limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 wlasnie przeczytalem test plyt glownych na VIA KT400 http://www.amdmb.com/news.php#News-5343 i napisali o plycie Epoxa: One interesting fact that will be very exciting for potential overclockers is the 8K9A to overrule the multiplier on even a locked Athlon XP processor. That’s right, you can change the multiplier on any Athlon XP processor without having to do any pencil trick or close any bridges. This is interesting because this ability is built into the KT400 chipset and could be an option on any motherboard, given the proper bios implementation wiec moze pytanko : ktora plyta wg was jest lepsza do overclockingu i czy rzeczywiscie na plycie Epoxa mozna regulowac mnoznik procesora Athlona XP posiadajacego nawet zablokowany mnoznik? czy ta plyta sprawia jakies problemy sprzetowe??? czy warto sobie zawracac glowe oc przez mnoznik (standardowe chlodzenie dobrym coolerem) czy moze wystarczy samo przetaktowywanie FSB zeby osiagnac kres mozliwosci Athlona XP (domyslnie 1700) - milo by bylo gdybyscie podali wyniki:) ok z gory wielkie dzieki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 NO angielskiego raczej nieznam ale moim faworytem i tak jest gigabyte 7va :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 jakoś nie chce mi sie wierzyć, że na Epoxie można zmieniać mnożnik na zablokowanym procku... przecież on jest, hem, hem... mechanicznie zablokowany... moim zdaniem niedługo na Epoxach to będzie można zmieniać mnożniki i podkręcać Athlony bez obecności owego procka... Oczywiście nie zmienia to faktu, że Epox to dobra płyta. Porównywałeś najtańszą wersje Gigabyte'a i Epoxa, nie wiem czy to sama kategoria cenowa, ale jak tak, to chyba warto brać tego drugiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Epox bardzo dobre MOBO tylko bardzo DROGIE... A co do regulacji mnoznika - nie wiem :?: Różne rzeczy piszą :?: Co servis to inne wyniki, inne MOBO wygrywa... Od nidawna przestałem czytać te bzdety... Wyniki zależą chyba od sponsoringu $$$$$$$$.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaShi Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Drogi?? Porownaj sobie cene Asusa z Epoxem. PŁYTA ASUS A7V8X KT400 SOCA SATA/DŹ/SIEĆ/ATA133 795.86 PŁYTA EPOX 8K9A2+ KT400 SOCA AGP8 RA/DŹ/SIEĆ/SATA 695.50 Jest chyba mala roznica co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 oj Epox nie taki drogi - ale drozszy od gigabyte - dlatego pytam czy warto wybrac Epoxa ze wzgledu na mozliwosci OC:) co do tego mnoznika to wyszedl beta BIOS i umozliwia zmiane mnoznika na Athlonie Thourougbred - tak mi sie obilo o uszy na forum amd :) ale czy faktycznie dziala i czy zadziala z Palomino - tego juz nie napisali :-( musze sprawdzic na overclockers.com i zobaczyc oc results - moze to cos powie :) P.S." A myslalem ze mi kawe na lawe wylozycie ;P" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 ten Epox jest ponad 200zł droższy od GA-7VAX więc uważam że nie warto aż tyle dać więcej. Płyta na pewno jest dobra ale myślę ze na Gigabyte podkręcisz tak samo albo niewiele gorzej. Nie napisali całej prawdy, mnożnikiem można sterować tylko wtedy gdy masz go fabrycznie odblokowanego, nie wierzę że jest możliwość softwareowego zmieniania mnożnika gdy mechanicznie jest on zablokowany na procu. Zresztą jeżeli chcesz kupić nową płytę to pewnie i nowego proca bo ten co masz w podpisie jest trochę leciwy. Popatrz na to w ten sposób: kupujesz VAXa, sprzedajesz za jakieś grosze tego A700 dokładasz z 50zł i masz AXP1900+ albo i lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 a jeżeli chcesz kupić GA-7VA to już wogóle po sprzedaniu tego A700 masz fajną płytę +porządny proc w cenie gołego Epoxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 moj leciwy procek ma 512kB cache L2 czego niektore nie maja ;P tyle ze taktowane polowa magistrali ale zawsze to 512:) co do tego mobo chcialem kupic wersje podstawowa bez aadnych serial ata i innych bzdur wiec nie powinna kosztowac 200 zl wiecej a w ogole to roznia sie jedynie wyposazeniem na plycie wiec idea mojego kłeszczynu jest nadal ta sama:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 EPOX 8K9A KT400 U133 dźwi. SocA AGP x 8 490,00 to nie az tak astronomiczna suma :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 no tak ale w temacie porównałeś najtanszego z serii GA-7XXXX do droższego z serii Epox 8K9AXXX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 performance jest ten sam bo i layout plyty podobny jak i chipset :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ja Ci powiem tyle bierz Epoxa nie zawiedziesz się płyta jest wypasiona a Gigabyte to płytka dla amatorów co cenią prosta obsługę. takie jest moje zdanie bo mam też Ga7VRXP. a tego Epoxa bez lanu kupisz już za 460zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 do o/c to chyba normal ze znacznie lepiej nadaje sie epox vcore do 2.2 vdimm do 3.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...