Skocz do zawartości
koti

Grafika Ok. 450-500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądnąłem 3 strony działu i znalazłem temat do 500zł , ale radeon , albo ogolnie do 500zł , a ja chce GeForce. Kupiłem tego Radeona 9550XT i strasznie mi skacza fps w cs 1.6 ; / Szczerze mowiac , to jest tak jak na starej gf 4 mx440. Mam kupca na radeona za 300zł , do tego mam 150 zł (moze jeszcze 50 bedzie) i chcę kupić coś nowego , ale tylko GF , juz nigdy nie mam zamiaru kupic radeona ; / Także GeForce do 450zł-500zł , może być z allegro.

ps. Musi obslugiwac agpx4.

Dzięki za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za to , ze pisze jednego posta pod drugim , ale inaczej pewnie nikt by do topicu nie zagladnal i by umarl ; /

Co sadzicie o tym ? Chyba nic lepszego nie znajde:

http://allegro.pl/show_item.php?item=62482952

edit: Konto zawieszone ^-^

Edytowane przez koti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak 450-500 to tylko 9800Pro , to nie jest to samo co 9550, 2x szersza szyna pamięci (256bit), 8 potoków renderujących(gecube 4).

Na twoim miejscu skołował 520zł i kupił to:

http://allegro.pl/show_item.php?item=62354633

Spokojnie ją wykręcisz na wersje XT (ma rdzeń r360, czyli ten z XT, pro ma zazwyczaj r350).

z Gf za tę cene to jedynie 6600, który jest słabszy od tego 9800pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównuj 9800Pro do 9550Xt :/ to że 9550Xt w Cs skacze to nie znaczy że na każdym radeonie gra będzie się chaczyć

" Radeon 9800 lekko podkręcony z reguły, choć nie zawsze, wyprzedza podkręconego GF’a 6600." Zwykły radeon 9800 wyprzedza 6600, a ja piszę o wersji Pro którą można wykręcić na XT.

"Radeon 9800 PRO

W przypadku tej karty jak na dłoni widać ile daje dobra polityka cenowa producenta. Wystarczyło zejść cenowo do poziomu 700 złotych (poniżej ceny GF 6600 GT) i od razu 9800 PRO staje się niezwykle ciekawą propozycja, która jednocześnie staje się bardzo mocną konkurencją dla innych kart w tym segmencie.

Radeon 9800 PRO wręcz zmiażdżył konkurencję.(6600).

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=184-all poczytaj to sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że kolegę opanowała magia liczb... Trzeba pamiętać także o reszcie sprzętu i raczej tutaj szukałbym przyczyny. Obawiam się, że spadki fps'ów nie są winą radeona, a porównywanie 9550 xt i gf 4 mx jest "odrobinę" śmieszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak się składa , że na tym gf 2 mx (gf 4 mx mialem od siostry pozniej na 2 tyg) miałem stabilniejsze fps. Mam szukać w innych podzespołach ? Jak miałem gf 2 mx to miałem jeszcze 1,5 ghz procek. Nie powiem - w 3dmark 2001 miałem 2400 punktow (256 ramu tez mialem) ,a teraz mam ok. 10000 , ale co z tego , jezeli w jednej konkretnej grze nie osiagam zadowalajacych wynikow. Nie powiem , w Gta:SA , Far Cry i Brother(s?) In Arm(s?) miałem pozytywne zaskoczenie , ale zalezy mi na komforcie w cs. Zraziłem się trochę do radeona , zrozumcie moja reakcje. Slyszalem , ze seria 9500-9550 nie lubi się z cs , ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc. Jak wyszedł cs to szpanem było 500mhz i karta 32mb , a ludzie potrafili na tym grać.

edit: Na tego radeona 9800 jest tylko gwarancja rozruchowa ; /

Edytowane przez koti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na jakich detalach grali? A na jakich Ty grasz? Jak szarpie to wszystko na low i rozdziałka 800x600 :)

Ps.Pkali patrząc na sygnaturę ten komp nie jest zły, owszem może procek szczytem wydajności nie jest (Sam mam go tyle że już na s.478) ale według mnie jak na niego to działa całkiem sprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem twojego podejścia do tego wszystkiego. To tak jakbyś narzekał na konstruktorów pierwszych maszyn latających że były wolne.

9550 nie jest demonem prędkości ale do CS spokojnie powinna wystarczyć może miałeś jakiś felerny egzemplarz?

pozatym an mx, miales dx 7.0 a na tym radku 9.0 wiec rożnica w grafice ogromna!

sproboj odpalić CS w dx7.0 na tym 9550 i daj ustawienia takie jak miales na mx, jak nadal bedziesz niezadowolony to bier 9800 i nie płacz że cie ATI zraziło, bo innego wyjścia nie masz no chyba że 6600 ale poszukaj sobie jak wypada w CS 6600 i 9800....(podpowiadam ta druga lepiej:P)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem , że lepiej nie brac bez gwary.

Doszedlem do pewnego wniosku : lepiej poczekac jakis miesiac i dozbierac na cos naprawde lepszego , przez ten miesiac tez karty troche potanieja , takze niech teraz topic popadnie w zapomnienie , a ja go odświeże za jakis miesiac ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , odswiezam dzisiaj.

Fajnie sie zlozylo , bede mial jakies 650 zl na nowa karte ; ) Oto co znalazłem :

http://allegro.pl/show_item.php?item=62554187

Kosci 1.6 ns ddr 3 , taktowanie 550/1050 , szkoda tylko , ze 128mb pamieci. Znajdziecie cos lepszego do 650zl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serio podkrece te pamieci o 400mhz ? Liczmy tez to , ile uzyskam na podkręceniu GF. Prosze o obiektywne opinie , a nie "uzywam radeona i jest lepszy". Mam kase na karte i nie chce pozniej zalowac zakupu.

Aha , szyna 256 bit robi swoje , a przeciez obie karty ja maja ?! W dodatku jedna ma ddr3 , a druga nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boże 9550xt i skoki fps w 1,6... jak słysze takie coś to mnie krew zalewa. skoki - ze 100 na 80, ew 50 w 2 dymnych granatach? mi na wykręconym 9550 gra się bardzo przyjemnie. chyba, że jesteś pro i potrzebujesz mega płynności, ale jak byłbyś pro to byś te 100 fpsów miał na gf 4mx. nie wiem w czym tkwi problem...

play hard go pro ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , dawniej gralem na configu pod gf 2 mx i bylo spoko , ale odkad zaczalem grac na standardzie to mi spada do 40 fps na aztecu , a nie kupilem tej karty zeby grac na najnizszych detalach ; /

Zreszta co Ci bede gadal , i tak juz jej nie mam : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten dylemat wiec podłączam sie pod temat

:)

A co myślicie o Radeonie 9600Pro lepszy jest od tego GF 6600

I jaka jest róznica w wydajności 9600 Pro i 9800 Pro (różnica w kasie to ok 200zl)

czy warto dokladac te 200 zl. Ja wymieniam komp raz na kilka lat

I jaka plyte i procek byściie do Radeona polecali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Radeonie 9600Pro lepszy jest od tego GF 6600

Coś bez składu i ładu to zdanie, ale NIE, radeon 9600pro nie jest lepszy od GF6600 Oo. Wszystko , zależy, ile on kosztuje, poniżej 300zł mozna sie zastanowić, wyzej juz nie. No i dochodzi do tego autentyczność wersji PRO ... niektore modele 400/400, natomiast referencyjny PRO to 400/600... Nie zaponinaj, ze ta karta ma 4 potoki, i nie ma jak pokonać 6600GT, czy tez konkurować z R9800PRO, a roznica miedzy nimi jest duza.

btw. skoro wymieniasz sprzęt raz na kilka lat, to nie wypadało by jakiś HIGH-End'ów szukać? R9600Pro juz dlugo nie pociągnie (chyba, ze interere Cie starsze tytuły)

"Płyta pod radeona i procek?" - Nie ma najmniejszego znaczenia, zdecyduj sie na jakas platforme (p4 - a64) i pod to poszukaj mobo, są działy, są artykuły, są testy... pozdro

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za ponowne odswiezanie , ale potrzebuje porady :)

Dzisiaj juz na allegro znalazlem ta karte za 489zl + gwarancja 5 miesiecy. Tak sie sklada , ze posypal mi sie telefon i jednak mam troszke mniej kasy. Calosc kasy bede mial pod koniec przyszlego tygodnia , wiec mam jeszcze czas do namyslu i mam nadzieje ze ktos wystawi nawet za te 520 , ale z dluzsza gwara (5 miesiecy mi dalej nie odpowiada). Ale nie ma tego zlego , zamiast tamtej karty dodatkowo wykupuje shella na rok za 40 zl i dokupie jeszcze 256 ramu ; )

I chyba tutaj nie ma nic do radzenia , ale jednak. Ram czy cos innego ? Chodzi mi glownie o chlodzenie , ale jeszcze chce sie zapytac jak wyglada overclock tej karty. Czy pojdzie na jakies 480/800 ?

Edytowane przez koti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi