Zachar Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Mam athlona 1giga(socket a )Zastanawiam się co mu kupić na chłodzenia? Coolera,blok czy moduł Peltiera? Nie posiadam zbyt dużej gotówki więc chcę aby mój wydatek starczył na jak najdłużej.(w przyszłości może zmienie procka więc chciałbym ten zestaw chłodzący jeszcze poużywać sobie) Cena nie powinna przekroczyć około 300 zł. Nie używałem jeszcze Pelta ani bloku więc mam pytanko. Czy jeżeli kupię blok wodny to czy będzie mi w przyszłości pasował na nowego athlona Toughbreda? Co jest lepsze do mojego procka Pelt czy blok? Czytałem że Pelta nie opłaca się kupować bo ciągnie dużo prądu więc zamiast oszczędzić na procku to dopłacam za prąd. A może wybrąc poprostu dobrego coolera? Temp mojego cpu wynosi max 51 stopni (mam cooper shima i Cooler PentAlpha 166, przynajmniej tanie :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Zacznijmy od tego, ze cieplo wydzielane przez peltiera musi byc odprowadzone - cooler powietrzny tego nie zrobi, bo jest za slaby. Chlodzenie wodne bedzie kosztowac moze nawet troche wiecej niz kwota ktora podales, ale bedzie ciche, wydajne i bedzie mozna nim szpanowac ;) A jesli chcesz oszczedzac i kupowac coolera powietrznego, to kup np Volcano7+. A jesli peltier to tylko jako uzupelnienie waterblocku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Mam athlona 1giga(socket a )Zastanawiam się co mu kupić na chłodzenia? Coolera,blok czy moduł Peltiera? Nie posiadam zbyt dużej gotówki więc chcę aby mój wydatek starczył na jak najdłużej.(w przyszłości może zmienie procka więc chciałbym ten zestaw chłodzący jeszcze poużywać sobie) Cena nie powinna przekroczyć około 300 zł. Nie używałem jeszcze Pelta ani bloku więc mam pytanko. Czy jeżeli kupię blok wodny to czy będzie mi w przyszłości pasował na nowego athlona Toughbreda? Co jest lepsze do mojego procka Pelt czy blok? samego pelta nie mozna zastosowac na proca (chyba ze sie myle :wink: ) a najwydajniejszym rozwiazaniem jest pelt + blok ale to kosztuje. Jezeli blok sam zrobisz to w tej cenie sie wyrobisz. A to czy ci wejdzie na nowego XP zalezy od zapiecia ale poki co jest nadal soket A i jest ok 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Nie strasz go taka cena za WC. Ja swoje skompletowalem za mniej niz 150 zl. Troche checi i cena spada. Nie wszystko musi byc nowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody_maniak Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 za 300zł to raczej w w/c sie nie zmiescisz a pozatym napisz jaką masz obudowę bo jak wiesz na to potrzeba sporo miejsca, peltierek fajna sprawa bo pzy takiej temp . niezle się kręci ale coolerek nie wydola z odprowadzeniem tego ciepła, a po za tym trzeba by cos zrobić ze skraplającą się wodą , mozesz zainwestować w w/c napewno wystarczy ci do nastepnych upratów no chyba ze będzie inna podstawka to będzie potrzebna modyfikacja bloku, ale puzniej jak uzbierasz kase mozesz dozucić modół peltiera a jak nie masz na tyle zakup dobry cooler cakaII albo albo voolcano7 jednak musisz się liczyć z tym że nie będzie to chodzić najciszej, a przydały by sie jeszcze dodatkowe wiatraki do obudowy co niestety zwiększa hałas, mozna by to wyciszyc matami korkowymi ale temperatura wewnątrz obudowy wzrosnie i to mija się z celem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody_maniak Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Nie strasz go taka cena za WC. Ja swoje skompletowalem za mniej niz 150 zl. Troche checi i cena spada. Nie wszystko musi byc nowe.co za 150zł to może sam blok kupić :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Nie strasz go taka cena za WC. Ja swoje skompletowalem za mniej niz 150 zl. Troche checi i cena spada. Nie wszystko musi byc nowe.co za 150zł to może sam blok kupić :roll: Blok i zapinka 60 zl, nagrzewnica 30, pompka 32, weze 5, woda destylowana 5 litrow 5, razem : 132 zl jesli sie nie myle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody_maniak Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 to gdzie ty sie zaopatrujesz? napisz za 150zl to moze tez bym sobie zrobil :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Blok i zapinka uzywane, od jednego z forumowiczow. Produkcja Mata... Nagrzewnica tez uzywana, ze szrotu, reszta nowa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 zeby pelier wogole mogl dzialac tak jak nalezy musi miec zapenione odpowiednie chlodzenie po stronie goracej inaczej nic ci on nie da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 za 300zł to raczej w w/c sie nie zmiescisz a pozatym napisz jaką masz obudowę bo jak wiesz na to potrzeba sporo miejsca, peltierek fajna sprawa bo pzy takiej temp . niezle się kręci ale coolerek nie wydola z odprowadzeniem tego ciepła, a po za tym trzeba by cos zrobić ze skraplającą się wodą , mozesz zainwestować w w/c napewno wystarczy ci do nastepnych upratów no chyba ze będzie inna podstawka to będzie potrzebna modyfikacja bloku, ale puzniej jak uzbierasz kase mozesz dozucić modół peltiera a jak nie masz na tyle zakup dobry cooler cakaII albo albo voolcano7 jednak musisz się liczyć z tym że nie będzie to chodzić najciszej, a przydały by sie jeszcze dodatkowe wiatraki do obudowy co niestety zwiększa hałas, mozna by to wyciszyc matami korkowymi ale temperatura wewnątrz obudowy wzrosnie i to mija się z celem Co do obudowy to Enlight 7233 -250W Oto obrazki:[/img]http://www.exhardware.com/reviews/enlight/enlight1.jpg http://www.exhardware.com/reviews/enlight/enlight2.jpg Co do chłodzenia to własnie bardziej mi zależy na cichym działaniu niż na extremalnym podkręcaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Zachar cos mi się wydaje ze źle taki w pisałeś :D (Nie znajdziecie tu żadnego błędu ;) pisałem to w Wordzie :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Zachar cos mi się wydaje ze źle taki w pisałeś :D (Nie znajdziecie tu żadnego błędu ;) pisałem to w Wordzie :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Jezeli zastanawiasz sie, czy wybrac TECa/WC/HSF, to znak na to, ze TECa brac nie powinienes. Jezeli chodzi o AMD (intelka w zasadzie juz tez), to TEC oznacza WC. Chcesz ciche chlodzenie? Z peltierem tego nie bedziesz mial, chyba ze uzyjesz paru nagrzewnic/chlodnicy i puscisz tam kilka 120mm wiatrakow na 5V. Wtede będzie powiedzmy "cicho". Jesli zalezy ci na stalej, ciaglej pracy cichego kompa. Daj sobie spokoj z TECiem. PS. Ja do obudowy jak twoja wcisnalem cale chlodzenie, razem z chlodnica, 2x120mm i zbiornikiem na wode z pompa i mialem 40C full load. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 co do ceny WC to te 150 zl jest calkiem realne zwazywszy na to ze ja moje mam w sumei za.....140 :) z czego najdrozszy byl blok bo za chlodnice wlasciwie niec nie placilem bo wygzebalem ze smitnika :) wentyl sunona 12na12 40 zl a rurki i pompka to grosze tyle ze wszystko stoi mi obok kompa i full load mam 39*C na tym co ponizej (nawet na 1826 :) a co do pelta to tylko z WC wiec lepiej by ci bylo kupic chyba zwyklego wentyla jesli sie troche boisz o kompa (ryzyko) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Zachar cos mi się wydaje ze źle taki w pisałeś :D (Nie znajdziecie tu żadnego błędu ;) pisałem to w Wordzie : ) Chyba jednak dałeś plamy:))) W drugim słowie zapomniałeś kreski na "s" pisze się "coś' a nie "cos".Chyba jednak tego Worda powinieneś wymienić na słownik w wersji papierowej :)))) A tak wogóle dzieki za wszystki odp. Bałem się że zaraz mnie zlinczują,powiedzą że te tematy już kiedyś były i po co się pytam :))). Pozdrowienia i dużego mrożenia procków życzę!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...