ma1y Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 może któryś z wiatraków za wolno sie kręcił ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 np 17 lub 22 nie wentyl włączony sprawdzałem kręci się; piszczał odpalał się komp wchodziłem do biosu nawet patrzyłem czy wiatrak i reszte wykrywa - ok; zamontowałem wiatraczk mały na chipsecie i teraz to mi sie nie zdarza? możliwe że było to przez zbyt gorący chipset? Mozliwe że od temp. wbrew pozorą ma wysoką temp. podczas pracy ten NB, ... a jakie są objawy niedowoltowania NB ?? może ktoś mi powie ?? przy wysokim htt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkzg Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Mozliwe że od temp. wbrew pozorą ma wysoką temp. podczas pracy ten NB, ... a jakie są objawy niedowoltowania NB ?? może ktoś mi powie ?? przy wysokim htt ? pewnego razu dotknełem podczas gry, to myślałem że w majty narobie :lol2: nie dało sie choć parę sek! potrzymać odrazu cholernie parzyło!! B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 jux chyba kiedys to pisałem. Problem z piszczeniem na poczatku wynika z tych bajerków uGuru do pomiarów wiatraczków (ale moze byc cos innego). Jak masz ustawione np. cos w AbitEQ dla wiatraczka na cpu (tak ze na stacie daje mu te 8V), to po POSTCODE 21 (zakonczenie inicjajci uGuru, przejecie kontroli przez bios) moze piszczec głośniczek bo wiatraczek jeszcze sie nie rozkręcił do ustawionej wartości która jest w zakładce Fan Speeds w uGuru (do tego dochodzi to ze raportowanie przedkosci jest sprawdzane cykliczne co ok 1 sek wiec chwileczke moze piszczeć ten głośniczek). Ogólnie cały monitoring w Fan Speeds mam wyłączony (mam duzo wolno obrotowych wentylatorków). Podobnie może być z napięciami poszczególnymi (pierwsze pomiary napieć po włączeniu komputera są bardzo niedokładne, tymbardziej ze komp potrzebuje najwiecej mocy podczas startu) Jak chcesz sprawdzic czy to wina tego co napisałem wyzej, poprostu wyłacz w AbitEQ tą pierwsza opcje w tym menu Beep Monitoring (czy jakos tak nie pamietam jak sie to nazywało). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 1.CAS latency time to 3 2.Dram command rate -> 2T ........... 4.Setting RAS#Precharge Time to 7 hahaha to te twoje ramy by chodziły chyba gorzej niz jakieś d43 250MHz 3-3-3-8 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 (edytowane) hahaha to te twoje ramy by chodziły chyba gorzej niz jakieś d43 250MHz 3-3-3-8 :lol2:dokładnie :) chyba ześwirowali :), nic czekamy na bios 20 który może coś nowego wniesie :) p.s. napisałem im maila czy nie chcą mnie przyjąć do pracy do tych jajogłowych jako beta testera i doradce :), bo oni maja jakieś dziwne pomysły, ehhehe chyba się nie obrazą ? ...ponoc ten bios beta 20 jest na ftp'ku abita - ma ktoś adres ? Edytowane 4 Stycznia 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkzg Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 jux chyba kiedys to pisałem. Problem z piszczeniem na poczatku wynika z tych bajerków uGuru do pomiarów wiatraczków (ale moze byc cos innego). Jak masz ustawione np. cos w AbitEQ dla wiatraczka na cpu (tak ze na stacie daje mu te 8V), to po POSTCODE 21 (zakonczenie inicjajci uGuru, przejecie kontroli przez bios) moze piszczec głośniczek bo wiatraczek jeszcze sie nie rozkręcił do ustawionej wartości która jest w zakładce Fan Speeds w uGuru (do tego dochodzi to ze raportowanie przedkosci jest sprawdzane cykliczne co ok 1 sek wiec chwileczke moze piszczeć ten głośniczek). Ogólnie cały monitoring w Fan Speeds mam wyłączony (mam duzo wolno obrotowych wentylatorków). Podobnie może być z napięciami poszczególnymi (pierwsze pomiary napieć po włączeniu komputera są bardzo niedokładne, tymbardziej ze komp potrzebuje najwiecej mocy podczas startu) Jak chcesz sprawdzic czy to wina tego co napisałem wyzej, poprostu wyłacz w AbitEQ tą pierwsza opcje w tym menu Beep Monitoring (czy jakos tak nie pamietam jak sie to nazywało). ok dzięki za odpowiedź wybróbuje napewno pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Słyszeliscie szkoda http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=8739 tak dobra firma pada :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Słyszeliscie szkoda http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=8739 tak dobra firma pada :cry: o w mordke ?????? lepiej aby to się dobrze skonczyło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 lol jak tak można, abit nie może upaść..od kiedy pamiętam był abit, nie może upaść :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Good day, Sir Thanks for your feedback us your test results, we still keep look in this problem. I will get your result to BIOS team. regards to mi panowie z abit'a odpisali :) odnośnie mojego naciskania ich o tccd na an8xxx :P, bo napisałem im że nic nie pomaga to co oni doradzali aby tccd na 600 brykały :) ach chyba mnie juz maja dosyc ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Trzeba ratować topic bo spada na drugą strone :? co jest z wami...usłyszeliście że ABIT ma problemy i nikt już nie pisze:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Trzeba ratować topic bo spada na drugą strone :? co jest z wami...usłyszeliście że ABIT ma problemy i nikt już nie pisze:P1) tak wszyscy panikują i wyskakują za burte :) 2) czekamy w końcu na jakiś ludzki bios do an8-ultra - dzielniki i inne oc bajery :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 @ma1y nie wiesz nic o biosie do AN8 w którym zwiększyli możliwośći o/c :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Trzeba ratować topic bo spada na drugą strone :? co jest z wami...usłyszeliście że ABIT ma problemy i nikt już nie pisze:P No właśnie :). Stwierdzam że chyba to mobo jest bezproblemowe bo nikt się nie udziela :P he he he, albo coś cię wszyscy przestraszyli czy jak ? A co do biosa to jest beta 20 z dzielnikami div 183 i 150 i coś tam jeszce ale jakoś w sieci go zdobyć nie można :(, a info o tym biosie dostałem od abita :), sądzę że niebawem gdzieś "wycieknie" i będzie dostepny na www :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 No właśnie :). Stwierdzam że chyba to mobo jest bezproblemowe bo nikt się nie udziela :P he he he, albo coś cię wszyscy przestraszyli czy jak ? A co do biosa to jest beta 20 z dzielnikami div 183 i 150 i coś tam jeszce ale jakoś w sieci go zdobyć nie można :(, a info o tym biosie dostałem od abita :), sądzę że niebawem gdzieś "wycieknie" i będzie dostepny na www :) no racja..zgadzam sie...mobo naprawde bezproblemowa..no moze poza tymi Patriotami (ze nie chca isc na 245MHz)..ale ustawione wszystko tak jak w podpisie śmiga 10000% stabilnie..zadnego freeza, restartu, zawieszki..gram po 3-4H bez przerwy i cud, miód, orzeszki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) :) No właśnie co do tej bezproblemowej pracy eh w sumie OK, tylko to mobo mogło by być bardziej *tolerancyjne co do niektórych pamięci :) *tolerancyjne - czytaj. pozwolić na większe OC :) ;p Edytowane 8 Stycznia 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Witam Własnie sobie przeglądałem Allegro i natrafiłem na coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=80225898 Jak myślicie lepiej to chłodzi niż ZALMAN NB47J Testów nigdzie nie znalazłem A to jest miedz i więkrze i konstrukcja ciekawsza interesujace :D co o tym sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 no nie wiadamo....może i lepsze ale cena też jest lepsza...dwa razy większa niż zalmana :P niech ktoś sie wypowie o tym pentagramie bo zamierzam zmienić chłodzenie na pasywne w mojej AN8 i dotąd chciałem zalmana :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 (edytowane) no nie wiadamo....może i lepsze ale cena też jest lepsza...dwa razy większa niż zalmana :P niech ktoś sie wypowie o tym pentagramie bo zamierzam zmienić chłodzenie na pasywne w mojej AN8 i dotąd chciałem zalmana :Dwiesz myślę że ten pentagram będzie lepszy !! i mam ja zelmana na AN8 i jest bardzo gorący potrzymam go chwilkę (kilka sekund) i puszczam bo poprostu parzy niby komp się nie zawiesza chodzi dzień i noc ale nie wiem jaką mam temp mostka bo nie mam jak sprawdzic żadne prog ani bios nie pokazują :/ Edytowane 9 Stycznia 2006 przez xpavlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 a tak na czucie to ile ma stopni ?? :-P poszukam coś o tym pentagramie bo fajny jest noo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 a tak na czucie to ile ma stopni ?? :-P poszukam coś o tym pentagramie bo fajny jest noo :Dcięzko mi powiedzieć ile na czucie ma stopni wiem że granica to 90* więc tyle nie ma bo juzby było po NB :D Jak coś znajdziesz o tym pentagramie testy lub cos w tym stylu wrzucaj tutaj z chęcią zobaczę tak ze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 wogóle w jakie sloty lepiej wsadzać pamięci dual channel 1 i 2 czy 3 i 4 ?? Ma to jakiś wpływ na o/c? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 wogóle w jakie sloty lepiej wsadzać pamięci dual channel 1 i 2 czy 3 i 4 ?? Ma to jakiś wpływ na o/c?A wiesz że jakoś ze 2 tyg temu sprawdzałem czy ma :D I patrzyłem na 1-2 i 3- 4 i nie zaopserwowałem różnicy na moich pamiątkach jest TOTALNIE TO SAMO ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waaagh Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Co do bezproblemowości MOBO, to ja jeszcze raz wrzucę swój wątek z USB. Nie uruchomię komputera jeśli cokolwiek jest podłączone do USB. Staje na POST Code 50. CZytałem już zdecio na ABIT Forum, ale tego tam jest tyle że się jak na razie do rozwiązania dokopać nie mogę. Część twierdzi że to wina NF4 a nie AN8 ale mi sie już nudzi odłączanie urządzeń aby przejść POST i wtedy je podłączać z powrotem. Jeszcze chwila i się wkurzę (w poprzedniej obudowie było OK) sprawdzę płytke poza sprzętem, jeśli nie będzie działać poleci na serwis. Na Abit Forum jest info że ABIT nie wie co z tym problemem zrobić (posty z września). Nie wiem czemu nie działa mi search na forum abita więc lecę post za postem i już się zmęczyłem. Mam nadzieję że obejdzie się bez serwisu, a jeśli to wina MOBO to naprawdę popularna. BTW: Próbowałem już wszystkiego, żadne ustawienia w BIOS nie pomagają i już naprawdę wiele urządzeń sprawdziłem, z żadnym nie ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 @Waaagh A masz jakiś panel usb ? i czy masz podpiete te dodatkowe usb na mobo ?? Może odepnij wszystkie dodatkowe usb i zobacz czy na tych głównych na mobo jest to samo ?? Może kabel od dodatkowych usb robi jakieś zwary ? p.s. wysłałem maila do abita (usa) z zapytaniem odnośnie twojego problemu, zobaczymy co napiszą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpavlo Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 hmmmm ciekawe :] Ja miałem tak w pracy że komp nie chciał startować z muvo v200 Creative Też USB Ale w domu tego problemu nie mam gdzie bym włożył i co bym włozył w USB komp idzie mobo taka jak w opisie ! więc moim zdaniem albo masz skrzaczony panel Albo mobo pada :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vadzior Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 cięzko mi powiedzieć ile na czucie ma stopni wiem że granica to 90* więc tyle nie ma bo juzby było po NB :D Jak coś znajdziesz o tym pentagramie testy lub cos w tym stylu wrzucaj tutaj z chęcią zobaczę tak ze :D ile max htt leci 3dstable ci ta an8-v czym sie rozni od an8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) Właśnie skończyłem zabawę z 2x256 Buffalo FireStix PC3200 na tccd (jednostronne) i ciekawa sprawa bo brykają na 600 MHz z command rate 1T i cl 2.5-3-3-7-10-15 przy 2,75 V :), kurde ciekawe dlaczego na 256 kostkach idzie ładnie a na 2 x512 lipa :( ???Może jak by te 512 były jednostronne ?? hm czy sa takie 512 jednostronne ??. Ach koniec zabawy bo to kumpla musze wsadzić do jego kompa, a mi zostaje czekać na bios 20 :) albo na cud :) Edytowane 11 Stycznia 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 ja tez dokladam swoje pytanie na temat dokladnie czym sie rozni an8 od an8-v czy tylko FW czy jesczecos mam nadzieje ze tak samo sie kreci a jak wiadomo duzo tansza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...