Skocz do zawartości
Pioter88

Pare Problemow Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Mam pare problemow z kompem i chcialbym sie poradzic ekspertow. Pierwszy moj problem dotyczy chyba zasilacza. Gdy wszystkie czesci mojego kompa sa podlaczone to pare minut w tortur tescie w prime95 i wywala mi bledy, wystepuja problemy podczas instalacji windowsa xp. Gdy odlacze naped albo wyjme jedna z kosci ram to prime chodzi przez ponad 1,5h a windows sie instaluje gladko. Nie jest to raczej problem z ramem bo sprawdzalem go memtestem i goldmemory. Jak widac w podpisie moj zasilacz to Codegen 350W i dlatego wlasnie mysle ze to jego sprawka. Dodam jeszcze ze moj sprzet jest nie krecony. Napiec nie mierzylem miernikiem ale wedlug roznych programow nie przekraczaja one norm ATX.

Drugi problem mojej maszynki to chyba wysoka temperatura. Podczas stresu jest to 45 °C dla plyty glownej i 55 °C dla procka. Bez obciazenia temperatury sa o 10 °C nizsze. Sprzet nie jest krecony stad moje zdziwienie. Tak w ogole ta temperatura plyty glownej to czego to tak naprawde jest? Dodam jeszcze ze jak dotykam southbridge'a (o ile to czego dotykam to sb :rolleyes: ) i przytrzymam na nim przez chwile palec to doslownie oparzyc sie mozna. NB nie jest az tak goracy ale tez mocno cieply. Na sb nie mam zadnego radiatora a na nb jest jakis aluminiowy. Czy to normalne ze na niekreconym sprzecie sa takie temperatury??

Teraz kolejny problem: Gdy mam podlaczony swoj naped to podczas wlaczania kompa w poscie biosu mam taki komunikat: Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed. Gdy podlacze inny naped tego komunikatu nie ma. Czy to cos nie tak z moim napedem? Bo dziala on normalnie czyta wszystkie plyty i dobrze nagrywa.

To wszystko, mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi.

Edytowane przez Pioter88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej pozycz od kogos lepszy zasilacz i sie dowiesz skad moga byc problemy inestabilnosci. przetestuj pamieci dluzej - kazda osobno i razem. tempeatury sa raczej w normie ale to w duzym stopniu zalezy od temperatury otoczenia (buda) i wentylatora chlodzaczego. temperatura plyty to moze byc temp. w budzie ale nie jestem tego pewien !. SB nie masz sie co martwic - jak chcesz zeby chlodniejsze bylo to w BIOSie powylaczaj wszytkoczego nie uzywasz - LAN, USB itd. a z napedem to tak jak wyzej - tasma.

aaa i piszesz ze napiecia nie wychodza poza normy (nie sa rowne normie) mam nadzieje ze sprawdzales to pod pelnym obciazeniem i najlepiej sprawdz miernikiem

Edytowane przez _HuBi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, sorki ze tak dlugo nie odpowiadalem ale nie mialem neta. Otoz odkrylem ostatnio ze gdy przestawie pamieci na 3-3-3-9 to problemy znikaja, prime chodzi bez problemow. Nie jest to problem z pamieciami bo testowalem przez pare godzin gold memory. Niestety nie mam mozliwosci przetestowania na innym zasilaczu. Nie mam tez dobrego miernika (tylko jakis taki ze wskazowka, nie dokladny - gdzie mozna kupic i za ile taki dokladniejszy? na terenie wawy) To co ja mam w koncu o tym myslec. To zasilacz czy cos z pamieciami?

-----

EDIT

Przy ustawieniu pamieci na 3-3-3-9 i przy podlaczonych wszystkich urzadzeniach blad w prime wystapil dopiero po 1,5 h. Napisze jego tresc, moze ona wam cos powie:

FATAL ERROR: Resulting Sum was 506049082417084.5, expected: 506049082460776.6

Hardware failure detected

Zaraz sprawdze ile wytrzyma w prime przy pamieciach ustawionych standardowa czyli 200 MHz 3-3-3-8 i przy odlaczonych napedzie i sieciowce

-----

EDIT 2

Przy ustawieniach fabrycznych i przy odlaczonym napedzie blad wywala po 1h i brzmi on tym razem tak:

FATAL ERROR: Reading from temp file

Sprobuje jeszcze przy wsadzonej tylko jednej kosci ram-u

Edytowane przez Pioter88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok czas na podsumowanie:

prime wywala po paru minutach gdy wszystko jet podlaczone i pamieci sa puszczone z ustawieniami fabrycznymi (200MHz 3-3-3-8 )

prime wywala dopiero po 1h gdy mam wlozone obie kosci pamieci, sa one puszczone fabrycznie ale mam odlaczony naped

prime wywala po 1,5 h gdy

-wszystko jest podlaczone ale pamieci sa puszczone 200MHz 3-3-3-9

-wlozona jest jedna kosc pamieci puszczona fabrycznie i podlaczony jest naped

prime chodzi od 2h 50min i jak narazie zadnego bledu:

wlozona jest tylko jedna kosc ramu (ustawienia fabryczne) i naped jest odlaczony

Czy to mozliwe ze to ten nieszczesny zasilacz ?

------------

Jeszcze jedno - mialem tez problemy z grafika tzn po zainstalowaniu nowych sterow komp sie na chwile zcinal potem gasl monitor na jakies 2 sec i potem wracalo do normy. Dzialo sie to tylko w Windowsie, a jak np gralem w cos to bylo ok i dopiero po powrocie na pulpit po jakims czasie zwiecha. Czasem monitor sie wylaczal i juz sie nie wlaczal. Zdazalo sie to roznie - raz po 10 minutach pracy kompa a raz po paru godzinach. Jak zainstalowalem starsze stery problem zniknal ale przed chwila znowu monitor sie wylaczyl na chwile. To nie jest problem z moim LG bo dzialo sie to na roznych monitorach. Czy to mozliwe ze to wlasnie od zasilacza??

Edytowane przez Pioter88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi