Skocz do zawartości
pebbl9

Restartujacy Sie Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

1th

Ema, mam maly problem z kompem, restartuje sie on czasami i wiesza ostatnio dosc czesto. Najczesciej dzieje sie to na grze warcraft III, przy painkillerze czy cs`ie raczej zadko lub wcale. Sam windows lubi sie ostatnio zawiesic. Nie wiem czego to moze byc przyczyna, przypuszczam ze zasilacz - bo posiadam dosc stary codegen 300W :F

pozatym moj komp to barton 2.6, epox 8rda3+, 512ddr kingstone, sapphire radeon 9600pro, barracuda IV... i to wlasnie pada drugie podejrzenie... mysle ze moze to byc takze dysk twardy gdyz jego temperatura wynosi ~50* :F co nie jest chyba zbyt niska temperatura... komp, takze grzeje sie dosc mocno ~56* w porywach, 52* w spoczynku na pentagramie qc80 :F + maly wentylator filtrujacy powietrze w obudowie.

i tutaj kieruje do Was pytanie, jaka moze byc przyczyna moich problemow i w co najlepiej teraz zainwestowac?

Mam jeszcze jeden problem. Posiadam urzadzenie wielofunkcyjne hp psc 1350 i po formacie nie moge zainstalowac oprogramowania i sterownikow. Wyskakuje mi "blad pliku dziennika" i komunikat iz musze miec odlaczony kabel usb... niby okej... ale on nie jest podlaczony :F probowalem wiele sposobow i do tej pory nie moge sobie z tym poradzic... macie moze jakies pomysly?

z gory przepraszam jesli powtorzylem jakis watek lub napisalem na zlym forum, ale jestem tutaj nowy.

dzieki za odpowiedz.

2th

ktos pomorze? :(

Edited by Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina dawno nie reinstlaowanej windy? Slaby zasilacz jak na takiego kompa? Eh, jak ktos wyzej napisal, pozycz od kogos jakis markowy zasilacz na pare dni i potestuj. nie wiem co innego moge poradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winda swiezo po formacie, dysk swiezo po defragmentacji, obracam sie w krainie raczej wiekszosci noobow (ktozy raczej nie pozycza zasilki), sam nie jestem jakims ultra profesorem ale swoje na temat komputerow wiem... odczyt temperatur jest z speedfana.

ponawiam pytanie na temat hp psc 1350, bo nadal sobie nie moge z tym poradzic :( :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ema, mam maly problem z kompem, restartuje sie on czasami i wiesza ostatnio dosc czesto. Najczesciej dzieje sie to na grze warcraft III, przy painkillerze czy cs`ie raczej zadko lub wcale. Sam windows lubi sie ostatnio zawiesic. Nie wiem czego to moze byc przyczyna, przypuszczam ze zasilacz - bo posiadam dosc stary codegen 300W :F

pozatym moj komp to barton 2.6, epox 8rda3+, 512ddr kingstone, sapphire radeon 9600pro, barracuda IV... i to wlasnie pada drugie podejrzenie... mysle ze moze to byc takze dysk twardy gdyz jego temperatura wynosi ~50* :F co nie jest chyba zbyt niska temperatura... komp, takze grzeje sie dosc mocno ~56* w porywach, 52* w spoczynku na pentagramie qc80 :F + maly wentylator filtrujacy powietrze w obudowie.

i tutaj kieruje do Was pytanie, jaka moze byc przyczyna moich problemow i w co najlepiej teraz zainwestowac?

Mam jeszcze jeden problem. Posiadam urzadzenie wielofunkcyjne hp psc 1350 i po formacie nie moge zainstalowac oprogramowania i sterownikow. Wyskakuje mi "blad pliku dziennika" i komunikat iz musze miec odlaczony kabel usb... niby okej... ale on nie jest podlaczony :F probowalem wiele sposobow i do tej pory nie moge sobie z tym poradzic... macie moze jakies pomysly?

z gory przepraszam jesli powtorzylem jakis watek lub napisalem na zlym forum, ale jestem tutaj nowy.

dzieki za odpowiedz.

1621770[/snapback]

Sądze ze procek sie grzeje... 50*C to bardzooo duzo ! U mnie jak było 50 to terz sie restartował czasem ale wyczysciłem radiator na procku i mam 37 :P różnica duża nie ? czasem to moze byc wina poprostu zakurzonego radiatorka .... zobacz czy tak nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1th

ale ja 50* mam od nowego praktycznie i nigdy nie mialem takiego problemu. na razie czekam na wyniki z prime95

2th

program prime95, chodzi drugi dzien i jak na razie nic nie wykryl. Postanowilem otworzyc obudowe od kompa i nie restartuje sie on... czyli bedzie cos z temperatura.. pozostaje jeszcze dojsc co...

czy do hp psc macie jakies pomyslY?

Naucz sie edytowac :evil:

Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zerknij sobie na wentylator czy nie ma za dużo kurzu, i czy kondensatory koło procka są nie wybrzuszone, miałem kiedyś podoby problem, po sciągnięciu radiatora z procka okazało się ża warstwa kurzu pomiędzy wentylatorem a radiatorem była na tyle gruba że wentylator nie zchładzał dobrze radiatora, po wyczyszczeniu temp. spadła z około 55st. do 42st i komp sie nie restartował, a przy okazji tego wyszły wyschnięte kondensatory w obwodzie zasilania koło podstawki procka i po kilku dniach zostały wymienione, płyta nadal pracuje a temp nie przekraczają 40 st.

Zasilacz to Codegen 300W, 2 napędy DVD i CD, dysk 80MB 7200RPM, SB 5.1 Live i redeon 9550

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta jest dosyc nowa, wiatrak niedawno czyszczony i konserwowany, przy otwartej obudowie temp ~45* i komp nie zrestartowal sie ani razu.

jedno pytanie OT.

chce zrobic sam neon do kompa i nie wiem jakie zrobic do tego zasilanie... pomorzecie? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi