Raf.fal Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Witam i proszę o rzeczową pomoc w wyborze monitora. Monitor ma mi służyć do wszystkiego, czyli głównie internet , praca biurowa, filmy i gry Zastanawiam sie nad wyborem, czy kupić CRT czy LCD. Czy warto już kupowac LCD czy poczekać jeszcze z rok moze 2? Zastanawiam sie nad Samsungiem 797MB ew 997 MB z CRT Biore pod uwage również monitory "leżaki " za ok 250-300zl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61614532 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61958581 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61969539 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61964751 który dla was jest wart uwagi z tych na allegro? Myśle, że jest to dobre rozwiazanie na poczatek Czy warto czekać, aż matryce będą miały lepsze czasy reakcji? Co do LCD to mam na myśli Samsung 173P+ Doradźcie coś Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 to zależy głównie od tego jakie masz fundusze, bo różnica w cenie jest dosyć pokaźna 1,1kPLN. jeśli jesteś w stanie sobie pozwolić na takie szaleństwo to sądze ze warto kupić LCD - w końcu monitory sie rzadziej wymienia niz inne podzespoły komputera (no, moze z wyjątkiem klawiatór i stacji dyskietek - jeśli ktoś tego jeszcze używa) jeśli masz ciasny budrzet (albo przystopowałoby to jakiś poważniejszy upgrade) to bierz crt. (Dell, SONY) jeśli chcesz poszpanować to moze 2xCRT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Kochałem LCD dopoki nie wyskoczył mi martwy piksel na środku ekranu;) Ja bym wziął Philipsa lub Dell'a :) Monitorki fajne tylko dają nieźle po oczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 to zależy głównie od tego jakie masz fundusze, bo różnica w cenie jest dosyć pokaźna 1,1kPLN. jeśli jesteś w stanie sobie pozwolić na takie szaleństwo to sądze ze warto kupić LCD - w końcu monitory sie rzadziej wymienia niz inne podzespoły komputera (no, moze z wyjątkiem klawiatór i stacji dyskietek - jeśli ktoś tego jeszcze używa) jeśli masz ciasny budrzet (albo przystopowałoby to jakiś poważniejszy upgrade) to bierz crt. (Dell, SONY) jeśli chcesz poszpanować to moze 2xCRT? 1625478[/snapback] Tylko nie wiem co to za Soniak NIgdzie go nie moglem znaleźć :( A jest to rozwiazanie zastępcze, bo ja siedze jeszcze na 15 CRT LG i chce poczzekac jak te matryce wkońcu nie beda smużyc!!! NIgdy nie mam czasu na zakupy!! A co myślisz o tym Philipsie?? I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Kochałem LCD dopoki nie wyskoczył mi martwy piksel na środku ekranu;) Ja bym wziął Philipsa lub Dell'a :) Monitorki fajne tylko dają nieźle po oczach. 1625499[/snapback] Mysle ze monitory z dobrym odświeżaniem aż tak nie szkodza na oczy. A promieniowaanie jest podobne jak w LCD, moze tylko bardziej powietrze jonizuja i śmierdza przy wypalaniu. :( To chyba ich najgorszy nankament A co powiesz na ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62528393 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 W weekend jade do tego gościa co ma te Lezaki a ma takie monitorki http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1227312 Co Twoim zdaniem najlepiej wybrać !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f117 Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 qrde sam bym kupil tego SAMSUNGa 959 NF od tego goscia za 289zl :> tylko teraz pewnie loteria jaki przyjdzie , czy wszystko bedzie ok :D czy raczej porazka :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beastboy Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Kochałem LCD dopoki nie wyskoczył mi martwy piksel na środku ekranu;) Ja bym wziął Philipsa lub Dell'a :) Monitorki fajne tylko dają nieźle po oczach. 1625499[/snapback] Nie wiem jak to możliwe ale ja w moim CRT LG Flatron775FT też mam coś w rodzaju "martwego pixela" (choć wiem że przy kineskopach to niemożliwe). Po prostu na środku ekranu jakiś czas temu pojawiła się czarna kropka i koniec, tak już zostało do dziś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Podobno wchodzi nowy LCD Samsunga 770p. Ciekawe jak on ma sie do tego 173P+ ?? Jeśli ktoś wie ile on kosztuje i czy lepszy jest od 173P+ to prosze o info badz jakiś link Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) A promieniowaanie jest podobne jak w LCD, 1625626[/snapback] Tak? Powiedz mi od czego to promieniowanie? Czyżby od niewidzialnej lampy elektronowej? Poczytaj trochę tematów tutaj a zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. ps. Co do "dawania po oczach" to jestem pewien, że kazda osoba będzie miała to uczucie tóż po przesiadce z CRT na LCD ... ;) Edytowane 15 Września 2005 przez WoofeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Tak? Powiedz mi od czego to promieniowanie? Czyżby od niewidzialnej lampy elektronowej? Poczytaj trochę tematów tutaj a zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. ps. Co do "dawania po oczach" to jestem pewien, że kazda osoba będzie miała to uczucie tóż po przesiadce z CRT na LCD ... ;) 1650695[/snapback] To moze Ty sobie poczytaj http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_111788.html A co do tej przesiadki to mam w robocie LCD Della i jak sie dlugo siedzi to oczy bola tak samo jak na CRT -nie ma reguły. Wiec skończcie te mity o tym, że oczy sie na LCD nie męczą !! :lol2: Ale nie o to tu chodzilo, bo poziom promieniowania w obu przypadkach jest i tak poniżej normy( oczywiście pod warunkiem ze CRT jest dobrze ekranowany !!!) Mnie chodzi bardziej o dane techniczne i odczucia wlaścicieli panela Samsung 173P+ , albo jakiś link do tego nowego modelu LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 moze jak pomajstrujesz przy kontarście i jasności (zmniejszysz) to bedzie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grudzio Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Podobno wchodzi nowy LCD Samsunga 770p. Ciekawe jak on ma sie do tego 173P+ ?? Jeśli ktoś wie ile on kosztuje i czy lepszy jest od 173P+ to prosze o info badz jakiś link Pozdrawiam :) 1650150[/snapback] czas reakcji 6ms a reszta parametrów chyba bez zmian. Ma kosztować na początku cos koło 2k tak mi powiedzieli w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shog Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 czas reakcji 6ms a reszta parametrów chyba bez zmian.O ile wogóle bedzie ta różnica 2ms to będzie ona niezauważalna. Mi osobiście design 770P nie przypadł do gustu, dziwna "noga" i ogromna podstawa, 173P+ jest zgrabniejszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grudzio Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 To już kwestia gustu, ja jestem happy z wyglądu 173P+ Jedynie co mym "przeszczepił"z 770P to te dwa wejścia USB z boku podstawy, wg. fajny pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 To już kwestia gustu, ja jestem happy z wyglądu 173P+ Jedynie co mym "przeszczepił"z 770P to te dwa wejścia USB z boku podstawy, wg. fajny pomysł. 1655290[/snapback][/quote Racja mnie też bardziej podoba sie 173P+ niz 770 P A czas 6ms to jest niestety czas g-w-g, a nie b-w-b :( Wiec nie ma sensu doplacac 500zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) To moze Ty sobie poczytaj http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_111788.html A co do tej przesiadki to mam w robocie LCD Della i jak sie dlugo siedzi to oczy bola tak samo jak na CRT -nie ma reguły. Wiec skończcie te mity o tym, że oczy sie na LCD nie męczą !! :lol2: Ale nie o to tu chodzilo, bo poziom promieniowania w obu przypadkach jest i tak poniżej normy( oczywiście pod warunkiem ze CRT jest dobrze ekranowany !!!) Nie siedziałes przed LCD a starasz sie grac eksperta. Autor artykułu wziął pod uwagę tylko pole elektromagnetycze, którego szkodliwości tak do końca jeszcze nikt nie udowodniłl (pamietacie aferę z tel. kom). Zapomniał dodać, że monitory CTR jonizują powietrze!, powodują powstawanie wolnych ładunków elektrostatycznych! wyhamowane elektrony są źródłem promieniowania rentgenowskiego ! Chyba wystarczy przykładów. Kiepskie osłony przy CRT to jest dopiero tragedia :wink: Oczywiście jak jest gown... producent to nawet przy LCD sobie mozna wzrok zepsuć! Po prostu wystarczy że regulacja jasności lamp jest "zła" i za dużo "lux-ów" daje nam po oczach..... Edytowane 19 Września 2005 przez bodziu8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gray Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Zastanawiam sie nad Samsungiem 797MB ew 997 MB z CRT Biore pod uwage również monitory "leżaki " za ok 250-300zl Myle że te Samsungi to zły pomysł. One mają soczewkowe przednie szyby i po bokach obraz jest lekko zniekształcony. Mnie to troche irytowało. Proponuje ci 959NF z kineskopem DiamondTron. Ostatnio kupiłem taki nowy w sklepie za 800 zł. Ja wole CRT niż LCD, mniej mnie oczy bolą. Co do typowych wad CRT, ten monitor pozwala poprzez OSD wyregulować m. in. ostrość i zbierzność kolorów więc nie powinno być z tym problemów. Masz swobode wyboru rozdzielczośi - ja działam 1024 x 768 (poprzednio na 17" 800x600) bo tak mi najwygodniej. Monitor z Matroxem chodzi do 2048x1536, a 1600x1200 robi przy 85Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Nie siedziałes przed LCD a starasz sie grac eksperta. Autor artykułu wziął pod uwagę tylko pole elektromagnetycze, którego szkodliwości tak do końca jeszcze nikt nie udowodniłl (pamietacie aferę z tel. kom). Zapomniał dodać, że monitory CTR jonizują powietrze!, powodują powstawanie wolnych ładunków elektrostatycznych! wyhamowane elektrony są źródłem promieniowania rentgenowskiego ! Chyba wystarczy przykładów. Kiepskie osłony przy CRT to jest dopiero tragedia :wink: Oczywiście jak jest gown... producent to nawet przy LCD sobie mozna wzrok zepsuć! Po prostu wystarczy że regulacja jasności lamp jest "zła" i za dużo "lux-ów" daje nam po oczach..... 1657056[/snapback] nie udeaje Ekstpera :lol2: A co do siedzenia przez LCD to napisalem ze mam w robocie DElla LCD ( czytaj uwaznie ) i siedze dziennie co najmniej 8 godzin, a myslisz ze lampy wzroku nie psuja ?? Fachowiec sie znalazl :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 O ile wogóle bedzie ta różnica 2ms to będzie ona niezauważalna. Mi osobiście design 770P nie przypadł do gustu, dziwna "noga" i ogromna podstawa, 173P+ jest zgrabniejszy :D 1654246[/snapback] Mam do Ciebie pytanie Shog Słyszalem ze Samsung 173P+ ( a tego własnie chce wziac tylko jeszcze nie wiem którego - w sklepie jest na razie tylko szary za 1490zl) kiepsko współpracuje z kartami GF6600 tylko nie wiem którymi GT czy zwykłymi Jeśli wiesz coś na ten temat to napisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 raf.fal wcale nie chciałem cię urazić, chodziło mi o to że w LCD wzrok psują tylko lampy, szczególnie jeśli są źle wyregulowane (za duży kontrast i jasność) a w CTR występuje jeszcze wiele zjawisk ubocznych. A co do tego Della to sorry:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shog Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Mam do Ciebie pytanie Shog Słyszalem ze Samsung 173P+ ( a tego własnie chce wziac tylko jeszcze nie wiem którego - w sklepie jest na razie tylko szary za 1490zl) kiepsko współpracuje z kartami GF6600 tylko nie wiem którymi GT czy zwykłymi Jeśli wiesz coś na ten temat to napisz 1663594[/snapback] Hmm nie wydaje mi sie by była to sprawa sprzętowa, sam mam kartę z serii "6" i nie miałem problemów. Podobno Magic Tune "gryzie się" z niektórymi firewallami, u osób które miały problemy po zmianie firewalla owe "dolegliwości" ustąpiły :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 raf.fal wcale nie chciałem cię urazić, chodziło mi o to że w LCD wzrok psują tylko lampy, szczególnie jeśli są źle wyregulowane (za duży kontrast i jasność) a w CTR występuje jeszcze wiele zjawisk ubocznych. A co do tego Della to sorry:) 1664107[/snapback] OK w porzadku na pewno masz racje z tym CRT :) A mam pytanie może orientujesz sie na ile metrów "wali" promieniowaniemEM linia przesylowa średniego napięcia bo przeciagaja mi pod oknem :mur: Ale w sklepie na razie jest tylko szary Samsung 173P+ ok 1490zl Brać czy czekać na czarrny ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 jest? to powiem ci, że chyba jest to ewenement, że jest (jeszcze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 OK w porzadku na pewno masz racje z tym CRT :) A mam pytanie może orientujesz sie na ile metrów "wali" promieniowaniemEM linia przesylowa średniego napięcia bo przeciagaja mi pod oknem :mur: Ale w sklepie na razie jest tylko szary Samsung 173P+ ok 1490zl Brać czy czekać na czarrny ?? 1671728[/snapback] http://cygnus.et.put.poznan.pl/~szostka/bhp.htm bardzo ciekawy artykuł, oczywiście natężenie pola elektrycznego maleje z kwadratem odległości , myślę zę same linie nie są aż tak niebezpieczne jak mieszkanie pod nadajnikiem. w odległośi jednego metra pole pochodzące od większości urządzeń domowych jest mało zauważalne (tab 15.1 , 15.2 - link) wynika z tego że bardziej szkodliwe od kompa są golarka elektr i suszarka do włosów hehe :lol: i CB radio :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 jest? to powiem ci, że chyba jest to ewenement, że jest (jeszcze) 1674919[/snapback] Chodzi CI o Samsunga 173P+ ??\ Ale który silver czy black?? A co nie beda juz dostepne te monitory w sklepach??\ Jak cos wiesz to daj znac to sie pospiesze z kupnem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 chodzi mi raczej o to ze rozchodza sie jak ciepłe bułeczki i cieżko jest takowy terfić (w rozsądnej cenie). dla przykładu: w hurtowni action stan magazynowy jest ciagle na poziomie 0 (przez chwile były, ale wyszły) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Mam ten monitorek (173P+ black) i cieszyłem sie qrwa pół godziny :mur: Nie wiem co za jełop wymyśłił rozdzielczość natywną 1280x1024 dla 17/? te literki sa tak qrwa małe ze szok.Musiałęm wrócił do rozdzialki 800x600 ale ta jest za duza, a na 1024x768 jest nieostro :mur: Szok dla mnie teraz to 15 lepiej wypada przy 1024x768. Rozdzielczość natywną 1280x1024 to mozna chyba na 19 ale nie na 17 :mur: I co ja mam zrobic teraz - nie po to wywalilem 1500 zeby siedziec na 800x600 Pozostaje mi chyba sprzedać i kupić sobie CRT !!! Kij z tymi panelami Nie dajcie sie nabic w butelkę z tymi 17 LCD!!!!!!!! I co tu zrobić poradzcie coś bo mnie ch... strzela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf.fal Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Sprzedam 17 LCD Saamsung 173P+ za 1550 zl ( z 7 dniowa grawa na 0 bad) lub 1500 bez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) a ja sie zastanawiam czemu wy wszyscy ludzie sie czepiacie 1280x1024 na 17'' - jest to rozdzielczość imho bardzo rozsadna... a że małe literki i ikony - w systemie można to zmienić (jak sie poszuka), dla mnie gorsze jest 1024x768 na 17'' (skoro tyle jest tez na 15'') Edytowane 8 Października 2005 przez Ganeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...