zwei Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Przejolem laptopa po starszym bracie (nx9020) na ktorym zainstalowany byl win i linux . Jak sie wlaczalo laptopa to pokazywal sie grub jednak zaczelo mi brakowac miejsca na dysku wiec zechcialem sobie usunac partycje z linuxem i powiekszyc inna . Wszystko bylo OK dopuki nie uruchomilem laptopa ponownie wyskakuje mi blad gruba i koniec nie mozna juz nic zrobic . Czy da sie cos zrobic z tym w gre nie wchodzi format bo mam tam bardzo waznie dane . Z gory THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Przejolem laptopa po starszym bracie (nx9020) na ktorym zainstalowany byl win i linux . Jak sie wlaczalo laptopa to pokazywal sie grub jednak zaczelo mi brakowac miejsca na dysku wiec zechcialem sobie usunac partycje z linuxem i powiekszyc inna . Wszystko bylo OK dopuki nie uruchomilem laptopa ponownie wyskakuje mi blad gruba i koniec nie mozna juz nic zrobic . Czy da sie cos zrobic z tym w gre nie wchodzi format bo mam tam bardzo waznie dane . Z gory THX 1625393[/snapback] Zainstaluj jakiegoś windowsa 2000/XP i grub powinen "zniknąć" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwei Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zainstalowac moge ale czy nie znikna mi info z tej partycji (format podczas instalacji) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Po co od razu od nowa instalowac. Wystarczy, ze skorzystasz z trybu odzyskiwania systemu wkladajac plytke do napedu i wciskajac w pewnym momencie R (instalator sam sie o to spyta). Wtedy wystarczy tylko skorzystac z polecenia 'fixboot' albo 'fixmbr' (nigdy nie moge zapamietac ktore to), ewentualnie 'help'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwei Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 THX ja poszedlem troche inna droga znalazlem mandrake i zainstalowalem wiec zainstalowalo sie teraz lilo i jak narazie wszystko gra . Zaraz zobaczy sie czy ktores z tych polecen pomoze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 fdisk /mbr z dyskietki na przykład. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 fdisk /mbr z dyskietki na przykład. 1625534[/snapback] to xp tworzy dyskietki ? o_0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 A kto mówi, że XP? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 A kto mówi, że XP? ;-) 1625876[/snapback] no tak,mea culpa, gdzies w postach mi xp mignelo i stad taki mylny chyba wniosek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 :arrow: Bootujesz CD z XP i w konsoli "odzyskiwania" fixbmr :arrow: fdisk /mbr Ewentualniemożesz przeinstalować system - partycja linuxa powinna zostać jak nic nie zepsujesz, a potem się do niej dobierzesz z poziomu Total Commandera ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwei Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Nie o linuxa mi chodzi dokladnie o wazne rysunki z Corela na XP . Zainstalowalem sobie "mandarynke" na 5 ostatnich GB dysku (wczesniej odzyskanych z jakiejsc innej dystrybucji) zainstalowal sie lilo i problemo zniklo a teraz to mbr juz latwo bylo naprawic rysuknki na druga ntfsowa partycje a pozniej pozostaje juz tylko ponowna instalacja XP (co i tak mialem zrobic ale po zabezpieczeniu pracy) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...