xrobcio Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 A no to w sumie jak nie ma zadnego tematu to moze cos napisze... Pytanie dotyczy chlodzenia OTES bo widzilem na mobo ze sa o ile dobrze pamietam 2 piny di wentylatorow z podpisem OTES...Wiec jak one wygladaja :?: To sa np zwykle 80mm czy jak... Oraz nie wiem czy moze moj czujnik na chipsecie klamie czy to jest standard ale np gdy np sobie troche pogram to temp chipsetu np wynosi 36stopni ale ta rurka czy ten radiator od otesu to jest tak goracy ze on nei ma na pewno 36 tylko wiecej...miezylem kiedys termometrem elektronicznym (do miesa co prawda :P) i te temp sporo sie roznily... Rozumiem ze temp rurki zawssze bedzie wieksza ale ta roznica byla na pewno wieksza niz 15stopni...Nie chce pisac doklednych parametrow bo nie pamietam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Pytanie dotyczy chlodzenia OTES bo widzilem na mobo ze sa o ile dobrze pamietam 2 piny di wentylatorow z podpisem OTES...Wiec jak one wygladaja :?: To sa np zwykle 80mm czy jak...dwa 40mm i są zwykle wyłączone a włączają się przy zadanej temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) hehe wkoncu jakies poruszenie :wink: ciesze sie ze wszystko wam dziala :-P ja tez nie narzekam Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez chojrakrock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 :) Jak już coś sie zaczyna dziac to ja mam pytanko jakie dyski na sata II macie pod an8xx i czy są z nimi jakieś jaja ? tak jak z maxtorami ? Musze coś zakupic na sata II pod moja an8 u ale co ????????????????????????? :P:P:P tak koło 350 giga, wiem ze an8 ma jazdy z maxtorami więc odpada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 patrz w mój sig ;) - żadnych problemów :) (pod tym Abitem tylko PATA IBM nie jest podlaczony - reszta smiga, ale samsungi przynajmniej nie wibruja u mnie w przeciwienstwie do obu sigejtow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 M4ciek, tnx a jak z wydajnościa segate vs. samsung na tym an8 ?? cisza to na bank samsung - prawda ? Tak czy siak mam zalamna z hotpipe do dysku wiec i tak bedzie cicho ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 M4ciek, tnx a jak z wydajnościa segate vs. samsung na tym an8 ?? duża :) ale szczegółowo: zobacz 3 strone tego tematu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=189711&st=60 tam wrzucone przeze mnie screeny z hdtacha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 :) Jak już coś sie zaczyna dziac to ja mam pytanko jakie dyski na sata II macie pod an8xx i czy są z nimi jakieś jaja ? tak jak z maxtorami ? Musze coś zakupic na sata II pod moja an8 u ale co ????????????????????????? :P:P:P tak koło 350 giga, wiem ze an8 ma jazdy z maxtorami więc odpada :) Może 2x160GB Seagate.9 do Raida, ew 250GB Hitachi albo Samsung (choć osobiście nie ufam tej firmie w produkcji dysków). WD jest dośc wydajny ale głośny. Najlepsze to para 160GB seagate. Cicho i bardzo wydajnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yui Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Inter akywne porównanie wydajności HDD Badzo fajna sprawa jak ktoś bawił się takim samym dla procesorów na tomshardware.com to wie że jest extra :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 @V1ru$ polecam samsungi mam dwa i nie dam zlego slowa na nie powiedziec ciche i nie grzeja sie tak bardzo pod abitem wszystko ladnie dzialalo, maxtory odradzam bo sa glosne!! (mialem) a seagety tez odpadaja bo sie grzeja niemilosiernie a pozatym jeden spalil mi sie :wink: przez zanik pradu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 ...seagety tez odpadaja bo sie grzeja niemilosiernie...Może masz na myśli serie 8 ? Nowe dziewiątki mają koło 36st, a więc nie grzeją się za bardzo a mam dwa obok siebie. Niemiłosiernie to WDC się grzeją - przeciętnie 43-45st! to jak na dysk sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 dwa 40mm i są zwykle wyłączone a włączają się przy zadanej temp. A gdzie dokladnie sie je montuje :?: I czy AN8 Ultra obsluguje w pelnie NCQ :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Witam. Niedawno postanowiłem się przesiąść na 939. Kupiłem już okazjonalnie ładnie kręcącego się procka (A64 3000+) i potrzebuję teraz płyty i karty graficznej.Obecnie wacham się między 2 płytami. Przejrzałem już masę artykółów i postów na ten temat i mam szczerze mówiąc burdel w głowie bo jedni polecają płytę Abit AN8 Fatal1ty SLi, a inni DFI LanParty UT NF4 SLI-D lub inne DFI (zależy mi na SLi). Chcę kupić dobrą płytę oferującą wysokie możliwości o/c i szczrze mówiąc nie mam pojęcia na co się zdecydować, więc proszę o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 A gdzie dokladnie sie je montuje :?:ten konkretny model (AN8 Ultra) nie ma tych wiatrakow, ma natomiast 2 miejsca na podlaczenie (ja tam mam podpiete wentylki chlodzace moje dyski) - świetna regulacja przez OCGuru :) I czy AN8 Ultra obsluguje w pelnie NCQ :?:tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Witam. Niedawno postanowiłem się przesiąść na 939. Kupiłem już okazjonalnie ładnie kręcącego się procka (A64 3000+) i potrzebuję teraz płyty i karty graficznej.Obecnie wacham się między 2 płytami. Przejrzałem już masę artykółów i postów na ten temat i mam szczerze mówiąc burdel w głowie bo jedni polecają płytę Abit AN8 Fatal1ty SLi, a inni DFI LanParty UT NF4 SLI-D lub inne DFI (zależy mi na SLi). Chcę kupić dobrą płytę oferującą wysokie możliwości o/c i szczrze mówiąc nie mam pojęcia na co się zdecydować, więc proszę o radę.3 miesiące temu stałem przed takim samym wyborem :-) i zobacz co mam w podpisie. Teraz wybrałbym to samo. Guru panel jest super i wogóle cała płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 @DesoloAnimus Jak nie masz co robić z wolnym czasem to łykaj DFI - super mobo ale wymaga czasu jej poskromienie, albo ABIT :) dla mnie ABICIK jest OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 @DesoloAnimus Jak nie masz co robić z wolnym czasem to łykaj DFI - super mobo ale wymaga czasu jej poskromienie, albo ABIT :) dla mnie ABICIK jest OK :) dokladnie mialem stycznosc z obiema plytami i powiem ze DFI jest spox ale poztreba do niej cierpliwosci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 3 miesiące temu stałem przed takim samym wyborem :-) i zobacz co mam w podpisie. Teraz wybrałbym to samo. Guru panel jest super i wogóle cała płyta. Szczerze mówiąc to panel uGuru też mi się bardzo podoba, ale nigdzie w sklepach internetowych go nie widzę, żeby był wymieniony. Ten link co podałem Abit AN8 Fatal1ty SLi to w spisie nie widzę panelu... tak samo jak i w innych sklepach które sprzedają tą płytę. Trzeba będzie chyba powysyłać e-maile do tych sklepów... Gdzie kupowałeś i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Szczerze mówiąc to panel uGuru też mi się bardzo podoba, ale nigdzie w sklepach internetowych go nie widzę, żeby był wymieniony. Ten link co podałem Abit AN8 Fatal1ty SLi to w spisie nie widzę panelu... tak samo jak i w innych sklepach które sprzedają tą płytę. Trzeba będzie chyba powysyłać e-maile do tych sklepów... Gdzie kupowałeś i za ile?Bo to nie ta płyta! To jest AN8 Fatal1ty a nie AN8 Fatal1ty SLI! SLI nie ma chłodzenia ramów a ma guru panel a ta go nie ma. tutaj masz właściwą An8 Fatal1ty jest do d... serio nic poza wyglądem specjalnego a AN8 Fatal1ty SLI to jakby inna płyta, inne możliwości OC itd. Ja kupowałem tutaj Pozdrawiam i udanego zakupu życze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Bo to nie ta płyta! To jest AN8 Fatal1ty a nie AN8 Fatal1ty SLI! SLI nie ma chłodzenia ramów a ma guru panel a ta go nie ma. tutaj masz właściwą An8 Fatal1ty jest do d... serio nic poza wyglądem specjalnego a AN8 Fatal1ty SLI to jakby inna płyta, inne możliwości OC itd. Ja kupowałem tutaj Pozdrawiam i udanego zakupu życze :wink: pieknie to ujoles :D mialem fatal1ty i potwierdzam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Mi właśnie o SLi chodzi, a nie zwykłą AN8 Fatal1ty bez SLi, a na tej stronie jeszcze wczoraj było napisane "AN8 FATAL1TY SLI ..." ale napisałem do nich, ze wkleili zdjęcie zwykłej AN8 Fatal1ty i, że w opise brakuje panelu uGuru więc widocznie się pomylili i chodziło im właśnie o zwykłą AN8 Fatal1ty, bez SLi. Znalazłem też TUTAJ tą płytę, ale znowu nie widze w opisie panelu. Drogie to skur... ale co poradzić.... bez SLi nie chcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Mi właśnie o SLi chodzi, a nie zwykłą AN8 Fatal1ty bez SLi, a na tej stronie jeszcze wczoraj było napisane "AN8 FATAL1TY SLI ..." ale napisałem do nich, ze wkleili zdjęcie zwykłej AN8 Fatal1ty i, że w opise brakuje panelu uGuru więc widocznie się pomylili i chodziło im właśnie o zwykłą AN8 Fatal1ty, bez SLi. Znalazłem też TUTAJ tą płytę, ale znowu nie widze w opisie panelu. Drogie to skur... ale co poradzić.... bez SLi nie chcę. Tutaj jest deczko taniej i porządny opis płyty i porządny sklep (znam ich :-)). Dobija mnie podejście niektórych sprzedawców tzn mam na myśli właśnie opisy produktów. Tam gdzie podałeś to porażka jakaś jest! Nie ma informacji o tak istotnym dodatku jak panel a na pewno ma spory wpływ na cene. Do tego podają że karta dźwiekowa jest 5.1 a jest 7.1! No i wreszcie ma obsługe SATAII a nie SATA jak piszą - co za maniana... :mur: I to ma być dbałość o klienta! Nie martw się o panel - bo jeśli kupujesz SLI to będzie na 100% w środku, bo musi tam być! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Tutaj jest deczko taniej i porządny opis płyty i porządny sklep (znam ich :-)). Dobija mnie podejście niektórych sprzedawców tzn mam na myśli właśnie opisy produktów. Tam gdzie podałeś to porażka jakaś jest! Nie ma informacji o tak istotnym dodatku jak panel a na pewno ma spory wpływ na cene. Do tego podają że karta dźwiekowa jest 5.1 a jest 7.1! No i wreszcie ma obsługe SATAII a nie SATA jak piszą - co za maniana... :mur: I to ma być dbałość o klienta! Nie martw się o panel - bo jeśli kupujesz SLI to będzie na 100% w środku, bo musi tam być! Dzięki za linka, już wiem z kąd będę kupował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 (edytowane) A jesli sie nie myle to na An8 Ultra tez sie chyba da podlaczyc ten panel u guru... Gdzie go mozna dostac :?: Czy ktos moze na jakis foto jak wygladaja te 2 wentylatory od OTESu :?: EDIT: A ja mam taki maly problem...Bo uzywam biosa Tictaca 156 od virusa ale narazie PC jest non O/C i jak sobie gram np. w TOCE 3 to co jakis czas PC sie zawiesza w trakcie jazdy. Zazwyczaj w momencie zwiecha to led od hdd sie caly czas swieci, ale nie zawsze...Jak sie swieci to zwiech jest dluzszy niz bez leda...Z ledem trwa ~10sek. Ale to nie tylko w tej grze. Bo np w AmericasArmy tez mam takie zwiechy, ale w AA trwa krucej. Tylko w te gry gram... Nie wiem od czego to zalezy. All temp. mam w normie. Kiedys tych zwiechow nie bylo, a niestety nie jestem w stanie stwierdzic czy te zwiechy sa od zmian biosow... Na pewno to nie jest wina Wina :P bo juz wiele razy formatowalem...Ogolnie to Win dzial szybko i mam 2 swapy na 2 osobnych dyskach (fizycznie) na C fat32 1GB i na G NTFS 1.5GB Swap byl zakladany na zdefragmentowane partycjie. Ale nie sadze ze to wina swapu...Choc mam lagi ale to sa lagi nie zwiechy w AA i w tedy led od hdd sie swieci (ale mruga, nie tak jak przy zwiechu ze sie caly czas swieci) Edytowane 10 Kwietnia 2006 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterski Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Witam Jestem w sumie nowym użytkownikiem tego forum, ale korzystałem z zawartych tu opinii przy składaniu nowego komputera. Oparty jest on właśnie o płytę Abita AN8 Ultra i procesor Atlon 64 "Sempron". Mam z tym komputerem kilka problemów i nie wiem jak je rozwiązać. Pierwszy to win XP nie widzi całego dysku (250GB) tylko ok 130GB. Zainstalowałem więc tylko mała 60GB partycję na system. Drugi to kłopoty z wyłączeniem systemu po wybraniu opcji wyłącz komputer system się zamyka i nie wyłącza komputera lecz natychmiast go uruchamia ponownie. Trzeci problem jest z kartą sieciową. Mam łącze stałe i ustawiam w protokule PCIP ustawieni automatyczne. Karta niby się uruchamia ale kompletnie nie mogę nic pobrać ani otworzyc żadnej strony internetowej. Bardzo liczę na Waszą pomoc jak sobie z tym poradzić. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavor_83 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 :) Jak już coś sie zaczyna dziac to ja mam pytanko jakie dyski na sata II macie pod an8xx i czy są z nimi jakieś jaja ? tak jak z maxtorami ? Musze coś zakupic na sata II pod moja an8 u ale co ????????????????????????? :P:P:P tak koło 350 giga, wiem ze an8 ma jazdy z maxtorami więc odpada :) wlasnie ostatnio zakupilem WD takiego jak w opisie ,jestem naprawde zadowolony ,nie mam na co narzekac zadnych problemow ,xp64 smiga :wink: :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kin Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witaj to ze system nie widzi nic powyzej 130GB to norma, moze masz win XP bez SP2 tez miałem taki problem, ale po zainsalowaniu win XP SP2, wszystko gra:)) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yui Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Hardware: A64 3000+ DH-E6 An8 Ultra Bios ver. 20 Hyem Geil Value/Blue 2x1GB Tagan 420W HDD 80GB x800 (czyste nie: pro ultra gt xl pt itp.) Ustawienia: Pamięci ustawione na dzielnik DDP266. HT 3x, mnoznik cpu x9, Problem następująćy: Niemoge przekroczyć FSB 275Mhz Vcore 1,5 jakie dawałem nie chce spalić biedaka. Pytanie: Czy ten typ tak ma i dać sobie spokój czy coś poprostu w ustawieniach przeoczyłem. Czy jest bios z dzielnikiem miedzy 266 a 333? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterski Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witaj to ze system nie widzi nic powyzej 130GB to norma, moze masz win XP bez SP2 tez miałem taki problem, ale po zainsalowaniu win XP SP2, wszystko gra:)) pozdro Czyli po zainstalowaniu SP2 problem powinien ustąpić? A jakim programem wtedy podzielić resztę dysku na partycję. W tej chwili widoczna jest ta którą utworzyłem. Dysk to SATII. No i problem z tą kartą sieciową, bez tego nie mam jak zaktualizować systemu o SP2. Co może być przyczyną restartów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Hardware: A64 3000+ DH-E6 An8 Ultra Bios ver. 20 Hyem Geil Value/Blue 2x1GB Tagan 420W HDD 80GB x800 (czyste nie: pro ultra gt xl pt itp.) Ustawienia: Pamięci ustawione na dzielnik DDP266. HT 3x, mnoznik cpu x9, Problem następująćy: Niemoge przekroczyć FSB 275Mhz Vcore 1,5 jakie dawałem nie chce spalić biedaka. Pytanie: Czy ten typ tak ma i dać sobie spokój czy coś poprostu w ustawieniach przeoczyłem. Czy jest bios z dzielnikiem miedzy 266 a 333? ustaw HTx3 to mzoe byc problem duzo osob o tym zapomina :wink: Czyli po zainstalowaniu SP2 problem powinien ustąpić? A jakim programem wtedy podzielić resztę dysku na partycję. W tej chwili widoczna jest ta którą utworzyłem. Dysk to SATII. No i problem z tą kartą sieciową, bez tego nie mam jak zaktualizować systemu o SP2. Co może być przyczyną restartów? wystarczy winda z sp1 tylko aby byla od razy na plycie, reszte partycji utworzysz windosowskim programem :wink: jakie resety???? zrob jeszcze update biosu to wersji 2.0 narazie oficjala ci radze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...