davster Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam, własnie przed chwilą w nagrywarce DVD rozwalila mi sie plytka CD, mam pytanie czy mogla spowodowac jakies uszkodzenia ? bo nie wiem czy sam ja rozlozyc i wyczyscic czy oddac na gwarancje ? Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez davster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Kawałki płyty mogly uszkodzic napęd. Jak oddasz na gwarancje i powiesz co sie stalo to istnieje duże prawdopodobienstwo ze stwierdzą ze uszkodzenie powstało z winy uzytkownika i nie uznają gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Mi też raz strzeliła płytka. Tylko miałem szczęście, że napęd cd się nie uszkodził. Oddałem go na gwarancję i wyczyścili mi go tylko z tych strzępków rozwalonej płyty :) Był to napęd LG a po paru tygodniach kieszeń się już nie wysuwała, a więc jednak napęd został uszkodzony ale działał , musiała w nim być cały czas jakaś płyta bo inaczej się nie chciała kieszeń wysuwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davster Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 lol to co mam oskarzyc firme produkujaca CD ze robia syf ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 (edytowane) Mojemu kumplowi kiedyś w CD-Romie LG wysadziło płytkę w drobny mak. Napęd wogóle się nie otwierał. Gwarancja dawno minęła. Otworzyłem go delikatnie, pędzel, odkurzacz itd. ...,10 min sprzątania "bałaganu". Złożyłem go spowrotem, odpaliłem i okazało się, że działa bez problemu - klapka się wysuwa, a płytki są czytane :D Edytowane 31 Sierpnia 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davster Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 no to operacje czas zaczac :D tylko nie pamietam jak sie rozkrecalo :P jakies szczypczce potrzebne byly chyba :>? robilem to tylko raz i 3 lata temu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 no to operacje czas zaczac :D tylko nie pamietam jak sie rozkrecalo :P jakies szczypczce potrzebne byly chyba :>? robilem to tylko raz i 3 lata temu :P 1625020[/snapback] Heh życze powodzenia. Tylko nie rozbieraj go do części pierwszych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 mi tak LG kiedyś walnął 3 płytki, po 3 czyszczeniu już się nie otworzył i leży do dziś na pułce :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 rozkrec go nie uszkadzajac gwarancji, wyczysc go dokladnie z kawalkow plyty i oddaj na gwarancji mowiac ze cos nie dziala i po klopocie... dostaniesz nowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 2 napędy lg mi rozwaliło i zawsze nosiłem do serwisu bo były na gwarancji. Wymieniali na nowy bez problemu więc jak masz gwarancje to nic sam nie naprawiaj. Potem dopłaciłem 100 zł kupiłem napęd TEACa i od tej pory mam spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) Ktos postronny czytając wasze teksty mógłby pomyśleć , że pękanie płyt to wina napędu LG . To jakaś wierutna bzdura . Przestańcie z tymi kretynizmami . Winę za to ponoszą tylko i wyłącznie nośniki . Mojej córce kupiłem swego czasu Sims-y . Nie powiem , oczywiście oryginał ze sklepu . Po iluś tam odtwarzaniach płyta rozsypała się w drobny mak . Mam kolejną , którą strach już używać , bo widać wyraźne pęknięcia , a nazywa się HIT . Mógłbym przytoczyć jeszcze kilka przypadków i firm . Oczywiście są to nośniki tanie , a nawet bardzo tanie . Takie firmy kupują nośniki z odrzutu , czyli kategorii 2 lub 3 . Wypuszczają to na rynek i stąd takie przypadki . Takie nośniki w większości wypadków są źle wyważone . Słychac to czasem w napędzie , pomimo że napęd wyrównuje sobie wyważając płytę . Nie zdarzyło mi się do tej pory aby pękła płyta np. Verbatim-a , TDK-a czy innych uznanych marek . Oczywiście nie wykluczam takiej możliwości , ale jak dotąd zero takich przypadków . Natomiast tandeta wychodzi z ukrycia dość szybko . Dodam na koniec , że pękanie u mnie występowało na nagrywarkach różnych firm . Zarówno Teac . TDK , LiteOn , NEC . Tak to jest jak się chce trochę zaoszczędzić . Jak nie chcesz mieć problemów , to korzystaj z nośników uznanych marek . Pozdrawiam . Edytowane 1 Września 2005 przez BIGOLSEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davster Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 ahha mi wlasnie rozwalil sie HIT ! nigdy wiecej tanich plyt :P co polecacie ? moze Verbitim albo Platinuium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Właśnie problem leży w napędzie a nie w płytkach. Sry dla dystrybutora LG. W falach rezonansowych tkwi ogromna siła. Ale to zależy wszystko od danego materiału. Jeśli silnik w nagrywarce nie jest dokładnie zamontowany i ma bicia (np w skutek złej jakości łożysk) to płytka wpadnie w rezonans. Godziny grania w jakąś grę, a płytka wiruje niemiłosiernie, wszystko się grzeje i gdy osiągnie graniczną częstotliwość drgań, rozpada się w mgnieniu oka. Jest to reakcja katalityczne, tzn. w całej strukturze płytki naraz powstają duże naprężenia co skutkuje zniszczeniem materiału. Jeśli już ktoś ma LG to niech sobie zainstaluje CDSpeed, i ustawi prędkość odczytu 8-10x, co w zupełności wystarcza do gier, i jest bezpiecznie i cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 rownie dobrze mozna sobie zrobic obraz plyty na hdd i wtedy giercowac... nie trzeba meczyc napedu godzinami, nie szumi, no i duuuuzo szybszy dostep do danych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 tez uwazam ze jest to wina napedu, z peknietymi plytkami spotkalem sie tylko w napedach lg... i chyba wiem w czym problem, po rozebaniu lg zauwazylem ze krazek pozycjonujacy plyte przy dociskaniu (ten na gorze) znajduje sie na gornej obudowie a nie tak jak w wiekszosci dobrych napedach czyli na dodatkowej szynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djneo Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 W moim przypadku to też LG, w maczek poszedł oryginał GTA2 (nie mój :/). Dałem napęd na gwarancji, i wrócił do mnie naprawiony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 a dostales zwrot oryginalu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 No sorry BIGOLSEN ale u mnie też LG (X 52) Wywaliło płytę z PC World Computera a drobny maczek. I od tego czasu chiba cos z łozyskiem bo na starcie jakoś tak chrzęści, a ostatnio nie chciał zahamować, a jak włączyłem otwieranie, mało brakowało a wirująca płytka by wypadla z kieszeni. Za to COMBO LG nie zepsuło mi żadnej płytki... tylko samo się zepsuło i płyt nie widzialo. Na szczęście było jeszcze na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 No cóż wasze doświadczenia nie przystają do moich . Obecnie mam GSA-4163B i nie mam na razie żadnych problemów . Ale za to wcześniej padały mi płyty na Teac-u i LiteOn-ach , a miałem ich kilka . Czasem wystarczy popatrzeć na płytę , oczywiście tą pękniętą . Jest to suchy materiał . Być może i nagrywarka bierze w tym udział , czego nie wykluczam , ale płyta to wtryśnięty w matrycę plastik . Jeśli jego wiskozowość podczas produkcji jest nieodpowiednia , czyli bardziej obrazowo , nie jest dość plastyczna , to płyta jest wyglądu płyty , ale ogólnie rzecz biorąc to szmelc . Podobnie wtedy , kiedy materiał jest przegrzany , lub niedogrzany . Wówczas jego wiązania chemiczne nie układają się w odpowiedni wzór i to również jest szmelc . Choć nie widać tego gołym okiem . Płyta powinna mieć odpowiednią wytrzymałość , inaczej dzieje się to co się dzieje . Możecie oczywiście zganiać winę na nagrywarki , czy odtwarzacze . Jedno jest pewne . Płyta wypuszczana jest na rynek i posiada pewną specyfikację . Pisze , że powinna wytrzymać takie obroty jak 52x . A ona ich nie wytrzymuje . Być może nacisk rolki w napędzie jest dość mocny , ale ona powinna to wytrzymać . Jeśli nie spełnia wymagań , to pęknie i tyle . W wypadku już uszkodzonego napędu , kiedy to nie pozycjonuje/wyważa płyty przed rozkręceniem obrotów , też może wystąpić rozerwanie . W większości wypadków używam płyt Platinum , a ostatnio z tanich Azul i nie mam kłopotów z pękaniem . Natomiast HIT-y padały nagminnie w różnych napędach . Co do płyt tzw. oryginalnych , to przecież ogromna masówka . Są to płyty tłoczone , a nie nagrywane , więc można użyć i napewno używa się nośników jak najtańszych , aby obniżyć koszty . Dziś każdą nową płytę , oczywiście oryginalną , poprostu z góry kopiuję . Wolę mieć na dłużej to co kupuję . To takie moje wywody . Jak każdy , mam poprostu swoje zdanie na ten temat . Nie jestem obrońcą napędów LG , choć jak na razie spisuje się świetnie . Zero narzekań . I dopóki tak będzie , to nie powiem złego słowa na jej temat . Na koniec proponuję bardzo prosty test . Jeśli masz kilka uszkodzonych płyt , róznych firm , to złam je po kolei . Poczuj pod palcami jak się łamią . Ta która się wygina dość znacznie , czyli jest plastyczna wytrzyma naprawdę duże obciążenia . Natomiast ta , która po lekkim nagięciu pęknie to ... , resztę dopowiedz sobie sam . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 @BIGOLSEN Ja tam myślę, że prawda leży gdzieś pośrodku. Zapewne napędy LG zwłaszcza te starsze (ale zarazem szybkie jak moje CD X 52) były przyczyną wybuchu płyty częściej niż napędy innych firm, a i zapewne tanie niemarkowe płyty strzelają częściej niż wyroby potentatów w tej dziedzinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Na koniec proponuję bardzo prosty test . Jeśli masz kilka uszkodzonych płyt , róznych firm , to złam je po kolei . Poczuj pod palcami jak się łamią . Ta która się wygina dość znacznie , czyli jest plastyczna wytrzyma naprawdę duże obciążenia . 1628203[/snapback] Jeszcze od siebie dodam tylko żebyście uważali na oczy, szczególnie ci co nie noszą okularów. Płytka naprawde rozpada się na ostro zakończone kawałki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Hmm mnie pękła w nowiutkim Pionierku 105. Rozsypała się w drobny maczek, a huknęła przy tym tak potężnie, mysłem ze pół kompa rozsadziło. lol Ano skończyło sie dobrze - wysunąłem tackę, wytrzęsłem kawałeczki ze środka i działał, czasami coś pobrzęczał ale działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Hmm mnie pękła w nowiutkim Pionierku 105. Rozsypała się w drobny maczek, a huknęła przy tym tak potężnie, mysłem ze pół kompa rozsadziło. lol Ano skończyło sie dobrze - wysunąłem tackę, wytrzęsłem kawałeczki ze środka i działał, czasami coś pobrzęczał ale działał. 1628440[/snapback] Radzę napęd rozebrać, aby ani jeden kawałeczek nie został. Nie robiłem tego wcześniej, ale nie było to bardzo trudne, w końcu nie trzeba go rozbierać na części pierwsze, ale nieco obudowę i owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Jeszcze od siebie dodam tylko żebyście uważali na oczy, szczególnie ci co nie noszą okularów. Płytka naprawde rozpada się na ostro zakończone kawałki. 1628428[/snapback] popieram, jak rozebralem swoja stara toshibe, to w środku byla obudowa wyłożona czymś w rodzaju kalimaty....całą tą gąbkę szlag trafił rozszarpana normlanie.. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...