Skocz do zawartości
czullo

Opera.

Rekomendowane odpowiedzi

rss to pieta ahillesowa wszystkich przegladarek - nigdzie nie ma tego wygodnie rozwiazanego. Ja mam w nosie - prosty skrypt w shellu i rss'y na pulpit (tzn. pisze ten skrypt juz od pol roku, bo wiecznie brak czasu, ale nie o tym.... :wink:). Wydaje mi sie, ze rssy jednak najlepiej sie tam sprawdzaja.

Edytowane przez ajgon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj napisał(a):

Otwiera Outlooka

szybki dostep do dysków

Szybki dostęp do programow

1629585[/snapback]

W sumie to wszystko bajery, ale jesli ma byc uzyteczne to czemu nie :) Podoba mi sie ta konfigurowalnosc, ale ff tez to ma. Tylko nigdy mi sie nie chcialo tym bawic :P

P.S. Ej, czemu moderatorzy maja taki fajny, kolorowy pasek ostrzezen ? Tez chce taki! :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczyłem jaki fajny czytnik RSS w operce zrobił sgj i pomyślałem że przy pomocy forum operowego też coś podobnego sklecę, ale wyszło mi tylko coś takiego:

Dołączona grafika

Oparte jest to na zakładkach i teraz nie wiem jak ustawić aktualizację dla tego kanału.

@sgj u Ciebie sie ładnie aktualizują kanały?

Możesz napisać jak to zrobiłeś?

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj napisał(a):

Widzę ze korzystasz z

1630440[/snapback]

No przy uruchomieniu wyświetlana jest najnowsza wersja NEWSów, ale tutaj:

http://my.opera.com/forums/showthread.php?...9&highlight=rss

niejaki JaDo napisał:

Cytat

http://my.opera.com/community/customize/pa...dalone.cgi?url=

a)za znakiem równości wklejamy namiary na naszego rss-a.

b)dodajemy tak "spreparowany" adres do zakładek z zaptaszkowanym polem->Pokaż na pasku osobistym

c)na tej samej karcie otwieramy przez przeciągnij&upuść

d)w polu Aktualizuj kanału możemy wybrać Nigdy, z tymże wtedy nie będziemy powiadamiani o nowych info, ale M2 nie będzie ściągał "przeczytanych".

tyle że ten kanał jest w tym momencie zakładką i nie ma pola "Aktualizuj" <_<

Dobra chyba dam se na looz bo i tak do RSS używam MIM'a, a to było tylko do testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj - pochwal sie jak skloniles Opere do otwierania Outlooka i jak zrobiles takiego fajnego RSSa.

A moje drugie pytanie jest takie - czy mozna tak skonfigurowac Opere, zeby w momencie uruchomienia pokazywalo sie okienko laczenia z internetem (Neostrada skonfigurowana jako standardowe polaczenie dialup), ew. wybierala numer, zamiast tylko pokazywac, ze nie udalo sie polaczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C:\Documents and Settings\[user]\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\menu

Fragment menu, bo zawiera też inne zmiany.

"menu.ini" napisał(a):

[browser Tools Menu]

;Item, 70475  = Manage accounts

Item, "Sprawdz poczte" = Execute program, "msimn.exe"

Item, "Otworz strone w IE" = Execute program, "iexplore.exe","%u"

Item, "Otworz strone w FF" = Execute program, "H:\Programy\Internet\Mozilla\FF\firefox.exe","%u"

--------------------

Item, 54493  = Delete private data

--------------------6

Feature Mail-Chat, Item, 67427  = Manage, "contacts"

Item, 67672  = Manage, "notes"

Item, 50836  = Manage, "transfers"

Item, 50837  = Manage, "history"

Item, 67430  = Manage, "links"

--------------------2

;Item, 69887  = Manage cookies

;Item, 69888  = Manage wand

Submenu, 69889,  Advanced Tools Menu

Submenu, 162000, Quick Preferences Menu = Show popup menu, "Quick Preferences Menu"

--------------------7

Item, 70699  = Customize toolbars, -1

Item, 50394  = Show preferences, -1

; Item, "Old preferences" = Show preferences, 100

RSS jest robiony w php i uruchomiony na IIS, który i tak cały czas chodzi w systemie. Widać jest to w pasku adresu na tamtym screenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://ciapek.uci.agh.edu.pl/~ajgon/smieci/ie7.png - wasze opery i firefogzy sa niczym wobec tego co oferuje M$ :mrgreen: . Ja sie przesiadam (dodam tylko, ze nowe urozmaicenie z paskiem menu na dole jest genialne i slusznie microsoft zrobil, ze nie da sie tego paska przesunac na gore).

P.S. Nie wiem jak wy, ale jak ja odpalilem to cos, to lezalem na podlodze i zwijalem sie ze smiechu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To menu na dole jest dlatego, że IE 7 jest robiony bardziej pod Viste(co za głupia nazwa) niz obecne systemy. Zresztą nic nie wiadoo jeszcze bo druga beta IE ma miec podobno wiele zmian. Ciekawe czy naprawią błędy z bety 1(proba otworzenai html'a z dysku przez IE 7 konczy się otworzeniem go w domyslnej przeglądarce, czyli zwykle innej :), więc nawet gdy chce się wykorzystac o tego IE to się nie da. W OE w mailach linki działają tylko gdy IE jest domyslny. Innych na razie nie zauważyłem.).

edit.

Kolejna modyfikacja:

Dołączona grafika

I napisalem sobie coś takiego:

Dołączona grafika

Opcja kopiuje obrazek, uruchamia IrfanView i automatycznie wstawia obrazek ze schowka do Irfana:

Edytowane przez sgj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bbcode jest niezle :) Tradycyjnie sie zapytam: jak? ;)

I powtorze pytanko o laczenie z Internetem - da sie jakos zmusic Opere, zeby wybierala domyslne polaczenie, gdy nie jest polaczone?

Tak swoja droga - moze by zmienic temat topicu, bo z rozdawaniem kluczy do Opery to juz nie ma nic wspolnego >.>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi