maestro911 Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Witam Mam mały problemik tzn nie chce mi działać smart fan na mojej płytce gigabyte'a. Chciałem tym jakoś wyciszyć wentyl na procu i nie bardzo mogę:/ Oczywiście w biosie ustawiłem 'CPU Smart FAN Control' na enabled. Dzięki temu uaktywniła się odpowiednia zakładka w Easy Tune. Po ustawieniu odpowiednich temp i prędkości wentyla klikam ok i nic się nie dzieje. Ciągle jest ok 2900 RPM, chociaż powinno być mniej. Co robię źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 było kupić msi, działa bez problemu :] a tak na powaznie to sprawdż w instrukcji czy aby napewno wszystko masz dobrze ustawione :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteek23 Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Witam, odnosnie postu kolegi maestro, -mam podobny choć nieco inny problem, mianowicie: CPU Smart Fan control ustawiam na enable - ale przy pierwszym starcie kompa wiatraczek na procku kręci się tylko do momentu ładowania windy. Oczywiscie nie byloby to dziwne - bo jest zimny i w przeszlosci tez sie na chwile wylaczal. Jednak teraz startuje dopiero przy temp. 50 stopni C!! Z tego co wiem z instrukcji nawet nie używając Easy Tune 5 - powinien kręcić się najwolniej (ALE JEDNAK) do 30 stopni, szybciej między 30-40 a najszybciej pow. 50. Problem w tym że zmiana ustawien w Easy Tune nic nie pomaga nawet jak mu ustawić zeby się krecił od 20 stopni. Co ciekawe po restarcie działa tak jak powinien!! Problem pojawil sie po instalacji dysku SATA, dograniu opdowiednich sterów przy instalacji windozy i zmianie biosa z F6 na F8. Bios musialem zmienic bo przy F6 mial problem ze starym i nowym dyyskiem. (zmiana biosów nie pomaga jednak przy obecnym problemie - sprawdzałem F5, F6, F7, F8 a nawet F9 - tu pytanie -skąd w tym najnowszym biosie monit o haslo skoro go nie ustawialem i nie znam, przez co wejscie do opcji biosu niemozliwe :huh: ) Ale i tak F9 nie rozwiązuje problemu. Bez CPU Smart Fun - wiatraczek sie kreci - ale ja juz mam suszarke w domu wiec mi to nie odpowiada <_< parametry kompa: nie kręcony - standardowe 200 Mhz Athlon 64 3000+ Venice Gigabyte GA K8NS Ultra 939 SATA 200GB Samsung, 40GB Segate 512 i 256 no name'y Chieftec 420 Gainward GeForce 6600 GT GS GLH Inne paramerty chyba nie istotne - jesli tak napiszcie jakie. Jesli mieliscie podobny problem lub wiecie jak go rozwiazac - napiszcie, z gory dzieki za wszelkie sugestie pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Co do biosa, to może napisze i nie dostane procentów, bo w końcu pomagam. Jest coś takiego jak uniwersalne hasła do biosu, które pomimo ustawienia przez Ciebie hasła pozwalają na wejście do biosu. Zależy jaki masz bios na tym Gigabyte. Generalnie w google wpisz 'gigabyte bios uniwersalne hasła' i masz maaase stronek z wypisanymi hasłami do różnych biosów. Co do tego wiatraka, to sprawdź w biosie jak masz ustawione opcje (jeśli są), opcje CPU Fan Fully ON If CPUTemp > X i CPU Fan Turn OFF If CPUTemp < X to są opcje z mojej płyty (DFI), może u Ciebie też coś takiego jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...