/// Kaszpir /// Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Witam ! Jaka max temoeratura jest baezpieczna dla dysku twardego ? Posiadam dysk Caviar 800BB (7.200 obr , 2mc cache) i aby go wyciszyć obłozyłem bo gumą (taką co instaluje się w samochodach na podłodze). Nie wiem jak z temoeraturą , czy mocno wzrosła. Dotknęłem dysku i jest ciepły ale nie gorący (nie oparzyłem się). Za pomoca czego można zmierzyć temperature (jaki soft) tego dysku i jak dowiedzieć się jaka temp. jest tempoeraturą krytycczną dla tego dysku ? Proszę o pomoc :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 ja mam Dtemp i dziala. nie wiem dokladnie, ale jak jest ~37, 38 to juz sie robi cieplo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Soft: HDD Temperature Pro. U mnie 50*C... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Soft: HDD Temperature Pro. U mnie 50*C... :roll:ladnie. ja mam 27-28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Muszę chyba zainstalować jakiś cooler pod spodem :lol: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Muszę chyba zainstalować jakiś cooler pod spodem :lol: 8)Jak patrze na temp. to nader wskazany :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Mam na tego twardziela 3 lata gwarancji :!: Także za bardzo się tym nie przejmuje :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 A jaka temperatura jest bezpiczna :?: :?: :?: Nie wiem :P Wcześniej miałem Quantum Fireball 10GB siedział w kieszeni i nadal siedzi ale już nie u mnie - grzał się, grzał - ma już 4 lata i dalej chodzi spoko także myślę, że nawet 60*C nic nie zmienia :!: Poprawcie mnie jeśli się mylę :?: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Witam ! Jaka max temoeratura jest baezpieczna dla dysku twardego ? Posiadam dysk Caviar 800BB (7.200 obr , 2mc cache) i aby go wyciszyć obłozyłem bo gumą (taką co instaluje się w samochodach na podłodze). Nie wiem jak z temoeraturą , czy mocno wzrosła. Dotknęłem dysku i jest ciepły ale nie gorący (nie oparzyłem się). Za pomoca czego można zmierzyć temperature (jaki soft) tego dysku i jak dowiedzieć się jaka temp. jest tempoeraturą krytycczną dla tego dysku ? Proszę o pomoc :( MBM 5.0 posiada obsluge odczytu temperatury przez S.M.A.R.T-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 SpeedFan tez poprzez S.M.A.R.T. a widzi temp , nawet notuje jakie najwyzsze byly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 A dyski WD maja odczyt temeratury z diody wewnatrz dysku ?? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...