Skocz do zawartości
McBenner

Nieudane odblokowywanie mnoznika.

Rekomendowane odpowiedzi

Probowalem dzis odblokowac mnoznik, na athlonie xp 1700. Nie udalo sie. Teraz powiem jakie sa tego objawy. Na plycie msi kt3 ultra proc dziala tylko na defualtowym mnozniku oraz na 14 i 15, kiedy to zamiast tych 14 czy 15 mnoznik wynosi 5. Dziwna sprawa. Moze to i normalne. Tym niemniej, co sie moglo stac ze mostki sie nie zwarly? Wszystko robilem wedlug filmiku z tomshardware. Jedyne o czym zapomnialem to chyba nieistotny fakt nie przyklejenia tasmy klejacej na mostki po zakonczeniu operacji. Z moich obserwacji wynika, ze faktem ktory przyczynil sie do tego ze akcja sie nie powiodla, moze byc to ze w srodku sciezki wystepuje mala gorka (ok 1 mm) ktora powstala podczas niwelowania dziurek - przeciec miedzy pinami mostkow. Innym powodem jest to ze za krotko czekalem na zwarcie sie sciezek, gdyz bylo to okolo 3 minut. Po 3 jest jest jeszcze taka mozliwosc ze lakier byl za stary. Pozyczylem go od kumpla ktory kilka miesiecy temu kleil a xp 1600 (Pomyslnie). 4 powodem, w ktory watpie jest to ze po prostu lakier nie zwarl sciezek, lecz watpie w to, poniewaz staralem sie robic to najdokladniej jak moglem. Macie jakies rady? Mozna to jakos poprawic? Co zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim udalo mi sie odblokowac to sie z 5 razy meczylem. Jak masz dostep do miernika to nie musisz chociaz wkladac i wyjmowac proca za kazdym razem. Robilem tym samym sposobem co ty i jak sie nie udalo to lakier sru i jeszcze raz . I chyba najlepiel jak tak zrobisz. :) Powodzenia!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mostki sa dorbrze zlaczone to wsio winno byc ok ja podchodzilem do mojego athlonika ze 6 razy ale sie udalo za 4 razem czesciowo bo tylko cale mnozniki byly a potem juz wszystkie i do dzisiaj smiga nie uzywalem kleju do wypelnienia dziur po laserze ale pasty silikonowej (bialej), wiec probuj a efekty beda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lakier moze i zejdzie, ale jakos nie wierze, zeby i klej zszedl. A moze klej nie musi zejsc, chociaz z drugiej strony, to on wystaje okolo milimetra ponad powierzchnie procka to, moze trzebaby go jakos zetrzec?

dokladnie tak trzeba zrobic .., :-) a najlepsza jest gumka do ołówka :-)

polecam ... nic sie nie rozleje i nic sie nie rozpuści ...

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewny ze to z winy laczenia mostkow? Moze to przez to ze przy 157 fsb czestotliwosc z jaka dziala agp i pci jest niesamowicie duza?

raczej nie ,tymbardziej ze zdarzylo mi sie ze raz przeszedl Mareczka na 163 FSB , najdziwniejsze jest to ze sprawdzalem na ECS K7s5a chodzi tylko 100/100 FSB albo dla pamieci 133/100 a jak dam na 133/133 wogole nie botuje. Teraz wszystkie mostki zmazalem gumka no ale juz jest zwalony na 100% bo nie che chodzic na 157 FSB , Na procu zauwazylem ze w tych dziurach po laserze (nie wiem czym one sa pokryte miedzia czy czym) porozchodzila sie na sasiednie mostki - dlatego moze robi sie jakies zwarcie.. Pewnie wyda wam sie to dziwne ale tak to wlasnie wyglada ,nie mam pojecia jak to moglo sie stac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam wasze posty i się zastanawiam czy zaraz sie prosesor nie spali.Mam Athlona Xp 1600+ i 1396Mhz i podkręciłem do

1753 a wogóle nie bawiłem się mnożnikiem tylko fsb zmieniłem

ze 133 od razu na 166 i teraz jest 10,5*166 chociaż w biosie

jest napisane ze 11 .Zaczynam się martwić czy mi procesor pociągnie mam nawet niezły coler nie jakiś specjalistyczny ale ujdzie i wszystko chodzi jak dziewica w noc poślubną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3 razem sie udalo. Za drugi dzialal oprocz defaultowego mnoznika 11,5 czyli 1800. Za trzecim razem juz wszystkie dzialaja. Zmywaczem zmywalismy mostki. Kupilismy miernik i na <span style="color:red;">[ciach!]</span> nam sie przydal ale trudno. Moja rada dla wszystkich ktorzy chca sobie odblokowac mnoznik, robcie to najdokladniej jak mozecie. Bo naprawde trzeba perfekcjonizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostroznie z rozpuszczalnikiem.Nie zawsze rozkleja to co by sie chcialo.Ja zdejmowalem kiedys radiarot przyklejony do mojej starej karty graficznej SIS 630 i myslac ze rozpuszczalnik chwycil zerwalem z nim caly procesor z karty do dzis mi sie ten scalak bardzia po domu :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...