Ricci Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) @99tomcat Troche to dziwne dla mnie zeby Twój procek kończył się na 2,44GHz przy 1,55V(stosukowo niskie nap jeszcze) i podnoszenie nap nic nie dawało dle ew wyższego taktowania.Procesory raczej nie mają takiej charakterystyki,że jakieś taktowanie( przy stosunkowo niskim Vcore), a powyżej nic ściana zawsze trochę MHz można jeszcze pocisnąć kwestia oczywiście temperatury i Vcore. Nie wiem ,może to jest kwestia zasilacza moc spokojnie powinna wystarczyć ale to nie jedyna sprawa w zasilaczu,ważne czy linia 12V dysponyje odpowiednią mocą aby to pociągnąć. Nie masz przypadkiem zasilanych wiatraków na 7V? jeżeli tak to przestaw na 5V, bo to dodatkowo obciąża linię 12V. Poza tym te temperatury to niskie masz z jednej strony to dobrze a z drugiej przecież przy tych taktowaniach powinno być wydzielane ciepło porównywalne do innych tak,że nie wiadomo;skąd odczytuje czujnik temp w tym przypadku. Takie tam moje poranne 3 grosze, może się przydadzą i procka popędzisz jeszcze trochę. :wink: Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) Co do wentyli-fakt mam 2 wpięte na 7v. Temperatury niskie ale w pełną wiarygodnosć czujników na tej mobo to jka już nie wierze. A co do ściany to czytałem sobie wątek o a64 i to typowy ich syndrom- najpierw podnoszenie napiecia dla uzyskania paru mhz a potem ściana(mówie o przechodzeniu spi) 2.4 robi spokojnie na 1.45v, 2.44 już robi na 1.50, 2.42 na 1.52 a 2.44 na 1.55. Potem ściana i nic podbijanie napiecia nie daje. Wiatraki wprawdzie na 7v, ale doszedłem do maxa jak były jeszcze niepodłączone-nie chciało mi sie ich znowu montować. Teraz są ,ale podkręcanie jest identyczne. :mur: Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 99tomcat napisał(a): widze proca masz tylko ciut lepszego ode mnie- mój dokładnie na 2.443.6 ma dośc i mówi finito czy to na 1.55 czy na wyższym wyzęj już nie leci. Co do spi to zapodaj jaki masz czas a co do ramków to polecam a64tweaker- ustawisz sobie dzielnik dla 150 i masz ok 220 mhz na ramkach. Moje kingmaxy na 1t nie polecą na 244 a przy 2t i timingach 2.5 4 3 6 wynik i tak jest gorszy o ok 15 sek niż 222mhz przy 1t i timingach 2.5 4 3 11 . Ogólnie moje kingmaxy strasznie kaprysne- mocne luzowanie nic nie daje a nawet często jest gorzej. Trzeba sie strasznie bawić aby je udobruchać. 1623696[/snapback] Hm...czas mam cos kolo 15min55sek czyli slabszy niz na wyzszym dzielniku dla pamieci a na ostrzejszych timingach :( Pamieci mam ustawione 2.5-4-4-10 2T.Moje GEiLe tez sa mocno wybredne jesli chodzi o ustawienia i prace z wysokimi czestotliwosciami.No i ja mam problem ze zmiana dzielnika na 150 bo jak zmieniam go w A64Tweaker to mi sie komp wiesza i nie mozna nic zrobic :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 ups- u mnie spokojnie lata zmiana. A jaka masz wersje -bo ja 0.6 beta. U mnie sie komp resetuje jak usiłuje zmienić cl z 2.5 na 3 albo 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) 99tomcat napisał(a): ups- u mnie spokojnie lata zmiana. A jaka masz wersje -bo ja 0.6 beta. U mnie sie komp resetuje jak usiłuje zmienić cl z 2.5 na 3 albo 2 1624009[/snapback] sprawdzalem we wszystkich wersjach 0.6Beta,0.5XTbeta,0.32 i przewaznie mi sie zawiesza :( Kiedys udalo mi sie zmienic ale za drugim razem znow sie zawiesilo :mur: No to zrobilem SuperPI przy 245MHz na memkach (2.5-4-4-10) przy 1T i o dziwo SuperPi przeszlo i uzyskalem 15min23sek :) http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP...zSuperPiKSK.JPG Ciekawy jestem tylko czy pamieci sa w 100% stabilne bo stabilnosci to jeszcze nie testowalem ale SuperPi lazi :) czyli komp jest SuperPi stable ;) :P O dziwo komputer jest stabilny.Goldmemory chodzil mi przez 3h i nie wykazal zadnych bledow ;) aczkolwiek bede musial mocniej potestowac stabilnosc kompa ;) :D Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anubis76x Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Witam Wszystko dzialalo OK na 320Mhz z sempronem 2500+/2,24Ghz i po tygodniu po wlaczeniu komp zawisl na biosie, ustawilem wszystko normalniei dizala dobrze ale na ustawieniach ktore byly wczesniej juz nie:( Czy to normalne ze komp chodzi dobrze po podkreceniu a potem cos mu sie odwidzi i juz nie przyjmuje ustawien ktore wczensiej lykal ? bede jeszcze kupowal chlodzenie lepsze do czipsetu i kombinowal z biosem 17? bo na razie mam najnowszy 18". Słyszałem ze ten model tak ma i raz sie uruchamia normalnie np pracujac z tydzien orawidlowo non stop a czasem przy nastepnym wlaczeniu zawisnie na biosie i wstaje na innych ustawieniach np mniejszym HTT icon_sad2.gif Czy ktos moglby mi doradzic jak to obejsc bo jestem zrozpaczony i gotowy na sprzedanie plyty icon_sad2.gif Czy da sie jakos podniesc napiecie dla czipsetu Nforce 3-250 w celu podniesienia HTT lub uzyskanie stabilnej pracy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...