Skocz do zawartości
Szmugler

Abit An8 - An8\an8-v\ultra\sli

Rekomendowane odpowiedzi

Boness - no chyba nie do końca ja na na szefie 360 watt i 20 pin jechałem na 2600 mhz i no porblem ;-)

koleja sprawa u mnie przez rok wszystko oki mialem i bh5, tccd potem uccc i wszycho luzik spoko ;-)

on zapodal sobie 1 x 512 ddr twinmosa i niby wszycho ok, ale jak wylaczy kompa juz nie wstaje kod 04 :( i komp nie wstaje :( restet biosa wachlowanie ramem i wstanie :(

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez co jakis czas pojawia mi sie kod 04 pokazuje, ale bardziej denerwoujace jest to ze mam problem ze stabilnoscią. W SuperPI wyskakuja błędy (teraz mam porcka @ na 2250) na Ballistix dalem 2,7 a tu takie napisy :

NOT CONVERGENT IN SQR05 lub NOT Exakt in this round czy cos takeigo...

Co w takiej sytuacji zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boness - no chyba nie do końca ja na na szefie 360 watt i 20 pin jechałem na 2600 mhz i no porblem ;-)

koleja sprawa u mnie przez rok wszystko oki mialem i bh5, tccd potem uccc i wszycho luzik spoko ;-)

on zapodal sobie 1 x 512 ddr twinmosa i niby wszycho ok, ale jak wylaczy kompa juz nie wstaje kod 04 :( i komp nie wstaje :( restet biosa wachlowanie ramem i wstanie :(

Kupiłem niedawno dla znajomego AN8 Ultra, specjalnie pod memki Teamgroup Extreem Apollo (z wyglądu z góry wyglądały jak infineony, co później potwierdziło się w praniu). Problem był następujący: po resecie biosu komp dawał się włączyć raz (słownie: raz), po czym po każdym resie/wył. i wł. na wyświetlaczu 04 i zero życia. Okazało się że wszystkie parametry pamięci (timingi, alpha-timingi, przeplot, cpc) trzeba ustawić ręcznie pod to co lubią konkretne memki - dopiero teraz chodzi jak złoto. To jest fantastyczny sprzęt, ale wymaga żeby pozostałe podzespoły również były wysokiej jakości. No i trzeba wiedzieć jak to ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno dla znajomego AN8 Ultra, specjalnie pod memki Teamgroup Extreem Apollo (z wyglądu z góry wyglądały jak infineony, co później potwierdziło się w praniu). Problem był następujący: po resecie biosu komp dawał się włączyć raz (słownie: raz), po czym po każdym resie/wył. i wł. na wyświetlaczu 04 i zero życia. Okazało się że wszystkie parametry pamięci (timingi, alpha-timingi, przeplot, cpc) trzeba ustawić ręcznie pod to co lubią konkretne memki - dopiero teraz chodzi jak złoto. To jest fantastyczny sprzęt, ale wymaga żeby pozostałe podzespoły również były wysokiej jakości. No i trzeba wiedzieć jak to ustawić.

prawda ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest fantastyczny sprzęt, ale wymaga żeby pozostałe podzespoły również były wysokiej jakości. No i trzeba wiedzieć jak to ustawić.

Złote słowa :lol: Założyłem temata na temat :lol2: "przeróbki" sata-I na sata-II na NF4... Czy ktoś to może próbował??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

jeszcze sie tu nie odzywalem ale to zrobie :P

Jestem szczęśliwym/nie szczęśliwym (niewlaściwe skreślić) posiadaczem Abit'a AX8 (VIA KT8T890) rev.1.0 dziala na niej sempron 3000+ i powyżej FSB 300 zaczynaja byc problemy ze stabilnością albo wogole sie nie wlancza komp... teoretycznie na 305 jest jeszcze w miare dobrze ale wole miec 300 i full stable... czy to możliwe że procesor az tak slabo sie kręci? w tej chwili mam ustawione 1,6V na niego :o napięcie mostkow tez zwiększylem o 0,1V ale dalej niemoge uzyskac stabilnie nawet 310FSB... pamięci maja teraz 193MHz wiec nie sa raczej problemem (na def idą na 220MHz...)

ma ktos pomysl lub doświadczenie z tym chipsetem? chcial bym mieć te 2800 na nim conajmniej :) mial bym rowny 1GHz szybszy procesor :)

jeśli coś jest nie zrozumiale (jest północ i jestem troche zmęczony...) to piszcie postaram się to porawić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jedno szybkie pytanko czy na zwyklym AN8 nie ultra da sie cos zrobic aby podniesc napiecie pamieci na wyzsze niz 2,8V ? Najlepiej w biosie bez koniecznosci lutowania lub innych cyrkow.

Z gory serdeczne ty :lol:

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zrobisz bez lutownicy :P bios do calej serii an8 jest ten sam więc nic biosem nie zrobisz :( Gdzieś widziałem moda z rezystorem i szło na an8 ponad 3,4 V choć nie wiem bo nikt chyba teko nie sprawdził ale może idzie coś zrobić na NB tzn zamalować jakieś piny mostki tak jak na nb w wersji ultra aby było 3,5 v ? ;]

p.s.

i kolejny bios modowany ( RH ) tym razem na bazie 19 ;-) fakt u niektórych 19 był lepszy do oc niż 20 ;-)

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zrobisz bez lutownicy :P bios do calej serii an8 jest ten sam więc nic biosem nie zrobisz :( Gdzieś widziałem moda z rezystorem i szło na an8 ponad 3,4 V choć nie wiem bo nikt chyba teko nie sprawdził ale może idzie coś zrobić na NB tzn zamalować jakieś piny mostki tak jak na nb w wersji ultra aby było 3,5 v ? ;]

p.s.

i kolejny bios modowany ( RH ) tym razem na bazie 19 ;-) fakt u niektórych 19 był lepszy do oc niż 20 ;-)

Próbowałem ten co ostatnio podawałeś ale OC spadło u mnie do 0! (czyt. zera) Nie mogłem nawet o 10Mhz podnieść.

Najlepszy jest ostatni oryginalny dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo,

Mam pytanko ;]

Jakiś czas temu moje mobo abit an8ultra poszło do nowego właściciela i ...... i zaczeły się jaja :( u mnie zawsze wszystko ok a u niego czesto wywala kod błędu 04 :( Wg. abita to mam zmienić ram ale testowaliśmy na twin mod, adata, good ram, kingston i to samo po resecie kompa kod 04 i zima :( reset biosa albo wyjąc ram czy włączyć i wył. zasilacz na kilka chwil i wstanie ? Od czego to jest ??? Myślałem ze to zasilanie ale na fortonie modecomi, chiftecu to samo ;( zmina czasów cl itp dla ramu nic nie daje :( ta 4 na wyświetlaczu post zaczyna mnie irytowac bo ja w domu na oczy nie wiedzialem 4 na mojej mobo a u niego to cały czas wywala ????? jakieś propozycje bo mi sie skończyła wiedza ;(

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pomagało ustawienie wszystkich timingów (alph też) ręcznie - bez tego czwórka przy drugim boocie i zima

spróbuj złapać jakieś sprawdzone memki i dać ostre nastawy, z tą płytą trzeba rzeczowo ;)

z alphami juz tyle kombinowalem ze nie mam juz na to słów :( kurde a u mnie wszystko było ok przez ponad rok ;( mialem ramy na tccd i uccc samsunga i było gites ;-} a tu taki lol ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja teraz mam kod O4 to wyjmuje grafike czyszcze, potem wkladam z powrotem i dziala. Jak zmieniam Ballistixy na kosc Kingstona to nadal nie wstaje, ciagle 04 :/ A tak po za tym to nie moge teraz porcka przekrecic bo jest niestabilny nawet o 100 MHz Super PI sypie sie i SP2004 po ok godzinie wykrywa 1 error. Mysle zeby bios zmienic mam 19 orginalny. Czy to cos da ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja teraz mam kod O4 to wyjmuje grafike czyszcze, potem wkladam z powrotem i dziala. Jak zmieniam Ballistixy na kosc Kingstona to nadal nie wstaje, ciagle 04 :/ A tak po za tym to nie moge teraz porcka przekrecic bo jest niestabilny nawet o 100 MHz Super PI sypie sie i SP2004 po ok godzinie wykrywa 1 error. Mysle zeby bios zmienic mam 19 orginalny. Czy to cos da ??

zapodałem biosa 20 orginała i wywaliłem i na nowo dałem procka i nadal to samo :( nie mam już słów i siły na to :(, zobacz czy z tą 19 bedzie ok i daj znać ;], nie mam pojęcia CO JEST grane :( totalna załamka ???

Jakieś pomysły !!! ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje pożyczyć procka od kolegi i zobaczę co będzie. Może kontroler w CPU coś nawala ? U mnie tez było wszystko OK do póki nie pokazał się 1 Niebieski ekran a potem zaczęły się loty. Spróbuje w przyszły weekend grac bios 20(normalny) i zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego procka masz ?? Bo ja to myślałem ze Kontroler w moim Opteronie coś nawala, ale jak Ty masz inny CPU i masz podobny problem to moze wina ABITa ? Za małe napiecie na kości daje ... Po resecie biosu na RAM daje mi tylko 2.6V to od razu zmieniam na 2.7 bo inaczej zaraz mam Niebieski ekran. Jak na Kościach mam 2,7 V to moge korzystać z PC ale nie mogę go podkręcić nadal (zmiana napięcia na CPU nic nie daje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego procka masz ?? Bo ja to myślałem ze Kontroler w moim Opteronie coś nawala, ale jak Ty masz inny CPU i masz podobny problem to moze wina ABITa ? Za małe napiecie na kości daje ... Po resecie biosu na RAM daje mi tylko 2.6V to od razu zmieniam na 2.7 bo inaczej zaraz mam Niebieski ekran. Jak na Kościach mam 2,7 V to moge korzystać z PC ale nie mogę go podkręcić nadal (zmiana napięcia na CPU nic nie daje)

sam nie wiem co to ;]

ja tego abita mialem ok 10 miesiecy i zero problemów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! potem abitka wraz z moim procem opchelm kumplowi i sie zaczelo z 04 :-] i az do dzis nie mozemy wybrnąć z tego ;( zmiana ramu nap timingow zasilacza nic nie dala :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz wyłączone w biosie opcje cool'n cos tam ? bo może to przez to tak nie wstaje?

ABit "niby" podaje ze to 04 to cos z pamięciami... ale skoro już robileś testy na różych pamięciach to wina leży w czymś innym może rzeczywiście jest jakiś parametr źle ustawiony .... tylko JAKI ??!

http://www.abit-usa.com/faq/common_ques_pop3.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem CR na 2 T z 1T i teraz normalnie mi chodzi... przynajmniej na ten czas. Nie mam już błędów w Super PI a przy 1 T zaraz jest komunikat " not exact in round" . Zostawie na noc SP2004 zobacze czy sie wysypie (teraz mam 2600 tak jak Twój kolega)albo zrobi reseta z kodem 04 ; mam nadzieje ze ten kod to nie wina NB bo jesli wszystko inne jest OK i bios, Ram CPU to zostaje tylko To ... :( |

Nic sie nie stanie jak podłączę do mobo 24 piny zasilania +4 na CPU ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi