Boness Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Problem z 04 chyba rozwiazałem :) W ustawieniach pamieci jest 1 parametr TRTW standardowo jest 4 zmienilem w A64Tweaker ten parametr na 3 i wszystko działa (Super PI 32M robi bez problemu i Memtest 2h nic nie wykrywa). W biosie 20 jest wiecej ustawień pamięci????? Ten 19 ma ubogie ustawienia ramu :/ a chciałbym sobie to w Biosie ustawić wszystkie parametry żeby po każdym włączeniu nie ustawiać tego w A64Tweaker. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Zmieniłem procka X2 4400+ na opka 165 i spotkał mnie ogromny zawód ze strony mojej ulubionej płytki! Jakimś dziwnym sposobem płyta nie chce przekroczyć 305MHz HTT! No przecież to żałosne żeby więcej nie chciała!!! 4400 miał mnożnik x11 więc nie było problemu częstotliwości ale teraz ten opek ma x9 i wymaga więcej od płyty. A prognozuje nieźle bo teraz mam 2.7GHz na defaultowym napięciu (poprzednio na 4400+@2.65 1.575V). Tylko na NB podniosłem o .05V bo blue screeny wywalał i błędy w SP2004. Podczas próby przekroczenia tych 305 podnosiłem napięcia na htt i NB. Nawet przy mnożniku procka 7, HT x2 i mem na 200 nie poszło dalej! Może coś przeoczyłem? Bios najnowszy. EDIT: Teraz jeszcze dziwniejsza sprawa - zmniejszyłem mnożnik procka do 6 i płyta odpaliła przy 320htt! Wcześniej próbowałem 310 to się system wywalał na początku ładowania albo BSOD a już na 303 powodował niestabilność kończącą BSODem! Pisze teraz na takim ustawieniu (6x320) a w tle chodzi SP2004. Załadowałem bios TicTac'a ale nic się nie zmieniło. Tyle że pamięci na 233 teraz sa. W każdym razie to nie memki blokują. Chyba że dzielnik ma na to jakiś wpływ? HTx2, 1.65V na NB i 1.3V htt. Procek na 1.35V do 2.7GHz chodzi to chyba nagle się nie kończy przy tej szybkości? Napięcie by pomagało... Edytowane 10 Grudnia 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Jednak udąło mi się zwalczyć problem wysokiego htt. Znalazłem na XS sugestie zmian pod wyższe częstotliwości dla pamięci ale mnie pomogły ogólnie i teraz wszytko działa stabilnie przy 322MHz proc jak podpisie. Przy 333 też odpala ale SP2004 wywala błąd i muszę z tym powalczyć bo byłoby idealnie - proc 3GHz a ram 250. Zmiany dotyczyły: MAL - 10 RP - 7,5 drive strange - weak max bypass - x7 Coś widze nikogo na AN8 już chyba nie ma :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 rafa - AN8 jeszcze żyje B-) Mam mały problem z wersją "nie ultra". Próbowałęm moda ołówkowego na SerialATA II, no i oczywiście nie działa <_< Po przestawieniu zworki na SATAII, bios nie wykrywa dysku, a na zworce SATAI jest ok :blink: Jak nie malowałem, to obojętnie czy ze zworką na SATAI, czy SATAII działał bez kłopotów... Przymierzam się do SD3700+, więc szykujcie się na porcję nowych rekordów na tym mobo :lol: :lol: Chcę się pozbyć Venice (2700 na 1,525(bios)). Jakby coś to pytać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 o coś tu się dzieje ??? ja juz abita nie mam ale koles co ma moje mobo ma cały czas jazdy z kodem o4 :( i nie mamy pojecia co to jest :( jest dobre oc i stabilna praca !!! ale jak wylaczy kompa to juz nie wstaje jest o4 i tzreba resety clear cmos itp ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam! Właśnie zakupiłem płyte AN8 Ultra i mam z nią problem. Stacja dyskietek nie che mi działać. A bez niej nawet windowsa nie zainstaluję. Wszystko wydaje się dobrze podlączone. Prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Stacja dyskietek nie che mi działać. A bez niej nawet windowsa nie zainstaluję.To jakiego ty chcesz windowsa instalować? :lol: XP możesz zainstalować bez stacji dyskietek (no chyba że chcesz jakieś 95/98/me na nie-bootowalnej plycie) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ale dyski mam w Raidzie i z dyskietki podczas instalacji trzeba dodac sterowniki RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 A no chyba że ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Wlaczam komputer to plyta piszczy i dopiero za czwartym razem wlaczy sie komputer. Za kazdym razem jak wchodze do biosu to musze wylaczac sygnalizacje dzwiekowa ze nie kreci sie wentylator na procku. Dodatkowo nie dzialaja mi gniazda 3 i 4 sata. Stacja dyskietek również nie działa. Wyskakuje rowniez komunikat ze bios zostal ustawiony na fail safe za kazdym razem. Czy to jest normalne zachowanie plyty czy powinienem oddac ja do gwarancji ? Wgralem stary bios (18) i juz jest ok! Edytowane 7 Stycznia 2007 przez EspE2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Sygnalizacja wyje bo pewnie miałes nisko obrotowy wentyl a granice alarmu ustawione w biosie mogą byż wyższe. Jaki miałeś wcześniej bios? Pytanie do wszystkich ile dawaliście max V na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Wczesniej mialem 20 a na 19 tez plyta nie dzialala. Teraz mam taki problem ze jak wylaczam windowsa to sie komp wiesza. Oraz nie moge zainstalowac sterownikow do karty sieciowej. Nie wiecie przypadkiem jak to zrobic? o coś tu się dzieje ??? ja juz abita nie mam ale koles co ma moje mobo ma cały czas jazdy z kodem o4 :( i nie mamy pojecia co to jest :( jest dobre oc i stabilna praca !!! ale jak wylaczy kompa to juz nie wstaje jest o4 i tzreba resety clear cmos itp ;( Dzisiaj mialem ten sam problem z kodem 0.4. Myslalem ze cos przekrecilem (doszedlem tylko do fsb 270) a sie okazalo ze to ramy byly jakos niechlujnie wlozone. Wyjalem i wlozylem ponownie i pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Wyłącz C'N'Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Wyłącz C'N'Q Jak mogłem podkrecac z wlaczonym CNQ :? ? Ale pomoglo. Komp juz sie nie wiesz. A karty sieciowej jak nie bylo tak nie ma. Nie wiem o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 A karty sieciowej jak nie bylo tak nie ma. Nie wiem o co chodzi?Na pewno jest włączona w biosie? Jeśli jest to co pokazuje meneger urządzeń? Są jakieś żółte wykrzykniki? Jesli mimo to nie daje się zainstalować to przeinstaluj najpierw sterowniki do płyty - może szyna systemowa nie działa prawidłowo lub nie właściwie sie zainstalowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Na pewno jest włączona w biosie? Mam bios 18. W dziale OnChip PCI device opcję LAN Controler dałem na auto (bo jest tez disable). W menagerze nie ma śladu karty sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) To może trafił Ci się wadliwy egzemplarz. Edytowane 10 Stycznia 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam wszystkich, przepraszam ze zadam pewnie banalne pytanie ale juz sie wprowadziłem w taki bład ze nie wiem jak go ogarnac , chce zakupić płytke ze wzgledu ze nie ma nigdzie juz DFI LP U-D Nf4 to zastanawiałem sie nad ta płytka ABIT AN8-32X nForce4 SLI X16 Socket939 czy w tym temacie jest o tej płycie mowa jeżeli nie to poradzcie mi co mam zakupic na dzien dziesiejszy pod podstawke 939 SLI PCI-E z góry dzieki i pozdrawaiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Ogólnie cała seria AN8 to bardzo "przyjemne" ;) płytki i warto kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Czyli śmiało moge brać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Jestem zadowolony z tej płyty. Osiągnąłem max FSB 320 MHz na venice 3000+ E6 co dało 2874 Mhz. To może nie jest mistrzostwo świata ale to lepszy wynik od DFI o 80 MHz na FSB. Bardziej interesują mnie pamięci. Mój cel to 600 MHz powiedzmy przy 2,5 3 3 8. P.S. A może zmienilibyscie coś w moich ustawieniach żeby coś jeszcze wykrzesać z procka: 1,575 V FSB 320 nForce 1,6 V południowy mostek zwiekoszne o 0,05 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jestem zadowolony z tej płyty. Osiągnąłem max FSB 320 MHz na venice 3000+ E6 co dało 2874 Mhz. To może nie jest mistrzostwo świata ale to lepszy wynik od DFI o 80 MHz na FSB. Bardziej interesują mnie pamięci. Mój cel to 600 MHz powiedzmy przy 2,5 3 3 8. P.S. A może zmienilibyscie coś w moich ustawieniach żeby coś jeszcze wykrzesać z procka: 1,575 V FSB 320 nForce 1,6 V południowy mostek zwiekoszne o 0,05 V Jak już musisz dawać takie duże napięcie na rdzeń to znaczy że on raczej więcej nie pójdzie. Sprawdzałeś ile sama płyta może max htt? (tu nie ma fsb ;)) Możesz dać więcej na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Mam AN8 ultra - płyta naprawde warta uwagi - mam jednak pytanie. Czy mozna na tej płytce odpalic system z USB ? W moim biosie mam wrazenie nie mam takiej opcji - ale moze ktos ma spostrzezenie na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Sprawdzałeś ile sama płyta może max htt? (tu nie ma fsb ;)) Możesz dać więcej na NB? Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że max htt to 367 MHz. Mogę dać więcej na NB ale czy to bezpieczne? Już podniosłem o 0.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że max htt to 367 MHz. Mogę dać więcej na NB ale czy to bezpieczne? Już podniosłem o 0.1V.0.1??? To jest nic! :) Możesz śmiało podnieść, u mnie miało to spory wpływ na stabilność przy OC. Ja mam teraz 1.75V i mam zamiar jeszcze podnieść (płyta umożliwia mi podniesienie do 2.1V) bo założyłem chłodzonko Thrmalright HR-05-SLi. Edytowane 12 Stycznia 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Powinieneś zapytać o to w temacie o ASUSie (ten jest o Abicie :)). Teoretycznie jest szansa na to, że BIOS od któregoś ASUSa na NF4 zadziała... zawsze możesz sprawdzić - bo na tym forum chyba nikt tego jeszcze nie robił :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Powinieneś zapytać o to w temacie o ASUSie (ten jest o Abicie :)). Teoretycznie jest szansa na to, że BIOS od któregoś ASUSa na NF4 zadziała... zawsze możesz sprawdzić - bo na tym forum chyba nikt tego jeszcze nie robił :). Przepraszam a do kogo to kierujesz? :blink: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Wcześniej był tu post Bombay'a - teraz już go nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EspE2000 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) Jeszcze raz napiszę, że jestem zadowolony z tej płyty. Testując pamięci doszedłem do 310 MHz na HTT , 3 4 4 12 @ 3.1 V. Jak dla mnie jest to znakomity wynik. Myśle że to nie jest koniec możliwości moich pamięci ale dla mnie spokojnie wystarczy. Teraz sobie ustawię proca synchro 1:1 i będzie git. Dziwne mi sie wydaje to, że im wyzej krece pamięci to tym mniejszy mam wynik w everescie. Moze to spowodowane jest tym, że zmniejszam mnożnik proca? Co myślicie bedzie lepsze: 285 @ 3 3 3 7 czy ten wynik powyżej? Już obczaiłem, że na wydajność pamięci ma wpływ procesor. Teraz to mi wszystko ładnie hula :) Płyty z serii AN8 ponoć nie lubią się z pamięciami TCCD. A sam zauważyłem, że mam TCCD więc zmniejszyłem napięcie do 2.8 V (ddr610 3 3 3 8 ) i to było bardzo zdrowe dla stabilności kompa. Edytowane 13 Stycznia 2007 przez EspE2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helo Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 witam mam abita an8ultra zaliczylem przesiadke z venica e3 na manchestera x2 3800+ moze jakis dobry czlowiek pomoze mi lub ma podobna kofiguracje w ustawieniach w biosie pamiatki mam hynixy d-43 obecnie jade na standard chociaz wiem ze proc chodzi na 2500 tj 10*250 1.4 v jak proponujecie to zestawic zeby smigalo ok z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...