Skocz do zawartości
termit_tm

Premiera Bloku ...-=twisster=-... Termit_tm&maro

Rekomendowane odpowiedzi

Jakos mnie taka duza różnica temperatur nie przekonuje- porównując z testem na jet pc

to ten slimak byłby lepszy i to sporo nawet od power x. Niestety czujki na mobo sa razcej niedokładne, wiele zależy też od nałożenia pasty, temperatur za oknem itp.

Jak dla mnie wyniki nierealne-takie lub podobne konstukcje są już na świecie znane od lat i jakiś nie odniosły spektakularnych sukcesów wieć chyba aż takie super-hiper nie były. Poza tym miedzy wydajnymi blokami wystepują róznice często ponizęj 1 stopnia,2-3 to już bardzo dużo. A tutaj taka różnica :?

Wyślijcie bloczek do jet pc-potestuja i sie okaże bo ja jakoś srednio wierze w te wyniki. Moge sie mylić ale na razie jestem nieprzekonany.

edit jaka to pompka była? bo przy podpieciu pod uikład akwariówki tracą bardzo wiele i przepływ mógł być np na poziomie 150-200l h

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test będzie przeprowadzony w niezależnym źródle i nikt nie będzie mógł powiedzieć że coś jest nie tak !!! bloczek będzie wysłany do jetpc w połowie września ten test zrobiony przeze mnie to tylko tak dla orientacji

tak pod układem była akwariówka taka mała a test są prowizoryczne może te 4 C to wina czujników ale mi tak pokazało a możemy być pewni że bloczek nie jest gorszy od CUBE a raczej lepszy

Edytowane przez termit_tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry,ze to powiem ale jak dla mnie to dla dezorientacji. Mozę nie zrobiłeś tego swaidomie ale wynik jest mocno niewiarygodny. Już nie chodzi o to,ze wydaje mi sie,zę cube, prison o powerx nie wspominajac według mnie powinny być wydajniejsze,ale o różnice wyników. Taka różnica mzoe by była miedzy abadonem lite a powerx ale nie między tymi blokami. coś mi tu śmierdzi i nie koniecznie piszesz nieprawde tylko testy na szybko posiłkujac sie odczytami z mobo są często z kosmosu.

Miś też kiedyś testował u siebie bloczki-1 dnia wyszło,ze cube będzie 3-4 stopnie lepszy od powerx a przy kolejnym włączeniu,ze jednak nico słabszy. Rozrzut wyników ogromny. Poza tym do testu powinna być zmierzona temperatura powierzna oraz wody .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do samego spodziku i czsu powstawania to jestem pełem podziwu. Naprawde jak by wiecej osób miało takie początki i dostęp do takiego sprzetu to dopiero mieli byśmy super bloczki. Jesli chodzi o samo wykoanie to jak na 1 projekcit to miodzio- dostosujcie wymiary do mocowania na wszystkich socketach czyli np 5x8 cm oraz dajcie oring i będzie ok.

Obiekcje mam do robionych na szybko testów wydajnosci bo naprawde czsem mozan sie bardzo przejechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak co do testów to moze i pochpnie sa napisane ale cóż czas pokaże co bedzie dalej i jak sie potoczą następne wykonania , juz niedługo oddajemy go do testów a co do zapinki to juz mam zaprojektowaną i wykonaną jako uniwersalna:)

juz za chwile kolejne foty ale juz z lepsza jakością a poki co proszę kolejne podejscie do symulacji...

http://www.republika.pl/gmaro/b1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie jak wam się podoba bloczek bo nie wiem co w nim zmienić !!! dodam tylko że kanty będą zaokrąglone i będzie oring więc tego już nie musicie mówi

Piszcie co innego wam nie psuje i czy jest ktoś chętny na bloczek na GPU lub NB bo nie wiem jaki top mam zrobić !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testow to rzeczywiscie zaskakuja i nie bardzo mi sie chce w nie wierzyc... czekam na testy na jet-pc ktore sa przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych a nie w pokoju :) mam nadzieje ze bedzie tam Cube, wasz blok, nowe jezyki ultra, bloki kynka (prison v2 wszystkie wersje) i co tam jeszcze sie da =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testow to rzeczywiscie zaskakuja i nie bardzo mi sie chce w nie wierzyc... czekam na testy na jet-pc ktore sa przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych a nie w pokoju :) mam nadzieje ze bedzie tam Cube, wasz blok, nowe jezyki ultra, bloki kynka (prison v2 wszystkie wersje) i co tam jeszcze sie da =)

1630173[/snapback]

tak co do testu to sam się zgadzam że coś jest nie tak :] ale tak mi wyszło to napisałem może powinienem to dokładniej sprawdzić postaram się zrobić 2 bardziej dokładny test bo spać mi to nie daje :D :D

musze jakiś program co mocna procka podgrzewa załatwić może ktoś podać tytuł ???? żebym to sprawdził ???

Poprzedni test został przeze mnie usunięty bo rzeczywiście była to pomyłka z mojej strony za którą przepraszam teraz dokonałem porządnych testów !!!

A więc zrobiłem porównanie bloczek CUBE vs ...-=twisster=-...

PLATFORMA TESTOWA:

- Athlon 64 3000+

- pompka 450l/h

- chłodziwo 100% "petrygo"

- w układzie bloczek na HDD

WYNIKI:

Temperatura w idle 32C-33C na obydwu blokach a więc nieźle (temp otoczenia około 23 C tak na oko )

Dołączona grafika

w stresie (100% użycie procesora przez 20 minut) temperatura na CUBE poszła szybko do góry i zatrzymała się przy 39C-39,5C

Dołączona grafika

a na naszym bloczku temperatura doszła do 38 C i ani nie drgnęła :) :)

Dołączona grafika

PODSUMOWANIE:

Myślę że wynik 1,5C-0,8C to i tak bardzo dobry wynik (jeśli chodzi o ta klasę bloczków) a tak jak mówiliśmy będzie wersja ultra i myślę że wynik się poprawi

co do testów na Jet-pc wszystko nadal aktualne bloczki będą wysłane koło połowy września :rolleyes: wtedy już nikt nie będzie miał żadnych wątpliwości !!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hardcore...istny hardcore. CHętnie potestuję bloczki, na razie testuję tylko Samhainowi, ale ze wspólpracy jest raczej zadowolony ;)

Dzięk itemu macie Frosta2s rev.2

1630824[/snapback]

nie test u ciebie odpada musi to być taki test aby porównać z innymi blokami czyli na Jet-pc mysle ze będzie nieźle :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i po kolejnym tescie chyba wszystko jasne mamy nowego lidera :) a w połowie września będą juz testy i one ostatecznie wyjaśnia co tak naprawde potrafi --- pozostaje tylko czekac , a z naszej strony zapraszam do dalszej dyskusj która moze zaowaocowac w dalszym rozwoju tego bloku bo pomysły już są a kolejne dni pokażą jaką droge wybierzemy .. moge powiedziec ze chcemy aby blok był w przystępnej cenie do wydajności:) pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy bedzie ver na soc A bo ta chyba nie wejdzie :|

i przylaczam sie do idei wstawienia czegos na wzor z frosta na srodek ...

jesli to sprawia problemy to bym kopnal srodek bloku w ktoras strone tak aby jakies zeberka mialo jadro nad soba ;)

13 min. - GOOOOOOOOOOL! Smolarek!!!! :D

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moge powiedziec ze to co chce zrobić na środku tego bloczka jest narazie z punktu technologicznego trudne do wykoania ale i z tym pewnie sie uporam tylko czasu mi brakuje ale pewnie wielu z was z ciekawościa sledzi nasze poczynania :)

a cos takiego ?

1631035[/snapback]

ten mniejszy bloczek ktory mamy ma juz takie coś na srodku

Dołączona grafika

jak zrobimy topa na niego to od razu robimy testy ..

i rodzina ślimaków bedzie schładzała podzespoły kompa a i oczywiście pokazemy wyniki testów ale to już wkrótce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozecie zmniejszyc jeszcze szerokosc tych slimakow ?

1631070[/snapback]

tak pracujemy nad tym ale to niema znaczenia wazne żeby pasował na wszystkie procki jeśli uda się to niebędziemy zmiejszać

wiadomo większa powieszchnia odawania ciepła = większa wydajność !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i po kolejnym tescie chyba wszystko jasne mamy nowego lidera :)

1631000[/snapback]

Nowego lidera.. czego?

Tak z ciekawosci pytam skoro juz takie tytuły są tu podawane...

a moze blok typu wodnik ;)

1631113[/snapback]

Chodzi Ci o konstrukcje podobna do wave'a pita202?

Dołączona grafika

Wydajnosc tego bloku to podobno PowerX..

Ale niestety brak testów..

I teraz sprawy moderatorskie:

termit_tm i gmaro -> ostatni raz Wam łaczyłem posty.. Używajcie opcji Edytuj zamiast pisac swoje posty pod sobą.. Nastepnym razem % i zakaz pisani postów na kilka dni..

gmaro i djtomas -> NIE cytujemy obrazków, nastepnemy razem oprocentuje Was..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to żadna rewelka.........

Ja chłodzę A2000XP 0,18um blokiem z CPC i dodatkowo w szereg mam włączone chłodzenie w zasilaczu i mam ( oczywiście o ile płyta dobrze pokazuje) w tej chwili 39*C woda 25*C a przy max obciążeniu ok 45-47*C woda 32*C ... :-) , Płyn Borygo z dodatkiem wody destylowanej węże o FI 5mm(strasznie cienkie i pompke do małego oczka wodnego o wydajności 0k 500 l/h. a wątpię aby przepompowała 100l/h przy tak cienkich wężach, za duży opór tłoczenia....:( dla uściślenia chlodzenie wody pasywne- rurka 8mb...:)

Zrobić wiarygodne testy wtedy można coś powiedzieć. Póki co to, to Blok super ładnie wygląda......:)

A teraz troszką o tym ślimaku.... nie wierzę że woda płynie idealnie wszystkimi kanałami..... woda z pewnością płynie tą drogą którą jej "łatwiej"... policzył ktoś z Was stosunek przekroju kanałów bloku do przekroju węża....? bo jeśli wąż ma mniejszy przekrój niż suma kanałów to na 99% jestem przekonany iż w którymś kanale (czytaj majdłuższym) woda płynie zupełnie wolno...... poza tym nikt z Was nie sprawdził czy woda w takich kanałach przepływa w sposób laminarny czy turbulentny, a to że kanały mają łuki to wcale nie znaczy że musi poruszać się turbulentnie..... gmaro przecież miałeś mechanikę płynów.....:) Z przykrością muszę stwierdzić że można się tu doczepić do wielu żeczy...... Ale jak na amatorów jest OK....

PS a gdzie te zdjęcia z CYFRY ja ich nie widzę..... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to żadna rewelka.........

Ja chłodzę A2000XP 0,18um blokiem z CPC i dodatkowo w szereg mam włączone chłodzenie w zasilaczu i mam ( oczywiście o ile płyta dobrze pokazuje) w tej chwili 39*C woda 25*C a przy max obciążeniu ok 45-47*C woda 32*C ... :-) , Płyn Borygo z dodatkiem wody destylowanej węże o FI 5mm(strasznie cienkie i pompke do małego oczka wodnego o wydajności 0k 500 l/h. a wątpię aby przepompowała 100l/h przy tak cienkich wężach, za duży opór tłoczenia....:( dla uściślenia chlodzenie wody pasywne- rurka 8mb...:)

Zrobić wiarygodne testy wtedy można coś powiedzieć. Póki co to, to Blok super  ładnie wygląda......:)

A teraz troszką o tym ślimaku.... nie wierzę że woda płynie idealnie wszystkimi kanałami..... woda z pewnością płynie tą drogą którą jej "łatwiej"... policzył ktoś z Was stosunek  przekroju  kanałów bloku do przekroju węża....? bo jeśli wąż ma mniejszy przekrój niż suma kanałów to na 99% jestem przekonany iż w którymś kanale (czytaj majdłuższym) woda płynie zupełnie wolno...... poza tym nikt z Was nie sprawdził czy woda w takich kanałach przepływa w sposób laminarny czy turbulentny, a to że kanały mają łuki to wcale nie znaczy że musi poruszać się turbulentnie..... gmaro przecież miałeś mechanikę płynów.....:) Z przykrością muszę stwierdzić że można się tu doczepić do wielu żeczy...... Ale jak na amatorów jest OK....

PS a gdzie te zdjęcia z CYFRY ja ich nie widzę..... :(

1631703[/snapback]

jeśli chodzi o CPC to się nie wypowiadam :wink:

woda leci wszystkim kanałami dokładnie to widać w pierwszym poście !!! tam są fotki z cyfrówki !!!! po drugie jak bloczek się napełniał płynem to było widać że woda idzie równo wszystkim kanałami !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mechl!k

:| no to jeszcze by mnie ktos posasdzi o kradziez pomyslu .. :/ wczesniej nie widzialem tego bloku :|

przepraszam

@termit_tm

proponuje nie cytowa calych dlugich wypowiedzi topic staje sztucznie dlugi i malo czytelny

co do przeplywu wody, posiada ona na tyle duza pojemnosc cieplna ze przeplyw w kazdym kanale moze byc inny, pozatym temp miedzi w najdluzszym nakanale jest znacznie mniejsza od temp nad jadrem, wiec po co jeszcze tam kierowac dodatkowo wieksze ilosci wody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już pisałem że bloczek najlepiej będzie się spisywał na Ogniwie peltiera ale bez też będzie ok :-P przy procesorze A64 kanały idą nad całą tą blaszką nad procesorem a więc myślę że tak musi być !!! nie każdy ma procesor z odkrytym jądrem :P:P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh z tym powtornym testem to moim zdaniem tylko kompromitacja... zmieniliscie cyferki zeby bylo 1-2 st lepszy od Cube'a przez co test ma byc bardziej wiarygodny? zadnego wykresu, informacji jak dlugo mierzona temp ani nic. Czekam na jet-pc wtedy beda testy mysle ze wiarygodne bo najlepsze stanowisko testowe w polsce (chyba).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi