Aduke Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Myśle, ze to płyta albo ram. Ram ustawie na 333mhz 2-2-2-5 1t 2.7v to działa. Jeżeli ustawie na 400mhz (oczywiscie timingi 3-4-4-8 2.7 v ) to nie startuje komp. Moge tylko na Auto lub mnie niż 400 mhz. Przekładałem ram do innych slotów i to samo. Spróbuje zatwić ram do testu, że sprawdzić czy mój Hynix nie jest przypadkiem walniety. Jak nie to znaczy, że lipna płyta sie zrobiła, trzeba bedzie do serwisu jechać :< Ale kiedyś działało normalnie na 3-4-48 2.6 V i az do 2-2-2-5 3,2 V przy 400 mhz. A teraz co ? Na zagranicznych forach ( poszukałem ) wyminili np. abit an8 ultra na asusa an8-e i przy tym samym ramie ustawiają (na pewno) manualne ustawienai ramu i jeszcze kreca... Szkoda bo płyta jest dobra ogolnie ale do krecania lipna( a ja tylko chce dobre tymingi na 400 hmz i tego nie dostałem) Ram sie skopał albo płyta. Nie ma jakiś objawów uszkodzeń albo nie stabilniej pracy. Płyta skopana 70% Ram ( Hynix sa przecie mocne ) 30 % Czekam na sugestie i inne pomocne słowo. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 A moze kontrolel pamieci z procku ci sie popsypal ?? zapodaj mu te 1.7V i zobacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduke Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Dla procka 1.7 v ? Nie spale go ? To płyta pewnie, wątpie że to kontlorer w procku. Już by mi nie działało ogole, żadne ustawienai ramu by mi nie chodziły, A tak moge dać pozniej 333 mhz lub na auto i pisać z tego kompa. Battlefield 2 mi chodzi na przyklad dysk działa normalnie, komp mi sie jakoś nei restaruje nagle ( ekrany śmierci ), wszytko ok, no tylko nei moge ustawic ramu na 400 hmz z domyslnymi ustawieniami... To ten sam problem który mieli Ci z zagranicy, z ramem, jak to sie satało że działało jeszcze... Moge dać 3.20 V i na złącz VVdrr 1.45 V i chodzi komp(na auto lub 333mhz). Tylko %$^#@ trzeba jechać bedzie do serwisu i wymienic na coś lepszego niz tak badziewna płyta(szkoda bo miała wszytko super tylk oz tym ramem A to podstawa nawet srednie Oc a tu nawet domyslych ustawien 3-4-4-8 nie mozna ustawic :cry: :mur: Na jaką płytke mi radzicie zmienić ? Zeby sie nie rozwaliła odrazu ( Moze DFI: wywalić karajaana i kupic SB Augi za 100 zł, dac wiatraczek z wlasmy radiatorem i finał krecimy ile sie da) Tylko trzeba bedzie wylzoyc 250 zł dodatkowo :( Nie chce drugi raz sie rozczarować... Moze ktoś mial podobny przypadek z ramem na tej płycie ? Moze napsize do Abita czy przypadkiem nie uznaja tego za uszkodzenie plyty ? Edytowane 22 Października 2005 przez Aduke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) po pierwsze nie na cpu 1.7V tylko n kontrolerze pamieci w CPU..to 2 rozne rzeczy po drugie to NIE JEST BADZIEWNA PLYTA !!! Moje twinmosy jakos chasaja po 500-520 na 2-2-2-5-7-15-2-2-1-1 3.4V Zeby sie nie okazalo ze to ramy masz zwalone..bo kupisz nowa mobo i dalej bedziesz mial waly :P Edytowane 22 Października 2005 przez RepsOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Witam. Jestem nowy na tym forum. Więc sory za jakieś małe potknięcia. Od 2 tyg. mam Abita AN 8 Ultra. Płytka jest ok, śmiga bez problemu. Dotychczas jechałem zastępczo na grafie na pci (zabytek), a od 2 dni mam Radka X1300 pro firmy MSI i tu zaczyna się problem bo: - niby wszystko ok, gry, marki, śmigają ale przy starcie jak włącze kompa to logo abita jest rozmazane i niewidoczne (czerwony ekran i jakiś rozmyty) na starej grafie tak nie było - w windowsie jak patrze na ikonki i mam otwarte okna to okna (obraz) jak by drżał, tak jak by ktoś przystawił głośniki do monitora, takie zakłucenia czy coś, to strasznie mnie denerwuje i to pływanie widac :( - aquamarka nie przechodzi mi na końcu sie wywala albo czarny ekran i zamyka marka, dziwne bo w marku 2001, 2003, 2005 jest OK, Czy ktoś spotkał się zpodobnym problemem ?? Czy ta grafa jest coś nie tak ?? Edytowane 22 Października 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 mi czasem tez drzy obraz...wtedy myusze walnac w monitor z calej sily ;] ale to dlatego ze mam soobwofer pod monitorem i 4 satelity obok i nad :] zrób update biosu do wersji 18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margielm Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Zeby sie nie okazalo ze to ramy masz zwalone..bo kupisz nowa mobo i dalej bedziesz mial waly :P 1712649[/snapback] właśnie ... nie rozumiem czemu jeszcze nie przetestowałeś tych ramów :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Tez nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuHash Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 mi czasem tez drzy obraz...wtedy myusze walnac w monitor z calej sily ;] ale to dlatego ze mam soobwofer pod monitorem i 4 satelity obok i nad :] zrób update biosu do wersji 18 1712853[/snapback] i jak wyszlo? dziala ok? bo tez mam zamiar takie polaczenie plyta/grafa zakupic... zebym sam sobie wala nie wykrecil... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduke Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Same problemy z tą płytą. Jeśli chce cie krecić to DFI !!! Abit dawno sie skończył. Ram przetestuje w niedziele, nie mieszkam tak jak Wy dużych maistach. U mnie jest tak albo nie mają kompa z ddr(za stary) albo boją sie otworzyć kompa i ich za Chl@# nie przekonam... :( :mur: Co mnie skusiło na tego Abita, Jak chce sie pisać w Wordzie płyta jak znalazł :) i do neta i do mzuy i do uzytkownika który jest lamerem, A nie takim co musi wszytko OC. Chcesz mocnego bezstresowango Oc Bierz DFI. DFI > ABIT w wydajności i możliwości oc !!! Ale moze jeszcze zmienie zdanie jak sie okaze ze ram jest rozwalony ;) w co wątpie bo Hynix to Hynix. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 RepsOn, bios mam 18, nic obok monitora (głośniki itp) nie ma na, innym kompie z monitorem jest ok więc monitor jest dobry. Musze załatwic inną grafe i pokombinowac i zobaczyc, a ja nie oddam na gware :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margielm Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Same problemy z tą płytą. Jeśli chce cie krecić to DFI !!! Abit dawno sie skończył. Ram przetestuje w niedziele, nie mieszkam tak jak Wy dużych maistach. U mnie jest tak albo nie mają kompa z ddr(za stary) albo boją sie otworzyć kompa i ich za Chl@# nie przekonam... :( :mur: Co mnie skusiło na tego Abita, Jak chce sie pisać w Wordzie płyta jak znalazł :) i do neta i do mzuy i do uzytkownika który jest lamerem, A nie takim co musi wszytko OC. Chcesz mocnego bezstresowango Oc Bierz DFI. DFI > ABIT w wydajności i możliwości oc !!! Ale moze jeszcze zmienie zdanie jak sie okaze ze ram jest rozwalony ;) w co wątpie bo Hynix to Hynix. 1713044[/snapback] a to nie możesz walnąć memtesta albo coś takiego?? :/ a co do oc to moim zdaniem to jest najlepszy przykład ..::TwinMos(OldSchool) BH-6 333MHz -> 520 MHz 2-2-2-5-7-15 1T 3.3V więc nie pierdziel bzdur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Same problemy z tą płytą. Jeśli chce cie krecić to DFI !!! Abit dawno sie skończył. Ram przetestuje w niedziele, nie mieszkam tak jak Wy dużych maistach. U mnie jest tak albo nie mają kompa z ddr(za stary) albo boją sie otworzyć kompa i ich za Chl@# nie przekonam... :( :mur: Co mnie skusiło na tego Abita, Jak chce sie pisać w Wordzie płyta jak znalazł :) i do neta i do mzuy i do uzytkownika który jest lamerem, A nie takim co musi wszytko OC. Chcesz mocnego bezstresowango Oc Bierz DFI. DFI > ABIT w wydajności i możliwości oc !!! Ale moze jeszcze zmienie zdanie jak sie okaze ze ram jest rozwalony ;) w co wątpie bo Hynix to Hynix. 1713044[/snapback] Wlasnie stary co ty dajesz..kupiles jakis badziewny egzemplarz albo masz badziewne ramy i walisz tu akcje..jakos wszyscy ktory maja ta plyte sa wyraznie zadowoleni..ktos tu zrobil nawet htt400 na tej mobo wpelni stabilnie..Oc jest bezproblemowe i stabilne..i z twojego postu wynika ze Abit wlasnie dla lam nie jest..bo czytajac co piszesz wydaje mi sie ze wlasnie ty jestes jakims noobkiem ktory zamiast najpierw wszystko przejrzec i stwierdzic obiektywnie co jest nie tak to beczy i pisze jaki to on jest nieszczesliwy z powodu tej plyty..trzeba bylo od razu kupic se dfi za 500-600 zlotych i wszyscy byliby szczesliwi...poza tym masz gwarancje..jesli to naprawde mobo nawala to wysylasz i dostajesz naprawiona ewentualnie wymieniona na nowa..w czym problem ?? To samo z ramami..serwisu nie masz w poblizu ? Dajesz im dyche i wlozy ci ram do ktoregos z kompow ustawi tak jak powiesz i bedziesz wiedzial czy to aby napewno tylko na twoim kompie sie wali... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 a co z zgłoszonym przez moją osobę problemem ? a co do mobo abit jest cacy :) kręci się aż miło :) tylko z ta grafą mam problem - zachciało mi się nowości :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 W sumie to ci nie moge pomóc bo tej grafy ani nie widzialem jesce na oczy..ani nawet na zdjeciu..:P Moze zainstaluj nowsze stery..zobacz moze gdzies ci sie kabelek poluzowal, czy karta dobrze lezy, podkrecales ja ??..zobacz czy masz ustawiona pci-x na 100MHz w biosie..... tez to mam ale to przez to ze mam glosniki obok monitora...mi pomaga uderzenie w monitor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 karta nie krecona zero oc :( to wyglada tak jak by ktos magnes czy jakies pole elektr. do monitora dokladal :(, kombinowalem ze sterami i nic :(, czy proca podkrece czy dam standart to jest to samo :(, pcix mam na 100 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 A masz opcje w monitorze rozmagnesowywanie czy jakos tak ?? Ja mam więc moze u ciebie tez jest..u mnie sie to DEGAUSS nazywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) robiłem juz z 5 razy i nic :( Edytowane 22 Października 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 To ja sie wykładam ;] Pozycz od kogos inna karta pod pci-express..jesli dalej tak bedzie to masz raczej walniety montor/plyta glowna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 grafe inna bede mial w poniedzialek wiec zobaczymy co to ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Same problemy z tą płytą. Jeśli chce cie krecić to DFI !!! 1713044[/snapback] Widac stary że jednak nie wiele wiesz na ten temat skoro piszesz że DFI jest bezproblemowa. Jest Bardzo problemowa(!) i kompletnie sie nie nadaje dla kogoś kto myśli tylko podłączyc i działac. Trzeba sie jeszcze sporo nagimnastykowac żeby ja dobrze ustawic. A jak nie umiesz sobie z Abitem poradzic to trzebabylo Gigabyte brac a nie wciskac o potrzebach wielkiego OC... V1rU$® próbowałeś z drugiego wyjścia karty monitor podłaczac? peace for all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 rafa, tak i na zwykłym i na na dvi (od monitora lcd) jest to samo :(. w sumie dziwne bo gierki smigaja ok, marki to samo no tylkoaquamark wywala na koncu sie (zamyka), nie mam pojecia co jest (zmienialem stery, itp) i nic :( nic czekam na inna grafe do testu i powinno sie wszystko wyjasnic ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 używa ktoś Active Armor na naszej płytce? Występują jakieś problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Ze co ? :P Firewall ?? Jak tak to wylaczony mam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margielm Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 ja swoje problemy opisywałem już w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 a u mnie ten aquamark wywala cos takiego ???? wszystkie inne marki ok :) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aduke Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Dfi > Abit w OC, poprostu. 3-4 osoby inaczej sądzą inaczej na tym topicu. Dfi jest dłużej w sprzedaży niz abit i wiekszośc problemów jest rozwiązywalna. Co to mojego problemu wymieniłem sie z kolesiem na innego Hynixa i działa wszytko. Ale i tak Dfi > Abit :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Aduke, Jas sam napisałeś: "większość problemów jest rozwiązywalna" i na tym abicie również, takie moje zdanie :). nie ma produktu idealnego, zawsze do pewnych rzeczy trzeba dojść metodą prób i błędów itp., i po to jest takie forum i grono zapaleńców którzy do rozwiązania problemów sie przyczyniają. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Nikt nie twierdzi że Abit jest lepszy od DFI... Ale ja wolałem Abita bo jest mimo wszyystko bardziej bezproblemowy, tańszy a możliwosci OC też ma duże. Zresztą ja wolę podkręcać grafę niż proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badek Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Jestem tu nowy więc bądźcie wyrozumiali... Zamierzam kupić płytkę AN8 Ultra i 2x512 hynix. Idę do jednego sklepu i słyszę: "nie sprzedajemy", do drugiego: "sprzedawaliśmy, ale były bardzo awaryjne i wycofaliśmy się", w trzecim: "odradzamy, kłopoty z kondensatorami", jeszcze inny: "jak pan bardzo chce włożymy, ale będzie ją sobie pan sam serwisował bo były awaryjne i nie weźmiemy na siebie odpowiedzialności", wreszcie w ostatnim: "kłopoty z kompatybilnością". Jak skomentujecie powyższe stwierdzenia mądrych panów sprzedawców? Co możecie powiedzieć na temat awaryjności tej płyty? Czy złe opinie to wynik kiepskiej jakości w przeszłości, gorszej niż obecnie? Czy mimo to kupować a połączenie z hynix to dobry wybór? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...