Skocz do zawartości
Szmugler

Abit An8 - An8\an8-v\ultra\sli

Rekomendowane odpowiedzi

ale w an7 nie było takiej opcji ??? chyba że myslisz o cpu interface ? i to robiło sie na on :) ale to jest cos innego ;)

najlepiej zobaczyć kręcąc czy to coś da czy nie :)

Podręcznik użytkownika strona 3-11 w grupie 3.4 Advenced Chipset Features B) :

- FSB Spread Spectrum

- AGP Spread Spectrum

To były dokładnie te same funkcje niwelowania zakłóceń elektromagnetycznych. :rolleyes:

Nie chcesz mi chyba wmówić że po 1,5 roku katowania tej płyty OC jej nie znam...? :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post 7.A. nie daje mi spokoju. Gdy wyłącze komputer na noc i chce go włączyć rano juz nie moge. Wyskakuje post i wyłącza sie PC . Tak jak doradzano mi wcześniej wgralem bios 1.9 i to nie poskutkowalo. :mur: Komputer sie nie uruchamia. Gdy zresetuje bios jak ręką odjoł normalnie sie uruchamia. Nie chce mi sie co niedziele ustawiać w biosie wszystkiego od nowa.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post 7.A. nie daje mi spokoju. Gdy wyłącze komputer na noc i chce go włączyć rano juz nie moge. Wyskakuje post i wyłącza sie PC . Tak jak doradzano mi wcześniej wgralem bios 1.9 i to nie poskutkowalo. :mur: Komputer sie nie uruchamia. Gdy zresetuje bios jak ręką odjoł normalnie sie uruchamia. Nie chce mi sie co niedziele ustawiać w biosie wszystkiego od nowa.

Prosze o pomoc.

Ja też nadal mam to samo. Po zmianie biosu na oficjalny 20 problem zniknął na ok. 2 dni a teraz spowrotem 7A :/ Sprawdzalem na biosach 19, 20b, 20b celemine, 20b tictac, 20 oficjal, 20 tictac 78us. :( Na pewno przyczyną nie są ustawienia biosu, bo nawet jak zostawie defaults to problem występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=9139

nie wiem czy to ściema ale jest śmiesznie :) ale takiego abit'a to jeszcze nie widziałem :)

p.s. jak u was się sprawują te nowe biosy tictaca z tref zmienionym jakieś wieksze mozliwości oc ?, konkretnie to ramu ??, bo na tym z tref 15,6 to kumpla ram (2 x 1gb) biega o całe 40 mhz wiecej niz na officjalnym wiec OK :)

Edytowane przez V1rU$®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie.

Jak narzie nie podkrecam nic bo brak czasu oraz nie potrzabuje jeszcze wiekszej wydajnosci..

Ale kilka razy dzinnie zdaza mi sie ze musze zostawic wlaczonego pc i jego cala wydajnosc nie jest potrzabna nawet w polowie. Mieszkam jeszcze z mama i niestety wali do mnie z **** o prad. Ze komputer jest prawie 24h wlaczony i wartosc rachunkow za prad sa na poziomie domow jednorodzinnych.

Wiec zainstalowalem sobie OC Guru i jak przyjdzie potrzaba to klikam na QUIET. W tedy zwieksza sie o 4 mhz HTT i wentylator na CPU zmniejsza swoej obroty z ~2200 do ~1600. Grafike wyciszam w CoreCell 3D od producenta. Warczy jeszcze tylko zasilka. Ale cuz nic chyba nie poradze...

Ale co do tego OC Guru jak zmieniam opcje z def na np QUIET i zamykam program to mam:

Instrukcja spod "0x7c1768a1" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x0015701c". Pamięć nie może być "read".

i oczywisice tylko OK mozna kliknac. Ale ustawienia zachowuja sie. Wszystko dziala normalnie, moge spowrotem uruchomic aplikacje i dokonac zniam. No ale blad jest...Na pewno to nie wina windowsa bo kilka razy jzu byl formatowany a problem jest.

Wiec czy ktos moze mi polecic jakis program do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?: Ten OC guru nie ma niestey zmiany mnoznika. A C&Q nie chce instalowac.

Niestety czasem nie moge wylaczyc pc i zmienic opcji w biosie dlatego potrzebuje pod wina.

Moje mobo to AN8 Ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tu wszyscy śpią ? Robił ktoś dokładne testy gdzie (w których) slotach ram się lepij spisuje ?? U mnie jakiś 5-8 mhz lepij w slotach 3-4 tych przy krawedzi mobo , nie wiem z czego to wynika ale moze to zalezne jest od temperatury bo jedak jak ram jest w 1 i2 to jest blisko procka i cieple powietrze dostaje na siebie od procka i może dlatego ta mała różnica w oc :) czekam na opinie innych ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jak...Nikt nie poleci mi programu do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?:

I jeszcze jedno pytanko. Jesli sie dobrze orientuje to na An8 Ultra mozna podlaczyc jakeis 2 wantylatory do OTES-u..

Jak to wyglada :?: Ma ktos fote :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jak...Nikt nie poleci mi programu do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?:

I jeszcze jedno pytanko. Jesli sie dobrze orientuje to na An8 Ultra mozna podlaczyc jakeis 2 wantylatory do OTES-u..

Jak to wyglada :?: Ma ktos fote :?:

nochyba nie :( bo ja nic takiego ni uzywam :(, a co do 2 wentyli do otesu to mozesz tam sobie podpiąc co chesz (wentyl) i regulowac od 6 do 12 V :) A w wersji fatality masz tam takie 2 wentylki które ciepłe powietrze wypycha z budy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zauważyliści że w tych nowych biosach 20 jest mały błąd jeśli chodzi o opcję MAX ASYNC Latency !! tzn. jest różnica miedzy tym co jest ustawione w biosie a tym co czyta soft nap Everest i to o 2 i tak jak w biosie dam 10 to wszystki softy czytają 8, dam 11 to 9 itp itd ? dlaczego taki poślizg o 2 ?? Zobaczcie u siebie bo jak wykapowałem co jest grane to moge to zmieniać i jeszce więcej ram pomęczyć a wcześniej nie bo jednak ustawiałem za niskie czas :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety po zmiane HTT PC sie zawiesil :(

Moze to dlatego ze nie obsluguje on mojej mobo...

lepiej zmieniaj HTT pod biosem a jesli juz naprwade chcesz pod winda to uzywaj ClockGen4 :wink:

CG_NVNF4.zip

Edytowane przez chojrakrock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej zmieniaj HTT pod biosem a jesli juz naprwade chcesz pod winda to uzywaj ClockGen4 :wink:

No wlasnie w tym clockhen 4 pc sie zawiesil...zaraz zobacze z tego zalacznika...

EDIT:

To co ja sciganalem to chyba nie bylo ten clockgen4 bo w ogole inaczej wygladalo...

Ale z zalacznika sobie zapodalem i jest cool...

Pytanie troche offtopic: Do jakich bezpiecznych parametrow (HTT i V cpu i mnoznik) moge sobie ustawic :?:

Mam A 64 3200 Venice E6 :(

Edytowane przez xrobcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie troche offtopic: Do jakich bezpiecznych parametrow (HTT i V cpu i mnoznik) moge sobie ustawic :?:

Mam A 64 3200 Venice E6 :(

HTT ile chcesz, V cpu na codzien lepiej nie wiecej niz 1.55V, a mnoznik no coz taki jaki potrzebujesz :wink: najlepiej staraj sie tzrymac mnoznika x9 i HTT tyle ile da rade procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pislame ze mama wali na mnie z **** ze PC jest wlaczony 24h i ze rachunki za prada sa jak w domu jednorodzinnym :(

A wiec jak scaigam albo uzywam PC tylko do neta i gg to bede "skrecal" PC :P

dobre tego jeszcze nie bylo :wink: jak chcesz oszczedzac na pradzie to wylaczaj niepotrzebne urzadzenia typu firevire albo inne sieciowki, a jak sciagasz to nawet cd-ki, zawsze troche zaoszczedzisz B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. Ale ja nie bede podkrecal tylko odkrecal. Chodzi mi o zmnijeszenia parametrow HTT i V cpu :P

fajnie... :lol2:

Lepiej zmniejszaj mnożnik niż HTT to spowolnisz tylko proca a pamiątki będą zawsze dobrze ustawione - tak jak C'n'Q działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi