AdAm_00 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 po włączeniu HDD Spread Spectrum mój dysk (jak w sig) dostał 5 mb/s transferu więcej :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) po włączeniu HDD Spread Spectrum mój dysk (jak w sig) dostał 5 mb/s transferu więcej :D :lol:u mnie podobnie kapke lepiej :P Edytowane 25 Lutego 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 ale w an7 nie było takiej opcji ??? chyba że myslisz o cpu interface ? i to robiło sie na on :) ale to jest cos innego ;) najlepiej zobaczyć kręcąc czy to coś da czy nie :) Podręcznik użytkownika strona 3-11 w grupie 3.4 Advenced Chipset Features B) : - FSB Spread Spectrum - AGP Spread Spectrum To były dokładnie te same funkcje niwelowania zakłóceń elektromagnetycznych. :rolleyes: Nie chcesz mi chyba wmówić że po 1,5 roku katowania tej płyty OC jej nie znam...? :wink: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boness Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Post 7.A. nie daje mi spokoju. Gdy wyłącze komputer na noc i chce go włączyć rano juz nie moge. Wyskakuje post i wyłącza sie PC . Tak jak doradzano mi wcześniej wgralem bios 1.9 i to nie poskutkowalo. :mur: Komputer sie nie uruchamia. Gdy zresetuje bios jak ręką odjoł normalnie sie uruchamia. Nie chce mi sie co niedziele ustawiać w biosie wszystkiego od nowa. Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Skorzystaj z ksiazki kodow, ten kod oznacza "Detect & instal co-processor" jesli masz mozliwosc wloz inny procek do siebie i sprawdz wtedy moze cos ci walnelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Post 7.A. nie daje mi spokoju. Gdy wyłącze komputer na noc i chce go włączyć rano juz nie moge. Wyskakuje post i wyłącza sie PC . Tak jak doradzano mi wcześniej wgralem bios 1.9 i to nie poskutkowalo. :mur: Komputer sie nie uruchamia. Gdy zresetuje bios jak ręką odjoł normalnie sie uruchamia. Nie chce mi sie co niedziele ustawiać w biosie wszystkiego od nowa. Prosze o pomoc. Ja też nadal mam to samo. Po zmianie biosu na oficjalny 20 problem zniknął na ok. 2 dni a teraz spowrotem 7A :/ Sprawdzalem na biosach 19, 20b, 20b celemine, 20b tictac, 20 oficjal, 20 tictac 78us. :( Na pewno przyczyną nie są ustawienia biosu, bo nawet jak zostawie defaults to problem występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=9139 nie wiem czy to ściema ale jest śmiesznie :) ale takiego abit'a to jeszcze nie widziałem :) p.s. jak u was się sprawują te nowe biosy tictaca z tref zmienionym jakieś wieksze mozliwości oc ?, konkretnie to ramu ??, bo na tym z tref 15,6 to kumpla ram (2 x 1gb) biega o całe 40 mhz wiecej niz na officjalnym wiec OK :) Edytowane 26 Lutego 2006 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 pewnie powtarzam temat ale gdzie mam zmierzyc napięcie na procesor...?? dzisiaj prawdopodbnie będe miał woltomierz :D miło jeśi będzie to pokazane na jakimś screenie. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 A ja mam pytanie. Jak narzie nie podkrecam nic bo brak czasu oraz nie potrzabuje jeszcze wiekszej wydajnosci.. Ale kilka razy dzinnie zdaza mi sie ze musze zostawic wlaczonego pc i jego cala wydajnosc nie jest potrzabna nawet w polowie. Mieszkam jeszcze z mama i niestety wali do mnie z **** o prad. Ze komputer jest prawie 24h wlaczony i wartosc rachunkow za prad sa na poziomie domow jednorodzinnych. Wiec zainstalowalem sobie OC Guru i jak przyjdzie potrzaba to klikam na QUIET. W tedy zwieksza sie o 4 mhz HTT i wentylator na CPU zmniejsza swoej obroty z ~2200 do ~1600. Grafike wyciszam w CoreCell 3D od producenta. Warczy jeszcze tylko zasilka. Ale cuz nic chyba nie poradze... Ale co do tego OC Guru jak zmieniam opcje z def na np QUIET i zamykam program to mam: Instrukcja spod "0x7c1768a1" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x0015701c". Pamięć nie może być "read". i oczywisice tylko OK mozna kliknac. Ale ustawienia zachowuja sie. Wszystko dziala normalnie, moge spowrotem uruchomic aplikacje i dokonac zniam. No ale blad jest...Na pewno to nie wina windowsa bo kilka razy jzu byl formatowany a problem jest. Wiec czy ktos moze mi polecic jakis program do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?: Ten OC guru nie ma niestey zmiany mnoznika. A C&Q nie chce instalowac. Niestety czasem nie moge wylaczyc pc i zmienic opcji w biosie dlatego potrzebuje pod wina. Moje mobo to AN8 Ultra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 co tu wszyscy śpią ? Robił ktoś dokładne testy gdzie (w których) slotach ram się lepij spisuje ?? U mnie jakiś 5-8 mhz lepij w slotach 3-4 tych przy krawedzi mobo , nie wiem z czego to wynika ale moze to zalezne jest od temperatury bo jedak jak ram jest w 1 i2 to jest blisko procka i cieple powietrze dostaje na siebie od procka i może dlatego ta mała różnica w oc :) czekam na opinie innych ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 @V1rU$® ty powinieneś wiedzieć chyba gdzie zmieżyć napięcie na procesor...z góry dzięki za odpowiedź :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 @V1rU$® ty powinieneś wiedzieć chyba gdzie zmieżyć napięcie na procesor...z góry dzięki za odpowiedź :D jest kilka stron wcześniej podawałem linki a nie mam aparatu co by foto zrobić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Wiec jak...Nikt nie poleci mi programu do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?: I jeszcze jedno pytanko. Jesli sie dobrze orientuje to na An8 Ultra mozna podlaczyc jakeis 2 wantylatory do OTES-u.. Jak to wyglada :?: Ma ktos fote :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Wiec jak...Nikt nie poleci mi programu do zmiany HTT, mnoznika, V CPU, obrotow wentylatora CPU z pod windowsa :?: I jeszcze jedno pytanko. Jesli sie dobrze orientuje to na An8 Ultra mozna podlaczyc jakeis 2 wantylatory do OTES-u.. Jak to wyglada :?: Ma ktos fote :?: nochyba nie :( bo ja nic takiego ni uzywam :(, a co do 2 wentyli do otesu to mozesz tam sobie podpiąc co chesz (wentyl) i regulowac od 6 do 12 V :) A w wersji fatality masz tam takie 2 wentylki które ciepłe powietrze wypycha z budy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) @xrobcio jak chcesz to mozesz podlaczyc tam nawet katody :wink: nic sie nie stanie, a do zmiany HTT itp to masz ClockGen 4 pozdro Edytowane 27 Lutego 2006 przez chojrakrock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 czy zauważyliści że w tych nowych biosach 20 jest mały błąd jeśli chodzi o opcję MAX ASYNC Latency !! tzn. jest różnica miedzy tym co jest ustawione w biosie a tym co czyta soft nap Everest i to o 2 i tak jak w biosie dam 10 to wszystki softy czytają 8, dam 11 to 9 itp itd ? dlaczego taki poślizg o 2 ?? Zobaczcie u siebie bo jak wykapowałem co jest grane to moge to zmieniać i jeszce więcej ram pomęczyć a wcześniej nie bo jednak ustawiałem za niskie czas :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) No akuratam mam 2 katody ale innaczej podlaczone :P Thx za info o sofcie...zaraz go pobiore EDIT: No niestety po zmiane HTT PC sie zawiesil :( Moze to dlatego ze nie obsluguje on mojej mobo... Edytowane 28 Lutego 2006 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) No niestety po zmiane HTT PC sie zawiesil :( Moze to dlatego ze nie obsluguje on mojej mobo... lepiej zmieniaj HTT pod biosem a jesli juz naprwade chcesz pod winda to uzywaj ClockGen4 :wink: CG_NVNF4.zip Edytowane 28 Lutego 2006 przez chojrakrock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yui Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 http://forum.abit-usa.com/attachment.php?attachmentid=16391 Czy ten biosik dla ->Abit AN8Ultra -> Bios: 20 HYEM By TicTac? Chce się upewnic by puźniej nie mieć kuku ;/ Ten co ma "V1rU$®" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 http://forum.abit-usa.com/attachment.php?attachmentid=16391 Czy ten biosik dla ->Abit AN8Ultra -> Bios: 20 HYEM By TicTac? Chce się upewnic by puźniej nie mieć kuku ;/ Ten co ma "V1rU$®" ? TAK :) jade na nim cały czas :) ew testowo mam wersje z tref zienionym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) lepiej zmieniaj HTT pod biosem a jesli juz naprwade chcesz pod winda to uzywaj ClockGen4 :wink: No wlasnie w tym clockhen 4 pc sie zawiesil...zaraz zobacze z tego zalacznika... EDIT: To co ja sciganalem to chyba nie bylo ten clockgen4 bo w ogole inaczej wygladalo... Ale z zalacznika sobie zapodalem i jest cool... Pytanie troche offtopic: Do jakich bezpiecznych parametrow (HTT i V cpu i mnoznik) moge sobie ustawic :?: Mam A 64 3200 Venice E6 :( Edytowane 28 Lutego 2006 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Pytanie troche offtopic: Do jakich bezpiecznych parametrow (HTT i V cpu i mnoznik) moge sobie ustawic :?: Mam A 64 3200 Venice E6 :( HTT ile chcesz, V cpu na codzien lepiej nie wiecej niz 1.55V, a mnoznik no coz taki jaki potrzebujesz :wink: najlepiej staraj sie tzrymac mnoznika x9 i HTT tyle ile da rade procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No ok. Ale ja nie bede podkrecal tylko odkrecal. Chodzi mi o zmnijeszenia parametrow HTT i V cpu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No ok. Ale ja nie bede podkrecal tylko odkrecal. Chodzi mi o zmnijeszenia parametrow HTT i V cpu :P wszyscy podkręcają a tu proszę skręcamy ?? Cotam kombinujesz ciekawego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No pislame ze mama wali na mnie z **** ze PC jest wlaczony 24h i ze rachunki za prada sa jak w domu jednorodzinnym :( A wiec jak scaigam albo uzywam PC tylko do neta i gg to bede "skrecal" PC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No pislame ze mama wali na mnie z **** ze PC jest wlaczony 24h i ze rachunki za prada sa jak w domu jednorodzinnym :( A wiec jak scaigam albo uzywam PC tylko do neta i gg to bede "skrecal" PC :P dobre tego jeszcze nie bylo :wink: jak chcesz oszczedzac na pradzie to wylaczaj niepotrzebne urzadzenia typu firevire albo inne sieciowki, a jak sciagasz to nawet cd-ki, zawsze troche zaoszczedzisz B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 :D No rzeczywsicie chyba tego jeszcze nie grali zeby skrecac PC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Rozwiązałem wreszcie problem cold boot'ów :) Powodem tychże był monitornig wiatraków w uGuru :D A ja mam WC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 No ok. Ale ja nie bede podkrecal tylko odkrecal. Chodzi mi o zmnijeszenia parametrow HTT i V cpu :Pfajnie... :lol2: Lepiej zmniejszaj mnożnik niż HTT to spowolnisz tylko proca a pamiątki będą zawsze dobrze ustawione - tak jak C'n'Q działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 No ok. Ale ja nie bede podkrecal tylko odkrecal. Chodzi mi o zmnijeszenia parametrow HTT i V cpu :P to zobacz sobie to: http://cpu.rightmark.org/download/rmclock_13_bin_fix.rar u mnie sprawuje sie OK :) choc teraz nie bawie sie w to skręcanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...