Skocz do zawartości
termit_tm

Premiera Bloku ...-=twisster=-... Termit_tm&maro

Rekomendowane odpowiedzi

wykonanie z tego co widac na zdjatkach ladniutkie

inwencja w tworzeniu blokow to niestety nie jest na necie juz jakis czas temu widzialem taki bloczek (gdzies nawet mam zapisany projekt z wymiarami tego cuda jak znajde podesle w EDIT)

Ogolnie mowiac chwali sie wam to ze probojecie cos zwojowac na rynku blokow w PL i tak trzymac poprostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wymiarów to jeśli dobrze pamiętam to jest to 8x6 cm (dość sporo )

hmm.. bardzo sporo... i z tego co mi się wydaje to blok w tej wersji po prostu nie wejdzie na socket A... powód... cały proc ma gdzieś 5x5... a z jednej strony jest ten schodek... dlatego wszystkie coolery mają wyfrezowanie na ten schodek ponieważ jest wyżej niż jądro...

Więc radziłbym zmienjszyć troche to bydle... 8cm długości... to tylko wtedy na a64 się będzie nadawać... na socket A blok może mieć najwięcej 6cm długości...

Jeżeli mają być to bloki na wszysktie platformy... po prostu zmniejszcie je gdzieś do 50x60... (tak na oko) wtedy wszędzie by to wlazło... sami pomierzcie co i jak i dokonajcie odpowiednich modyfikacjii ;) no chyba, że będą poszczególne wersje... ale to chyba nieopłacalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wymiarów to jeśli dobrze pamiętam to jest to 8x6 cm (dość sporo )

hmm.. bardzo sporo... i z tego co mi się wydaje to blok w tej wersji po prostu nie wejdzie na socket A... powód... cały proc ma gdzieś 5x5... a z jednej strony jest ten schodek... dlatego wszystkie coolery mają wyfrezowanie na ten schodek ponieważ jest wyżej niż jądro...

Więc radziłbym zmienjszyć troche to bydle... 8cm długości... to tylko wtedy na a64 się będzie nadawać... na socket A blok może mieć najwięcej 6cm długości...

Jeżeli mają być to bloki na wszysktie platformy... po prostu zmniejszcie je gdzieś do 50x60... (tak na oko) wtedy wszędzie by to wlazło... sami pomierzcie co i jak i dokonajcie odpowiednich modyfikacjii ;) no chyba, że będą poszczególne wersje... ale to chyba nieopłacalne ;)

1627223[/snapback]

a co za problem wyfrezować taki rowek ????

ale dzięki za pomoc bardziej mnie martwi mocowanie go bo śrubki mocujące (4) wypadną w bloku na obrzeżach i będzie z tym mała komplikacja ale damy rade (Polak potrafi) zmniejszenie hmmm było by dobre ale nie wiem czy mój wspólnik będzie w stanie tego dokonać

aha i nadal niema fotek ???

a tak orientacyjnie byli by jacyś chętni na bloczek ??? ja zaraz go skręcić i wstępnie go przetestuje !!mam porównanie do bloczku Misia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wiem :P

tylko, żę... 5x8 a nie 6x8 ;) i śruby montażowe przechodzą przez spód i przez top... sam miałem kiedyś uriela ;)

i zauważ, że przy obecnym rozmieszczeniu i wielkości kanałów oraz śrubek skręcających top ze spodem takie przewiercenie otworów na śruby montazowe nie jest możliwe ;)

Dlatego blok powinien być węższy.. czyt. 5 a długośc... no to już niech pomyślą jak będzie dla nich lepiej... ;)

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, nie wiem jak u innych ale ja widziałem u kumpla chyba sempa z heatspreaderem i z tego co zauważyłem to czapka wystawała wyżej niz socket wiec rowka nie trzeba, ale bez czapy to nie wiem ;)

dzisiaj skończyłem blok podobny do uriela (foty na allegro ;) ) tam udało mi sie upchać multizapinke i do tego bez niej pasuje na soc. a :D

P.S

co do tego że czpaka jest wyzej niż socket to w tualatinie tez tak mam na 100 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpujacą odpowiedz gmaro :)

Mam podobne zdanie jak Świder - w moich oczach bloczek wygladał by duzo lepiej gdyby wszystkie kanty pleksy zostały zaokrąglone :)

Pomiędzy pleksą a miedzią bedzie oring czy sylikon?

Jeśli oring to czy zrobicie wgłębienie czy bedzie bezpośrednio na miedzi?

PS. Moze sie na niego skusze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpujacą odpowiedz gmaro :)

Mam podobne zdanie jak Świder - w moich oczach bloczek wygladał by duzo lepiej gdyby wszystkie kanty pleksy zostały zaokrąglone :)

Pomiędzy pleksą a miedzią bedzie oring czy sylikon?

Jeśli oring to czy zrobicie wgłębienie czy bedzie bezpośrednio na miedzi?

PS. Moze sie na niego skusze :)

1627683[/snapback]

Chwilowo jest sylikon ale to wersja testowa moja prywatna nie na sprzedasz !!! oczywiście będzie oring z rowkiem :] wszystko full szczelne !!!! i oczywiście ranty mogą być zaokrąglone i nie wedle życzenia może myć nawet falbanka jak ktoś by chciał :] ale top z plexi i tak będzie troszkę inny chyba że masz A64 :] !! ??

ja właśnie podłączyłem blok do układu i jest szczelnyyy :D:D (co było pewne) teraz przeprowadzam krótkie test odezwę się za pul godzinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..co do plaszczyzny to jest szlifowana na szlifierce do plaszczyzn wiec wszystko wykonane jest z najwyzszą precyzją a co do rowka do bedzie napewno tylko do testów nie ma potrzeby narazie by go wykonac..musimy poczekac aż termit wykona pierwsze testy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..no nieżle nieżle z tego co mozemy powiedziec po kilkunastu minutach działania bloku , a ja wlasnie zapodaje coś co pokazuje rozkład temperatur w bloku

Dołączona grafika

te i inne rzeczy wykonane przez nas pokażemy ale wszystko po woli

tu klikkkk aby zobaczyć powiekszenie...

http://www.republika.pl/gmaro/symulacja.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki w srodku gdzie jest pusto bedziemy powiercać otowry trochę cieżka sprawa bo podstawa jest gruba okolo 2 mm , a w nastepnym wydaniu pojawią sie ale o tym juz niedługo...a co do bloczka to juz pracuje pełną parą a zaraz zapodam fotki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze ta symulacja jest tylko punktowa i dotyczy tylko podloza [ gdzie przedstawiony przeplyw cieczy ?]

Ale generalnie dobra robota, macie maszyne, macie pomysly to bedzie juz tylko lepiej .

Osobiscie bym go troche zwezyl no i ostatni kanalek zamienil w rowek pod oring.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mamy pierwsze testy a ja juz przygotowalem podstawe pod bloczek na GPU teraz tylko topa wykonac którym zajmie sie termit, a potem wiadomo nasz slimak przejdzie kolejne testy tym razem na grafie i zapowiada sie obiecująco tylko pozostalo wam czekac....i zapraszamy do dyskusji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi