RepsOn Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 ten czas oczekiwania zwalil mnie z nog ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) nie wiem czy te wyniki sa w normie ? mało, w sam raz, dużo ??? nie mam odniesienia ? Ale chyba oK :), zobaczymy jak uzbroje sie w 530 wat i chłodzonko na procka i synchro na 300 pojade :). ( jak narazie zawsze inne wydatki są :( ) i komp czeka cierpliwie na swoją kolej :( Edytowane 5 Listopada 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 RepsOn, a jak to wygląda u ciebie na bh6 przy tych ostrych alphah i 500 mhz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) a właśnie ---> ktoś kiedyś stwierdził na forum, że w abicie an8u brakuje mu boot menu (że przy starcie można wybierać sobie urządzenie z którego startuje system). Ale jak brakuje jak jest :P podczas bootowania wciskamy ESC i mamy mozliwośc wyboru z czego bootuje :0 Ale pewnie wszyscy to wiedzą :( sorki ale palłem --> to chyba już 24 dochodzi :P ...właśnie jak ten wskaźnik % wyłączyć mam ??? .... Edytowane 5 Listopada 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 tak dla twojego dobra edytuj posty..bo jak moder zobaczy to ci % wlepi a tego nie chcemy ;] W sumie to porobie testy bo sam ciekaw jestem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 ok czas na moje BH-6 timingi: 2-7-15-2-2-5-2-2-1-1 516MHz DDr czystej mocy :lol2: Odczyt Zapis Czas oczekiwania Coś jest u mnie nie teges z Zapisem ;/ 2250mb/s to ja mialem na GoodRamach 466MHz DDR na timingach: 3-3-3-9 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margielm Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 to ja narzekałem na brak menu... bo jak jest ten obrazek przy starcie wyświetlany to tam nie ma nic napisanego o nim, a w mojej wcześniejszej płycie ja to miałem pod f8 chyba i naciskałem a tu nic.. no ale to już ktoś jakiś czas temu nam wyjaśnił ze pod "esc" to jest. RepsOn kurde jak ja widze te twoje ramy to ja pierdziele :P kiedy ty je kupiłes i za ile?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) Kupilem je z miech temu...moze dwa tyle że drogo mnie kosztowały bo aż 270zł ;] Mogłem wydać troszke ponad 200zł na CH-5 UTT które by wykręciły około 250-255MHz..ale one ponoć szybko padają Edytowane 5 Listopada 2005 przez RepsOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuHash Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 ten czas oczekiwania zwalil mnie z nog ;]tak niskie czasy oczekiwania powoduje przalaczanie sie proca na wyzsza taktowanie przy uruchomionym c&q... cos mi sie wydaje ze jakbys wylaczyl i zrobil ponownie test na czas oczekiwania bylby nieco wyzszy;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Właśnie zamówiłem ostatnio Abita AN8 Ultra, razem z Vince 3000+ głownie kierująć sie opiniami z tego wątku i forum. Zamierzam zamonować tam AC Freezer 64 PRO (jak beda w Polsce) - bo wieje na wiatrak z tyłu a nie do zasilacza i ma być troszke wydajnieszy i cichszy. Zastanawiam sie czy np. nie rozbić dziury w bocznej ściance obudowy (modecom impact) mniej wiecej nad tą kratką od SilentOTESa i mofsetami zeby dmuchał na nie na te radiatorki... Bo nie wiem jak dobrze bedzie sobie komp radził w zamkniejej obudowie (zwłaszcza w cieplejsze dni...) Czy warto robić ten kabelek 4 pinowy z wątku o DFI dla zasilaczy ATX-20 (mam Enermaxa 465P-VE)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Jesli masz czas i checi to rzecz jasna ze warto zrobic kabelek 4pin..bo zqawsze sie to przy o/c przyda..jesli nie bedziesz krecil to nie ma takiej potrzeby..co do nawiewu to w dobrze wentylowanej budzie nie bedzie trzeba montowac tego wiatraka z boku obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 No właśnie ja chcem zamontować 3 wentylatory AC FAN PRO TC (9zl - najlepszy wydajność,cisza/cena tak mi sie wydaje). 1 przod, 1 tył i ten trzeci na bok obudowy i narazie się zastanawiam czy warto. Do tego dochodza 2 wentylatory w zasilaczu + będzie na procku jeden. I najważniejsze że chodzi mi o CISZE (tak na oko do 20-22 decybeli) xD Pasyne chłodzenie było jednym z istotnijszych czynników dlaczego wziołem tą płyte. Te małe wiatraczki to zawsze po kilku miechach zaczynały strasznie harczeć. Jedyny problem moze sie pojawic tak ze wszystkie te wentylatore będa za blisko siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 xpavlo, z tym max nap. na te kingmaxy przesadziłeś :) na 550 mhz śmigają przy ok 2,9 v !!! wyluzuj z tym napięciem bo :P Jak ustawię na 2.9v to mi komp nie startuje nawet na 450MHz cl 2 Zasilacz mam Chieftec 360W ale dziś jeszcze do domu zajdę i pobawię się jak mowisz że one powinny tak chodzić na 2.9V to... Dziwna sprawa jeszcze była że mam Bios Obecnie 18wer. i proca mam ustawionego na 9x275(2478MHz) I napięcie mam 1.525V, Na nizszym napięciu wywala mi 3D mark-a każdego i Super PI, wcześniej jak miałem BIOS 16wer. to było tak na 1.475V i temp wyższa o 10c prawie, czy Abit ten wypuszczając BIOS 18wer. zaniżył temp. Podzespołow i napięć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Tak..przekalibrowano czuniki temperatury (czy jakos tak) tak by odczyty byly pewniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) A co koledzy na to powiecie. Proc venice 3000+ z 24 tyg. osadzony na abicie an8u + 2x256 ddr twinmos na domyślnych ustawieniach jest OK, na htt 250 proc śmiga ale musi mieć 1,45 v ram na div 333 czasy na auto i po kilku godzinach restet i tak w koło :(, jak command rate dam na 2 T jest ok !!! stabilnie jak skała !!!! co mam o tym sądzić ?? proc slaby licha seria i słaby kontroler w procku ??? bo ram ok wcześniej smigał aż miło ??? Edytowane 7 Listopada 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Jak ja dam timingi na AUTO to nie dochodze do 500MHz :P AUTO to kiszka (przynajmniej na an8) Jakie to twinmosy..bo jak zwykle ..nie na winbondach to sie nie dziw ;] Zwieksz napiecie dla kontrolera pamięci na max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 jest ok 2,9 v i luzne timingi recznie dobrane i kiszka jest ok na command rate 2 T ??? a to sa twinmosy na mtec :( nie winbond kiszka troszke ale na 466 mi biegaly stere moje 2x512 ?? wiec dziwne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 gdy miałem an8 (piękne czasy...) to też mialem to samo, timingi na auto, nawet do windy nie wchodizło, dalem na manual, czy jak to sie w tej płycie nazywa i były dokładnie te same timingi iwszo ok chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) timingi mam juz ustawione manualnie na lajtowe 2,5-3-3-8--11-14 2,8 v div333, ale i tak na htt 250 kiszka resety itp jak damy command rate na 2t jest OK !!! i te 2 kostki twonmosa maja różne pcb jedna jest taka jakaś inna troszkę może to przez to ??? abit nie toleruje różnych kości >?> Edytowane 7 Listopada 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 moze sprobuj 2.5-3-3-8-11-15 (moje twinmosy sa niestabilne jak mam 14) Zwiekszyles to napięcie dla kontrolera ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 nap do kontrolera ?? co masz na myśli ???? mam metlik dziś od kompa do warsztatu skakam do lutownicy i tak troche tu i tam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Chyba ze sie mysle, w an8 jest to DDRVTT Voltage ..po prostu gdzies kiedys wyczytalem ze jest to napiecie dla konrolera ktory jest w procku No dobra przeczytalem na XtremeSystems i chyba to nie jest to :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 ok pokombinuje narazie i tak koniec na dzis :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witam Mam pytanie w sprawie znaczeń niektórych funkcji BIOS-u na Płycie Glównej Abit AN8-v 1. DDR VTT Voltage 2. DDR Ref. Voltage (standart Deuflaut) 3. CPU Ref. Voltage (standart Deuflaut) Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć ? Napiecie na jądro procesora i pamięci to jest oddzielne i nazywa się : CPU Core voltage DDR SDRAM Voltage Więc co te co podałem pierwsze to daje na procesor i pamieci ale jak w jakim celuione są? Za Odpowiedz dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 na 50% jestem pewien ze ddr VTT Voltage to napiecie dla kontrolera pameici w procku (gdzies mi sie to obilo o oczy:D) DDR REF. Voltage to tysieczna Volta np.1.55X gdzie X to wlasnie ddr ref jestli dasz +100 to bedzie 1.56V z cpu ref. voltage jest tak samo Nie martw sie sam kiedys nie wiedzialem..w tym temacie sie dowiedzialem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 na 50% jestem pewien ze ddr VTT Voltage to napiecie dla kontrolera pameici w procku (gdzies mi sie to obilo o oczy:D) DDR REF. Voltage to tysieczna Volta np.1.55X gdzie X to wlasnie ddr ref jestli dasz +100 to bedzie 1.56V z cpu ref. voltage jest tak samo Nie martw sie sam kiedys nie wiedzialem..w tym temacie sie dowiedzialem ;] Jak uważasz można troszeczkę zwiększyć napięcie na kontroler pamięci w Procku te VTT Voltage ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 ie jestem na 100% pewien czy to napewno to Ale ja mam to na max :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 ie jestem na 100% pewien czy to napewno to Ale ja mam to na max :D to wyczytąlem n jednej ze stron zagranicznych ""The DDR VTT Voltage option sets the memory termination terminal voltage"" Jak to rozumieć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Nie wiem :/ Terminal = końcowy bodajże termination = zakonczenie, przerwanie ale z tego wynika ze to chyba nic zwiazane z kontrolerem w cpu Standardowo to napiecie jest rowne polowie napiecia dla ram Edytowane 8 Listopada 2005 przez RepsOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Nie wiem :/ Terminal = końcowy bodajże termination = ? ale z tego wynika ze to chyba nic zwiazane z kontrolerem w cpu Standardowo to napiecie jest rowne polowie napiecia dla ram "This option allows for both automated and manual control of this voltage setting, with the automated setting keeping the voltage to exactly half of the DDR voltage" http://www.hardocp.com/article.html?art=ODAxLDI= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...