI mi lepiej chodzi. Narazie nie mam jazd z Ultra-D i odpukac, zeby nie bylo ;) Abit jest OK, ale jak to mowia: stara milosc nie rdzewieje (DFI) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) mierzył ktoś nap. na an8xx dla ramu ? tzn ustawił w biosie i mierzył ile jest bnaprawdę ? Dorwałem dziś stare kości noname na bh5 :) i sprawdziłem jak to się przedstawia na bioise tictaca guru r1 tym starym na bazie 14 bios miernik 2.6V = 2.60V 2.7V = 2.70 2.8V = 2.78V 2.9V = 2.85V 3.0V = 2.94V 3.1V = 3.02V 3.2V = 3.14V 3.3V = 3.24V 3.4V = 3.33V 3.5V = 3.44V 3.55V = 3.46V i w sumie tak sobie :) przy wyższych nap. jest troszke lichawo ;) hehe ale mam tccd :) i mi max 2,8 styka :) pozdro p.s. macie jakiś upload za free :) to zapodam tam ten bios 15,6 modowany bo często go wysyłam via maila a tak każdy zainteresowany sobie zassa :) bo z forum abita lippa coś nie idze :( Edytowane 13 Marca 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Wrzuć na http://www.rapidshare.de/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 będe taki dobry ;) TUTAJ nie wiem czy widzieliście ale już wrzuciłem obydwa biosy tictaca na rapidshare ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 www.megaupload.com najwiej MB mozna za jednym razem wyslac z tych likow co sa podane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jakie największe stabilne HTT udało wam sie uzyskać na Abitach ?? u mnie było to około 387mhz...moge zrobić screen dla wszelkiego spokoju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Kto mi napisze do czego sluza i jak warto ustawic opcje 1.Err94 Enh 2.CPU Spread Spectrum 3.SATA Spread Spectrum 4.PCI Spread Spectrum 5.Disable unused PCI Clock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 1. http://www.rojakpot.com/showFreeBOG.aspx?lang=0&bogno=308 2. zmniejsza fale elektromagnetyczne..niezalecane do o/c 3. j/w 4. j/w 5. z tego co wiem to blokada częstotliwości PCI ale moge sie mylić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Czyli co 1. eneable a reszta disable :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 1. http://www.rojakpot.com/showFreeBOG.aspx?lang=0&bogno=308 2. zmniejsza fale elektromagnetyczne..niezalecane do o/c 3. j/w 4. j/w 5. z tego co wiem to blokada częstotliwości PCI ale moge sie mylić ;) :blink: 2.3.4. minimalizuje wzajemne zakłócenia elektromagnetyczne urządzeń na płycie - może podnieść stabilność i trzeba przetestować na własnej skórze wpływ na OC. Może pomóc ale nie musi. 5. Według mnie - wyłącza zegar dla nieużywanego slotu PCI - ustawienie dowolne bez wpływu na OC i stabilność A wogóle to parenaście postów wcześniej o tym rozmawialiśmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Pisalem juz o tym wczesniej ale odp nie uzyskalem... Czy ktos jest mi w stanie wytlumaczyc taka sytuacje...Mam 2x256 Kingston CL3. Jak sobie ustawie 200x10 i mem 433 to pc nie wstaje... Ale jak sobie zrobie 230x10 i mem 460 pc wstaje... Z tego co pamietam to dziala jesze 460 i CL2.5...ale to juz jutro zrobie screena Edytowane 15 Marca 2006 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 albo wina płyty że dzielnik źle działa albo wina kontrolera w procu :? nie wiem dokładnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...