Skocz do zawartości
ALEX-77

ABIT a pamięc RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mama taki problem mam płyte Abita SA6R plyta niewykrywa mi pamieci 256ram na jednej kosci pamiec jest napewno dobra bo na ECSie chodzi jaka jest tego przyczyna czy to możliwe azeby na jednej płycie pamiec dziaała a na drugiej nie pozostałe kosci 2 po 128ram chodza

Pozdrówka

ALEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie ABITa znalazłem coś takiego:

Question:

Why does my system crash or fail to POST when I try to use 256MB memory modules on Intel 815/815E based motherboards (SL6 /SE6 / SH6 / SA6R)?

Answer:

The Intel 815 chipset (and also 815E) does not support 4x4, 8x4, 16x4 or any other x4 memory chips. A wide variety of errors is possible if you try to use double-sided 32MB chip modules or single-sided 16MB chip modules with this chipset, including system crashes or failures to POST.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w koncu sprzedalem wszystkie razem i kupilem sobie kingstony po 149zeta. drogo, ale warto. ecs to dobra sprawa, chociaz fakt faktem, ze na mojej tez sie nie da za bardzo krecic.

takie p3 jak twoje udalo mi sie ociagnac na solteku do 886mhz na fsb160 i dzialal spoczko.

probowales wlozyc tylko ta kosc 256? i wtedy ustawic pod nia bios. moze wtedy pozostale tez pojda na tych ustawieniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem abita SA6, i miałem ten sam problem

Jakie masz te pamięci ? bo jak ECC, lub ECC z kontrolą błędów to zapomnij ze bedzie działać, i815 nie obsługuje takich pamieci.

Ja kupiłem soie Kingstona (bez ECC i innych bajerów) i wszystko było wsio

tak swoją drogą, pamięci muszą być jednostronne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź miałeś w 2 poście. Twoja płyta nie obsługuje takich pamięci ram. Odrazu Ci powiem, że wszystkie, które obecnie są w sklepach nie będą Ci działały. Muszą być to jakieś starsze (wyprodukowane dawniej). Nowe tego typu pamięci nazywane pamięciami BX'owymi, które by działały kosztują ponad raz tyle. Musisz znaleźć inne pamięci. To nie kwestia Abit czy ECS. Tego ECS'a też miałeś na i815 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...