pebbl9 Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 1th Ema, mam maly problem z kompem, restartuje sie on czasami i wiesza ostatnio dosc czesto. Najczesciej dzieje sie to na grze warcraft III, przy painkillerze czy cs`ie raczej zadko lub wcale. Sam windows lubi sie ostatnio zawiesic. Nie wiem czego to moze byc przyczyna, przypuszczam ze zasilacz - bo posiadam dosc stary codegen 300W :F pozatym moj komp to barton 2.6, epox 8rda3+, 512ddr kingstone, sapphire radeon 9600pro, barracuda IV... i to wlasnie pada drugie podejrzenie... mysle ze moze to byc takze dysk twardy gdyz jego temperatura wynosi ~50* :F co nie jest chyba zbyt niska temperatura... komp, takze grzeje sie dosc mocno ~56* w porywach, 52* w spoczynku na pentagramie qc80 :F + maly wentylator filtrujacy powietrze w obudowie. i tutaj kieruje do Was pytanie, jaka moze byc przyczyna moich problemow i w co najlepiej teraz zainwestowac? Mam jeszcze jeden problem. Posiadam urzadzenie wielofunkcyjne hp psc 1350 i po formacie nie moge zainstalowac oprogramowania i sterownikow. Wyskakuje mi "blad pliku dziennika" i komunikat iz musze miec odlaczony kabel usb... niby okej... ale on nie jest podlaczony :F probowalem wiele sposobow i do tej pory nie moge sobie z tym poradzic... macie moze jakies pomysly? z gory przepraszam jesli powtorzylem jakis watek lub napisalem na zlym forum, ale jestem tutaj nowy. dzieki za odpowiedz. 2th ktos pomorze? :( Edited by Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 nie musisz 2 postów pisać wystarczy edytować. jak masz możliwość sprawdź na innym zasilaczu i zapuść prime95 na kilka, kilkanaście godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebbl9 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 a jesli nie mam mozliwosci podlaczenia innego zasilacza? i po co uruchamiac prime? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Restarty na stowe przez zasilacz - moj kumpel tez mial Codegena "300"W i takie same objawy :D Teraz Codegen lezy u mnie na stole w czesciach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 bo prime prawde Ci powie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joker_king Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zasilacz i moze jeszcze procek jak ci sie grzeje ile masz stopni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebbl9 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 (edytowane) procek - najwyzsza widziana przeze mnie temp 56* wiec raczej to nie on... srednio 50* a czy jakies pomysly na temat hp psc macie? Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez pebbl9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 procek - najwyzsza widziana przeze mnie temp 56* wiec raczej to nie on... srednio 50* a czy jakies pomysly na temat hp psc macie? 1622320[/snapback] Odczyty temperatur z termometru rozumiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Wina dawno nie reinstlaowanej windy? Slaby zasilacz jak na takiego kompa? Eh, jak ktos wyzej napisal, pozycz od kogos jakis markowy zasilacz na pare dni i potestuj. nie wiem co innego moge poradzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebbl9 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 winda swiezo po formacie, dysk swiezo po defragmentacji, obracam sie w krainie raczej wiekszosci noobow (ktozy raczej nie pozycza zasilki), sam nie jestem jakims ultra profesorem ale swoje na temat komputerow wiem... odczyt temperatur jest z speedfana. ponawiam pytanie na temat hp psc 1350, bo nadal sobie nie moge z tym poradzic :( :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 znowu zasilacz jak nie masz od kogo pożyczyć to miernik w łąpę i zmierz napięcia jeżeli nie wiesz jak wejdż w www.google.pl i wpisz mierzenie napięć będzie strona neoteca i tam instrukcje z obrazkami i wszytko pięknie opisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wymiatacz000 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Ema, mam maly problem z kompem, restartuje sie on czasami i wiesza ostatnio dosc czesto. Najczesciej dzieje sie to na grze warcraft III, przy painkillerze czy cs`ie raczej zadko lub wcale. Sam windows lubi sie ostatnio zawiesic. Nie wiem czego to moze byc przyczyna, przypuszczam ze zasilacz - bo posiadam dosc stary codegen 300W :F pozatym moj komp to barton 2.6, epox 8rda3+, 512ddr kingstone, sapphire radeon 9600pro, barracuda IV... i to wlasnie pada drugie podejrzenie... mysle ze moze to byc takze dysk twardy gdyz jego temperatura wynosi ~50* :F co nie jest chyba zbyt niska temperatura... komp, takze grzeje sie dosc mocno ~56* w porywach, 52* w spoczynku na pentagramie qc80 :F + maly wentylator filtrujacy powietrze w obudowie. i tutaj kieruje do Was pytanie, jaka moze byc przyczyna moich problemow i w co najlepiej teraz zainwestowac? Mam jeszcze jeden problem. Posiadam urzadzenie wielofunkcyjne hp psc 1350 i po formacie nie moge zainstalowac oprogramowania i sterownikow. Wyskakuje mi "blad pliku dziennika" i komunikat iz musze miec odlaczony kabel usb... niby okej... ale on nie jest podlaczony :F probowalem wiele sposobow i do tej pory nie moge sobie z tym poradzic... macie moze jakies pomysly? z gory przepraszam jesli powtorzylem jakis watek lub napisalem na zlym forum, ale jestem tutaj nowy. dzieki za odpowiedz. 1621770[/snapback] Sądze ze procek sie grzeje... 50*C to bardzooo duzo ! U mnie jak było 50 to terz sie restartował czasem ale wyczysciłem radiator na procku i mam 37 :P różnica duża nie ? czasem to moze byc wina poprostu zakurzonego radiatorka .... zobacz czy tak nie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebbl9 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 1th ale ja 50* mam od nowego praktycznie i nigdy nie mialem takiego problemu. na razie czekam na wyniki z prime95 2th program prime95, chodzi drugi dzien i jak na razie nic nie wykryl. Postanowilem otworzyc obudowe od kompa i nie restartuje sie on... czyli bedzie cos z temperatura.. pozostaje jeszcze dojsc co... czy do hp psc macie jakies pomyslY? Naucz sie edytowac :evil: Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 a ja i tak stawiam na zasilke! komp jak z podpisu spalilem: 350 megabajta 300 codegena 350 codegena i raczej to ten zasilacz, mój też miał akcje raz restart, raz zwis, raz tydzień spokoju! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalak77 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Witam Zerknij sobie na wentylator czy nie ma za dużo kurzu, i czy kondensatory koło procka są nie wybrzuszone, miałem kiedyś podoby problem, po sciągnięciu radiatora z procka okazało się ża warstwa kurzu pomiędzy wentylatorem a radiatorem była na tyle gruba że wentylator nie zchładzał dobrze radiatora, po wyczyszczeniu temp. spadła z około 55st. do 42st i komp sie nie restartował, a przy okazji tego wyszły wyschnięte kondensatory w obwodzie zasilania koło podstawki procka i po kilku dniach zostały wymienione, płyta nadal pracuje a temp nie przekraczają 40 st. Zasilacz to Codegen 300W, 2 napędy DVD i CD, dysk 80MB 7200RPM, SB 5.1 Live i redeon 9550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebbl9 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 plyta jest dosyc nowa, wiatrak niedawno czyszczony i konserwowany, przy otwartej obudowie temp ~45* i komp nie zrestartowal sie ani razu. jedno pytanie OT. chce zrobic sam neon do kompa i nie wiem jakie zrobic do tego zasilanie... pomorzecie? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...