Skocz do zawartości
Afterglow

Galaxy Geforce 6600ddr3

Rekomendowane odpowiedzi

Pytalem na "konkurencyjnym" forum ale nie doczekalem sie odpowiedzi, mam nadzieje ze tu mi ktos pomoze.

Wczoraj zamowilem karte GALAXY GeForce 6600 128MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E i nurtuje mnie kilka kwestii z nia zwiazanych.

1. Jakie to ma taktowanie rdzenia i pamieci? (od razu mowie ze szukalem; moze nie dosc gleboko)

2. Do jakich wartosci mozna je bezpiecznie zwiekszac na standardowym chlodzeniu (miedziany wentylator na chipsecie i radiatory miedziane na pamięciach)?

3. Obilo mi sie o uszy ze karta ma zalozona jakas blokade przed kreceniem - czy tak jest w rzeczywistosci i jak mozna to obejsc bez utraty papierka?

4. Czy to byl dobry zakup? Dalem za nia 488,- (bo 500 stow to max ile jestem w stanie wydac na grafike) - rozwazalem jeszcze G-Cuba i Gigabyte na chipsecie X700, jednak zwyciezyla sila przyzwyczajenia i nowsza technologia. I tak grywam glownie w 1024x768, nie zalaczam FSAA, a AA tez nie daje na maxa, wiec podejrzewam ze Radek nie dalby mi w tym trybie jakiejs wyraznie widocznej przewagi.

z gory thx za zainteresowanie

Edytowane przez Afterglow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty nie znam ale wiem jedna prawde.

Nie ma zadnej absolutnie zadnej zasady na krecenie sie kart graficznych.

Te same karty z tego samego sklepu kreca sie zupelnie inaczej (zupelnie mam na mysli roznice dochodzace do 10-15%).

Musisz juz to sam okreslic.

Fajnie, ze karty na PCI-E sa takie tanie, znacznie od AGP.

Na tej karcie pograsz bez AA i AF jeszcze w najnowsze gry spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za uswiadomienie w kwestii overclockingu kart, nie wiedzialem ze to taka loteria; empirycznie doswiadczylem krecenia jedynie na antycznym GF2MX (to i tak bylo ledwie + kilka mhz ;)

W zasadzie temat mozna juz zamknac, okazalo sie ze ten Galaxy gryzie sie z plyta MSI (a tania nie byla eh..)- nawet po aktualizacji biosu nie ruszyla, prawdopodnie z innymi 6600 na DDR3 tez nie dziala, bo brakuje ich w manualu :( Karte wymienilem na Gigabyte 6600 na zwyklych DDR, na otarcie lez zostalo mi pasywne chlodzenie i 5dych w kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za uswiadomienie w kwestii overclockingu kart, nie wiedzialem ze to taka loteria; empirycznie doswiadczylem krecenia jedynie na antycznym GF2MX (to i tak bylo ledwie + kilka mhz ;)

W zasadzie temat mozna juz zamknac, okazalo sie ze ten Galaxy gryzie sie z plyta MSI (a tania nie byla eh..)- nawet po aktualizacji biosu nie ruszyla, prawdopodnie z innymi 6600 na DDR3 tez nie dziala, bo brakuje ich w manualu :( Karte wymienilem na Gigabyte 6600 na zwyklych DDR, na otarcie lez zostalo mi pasywne chlodzenie i 5dych w kieszeni.

1627099[/snapback]

to za te 50zł kup sobie jakiś cichy wentyl i załóż na radiator żeby Ci karta aż tak się nie grzała, bo słyszałem że są narzekania na te pasywne chłodzenia 6600 Gigabyta i że się potrafią nagrzać aż do 100 stopni C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem że są narzekania na te pasywne chłodzenia 6600 Gigabyta i że się potrafią nagrzać aż do 100 stopni C.

Ja czytalem ze bez O/C karta w stresie nagrzewa sie max do 75 st C, chociaz wiele pewnie zalezy od cyrkulacji powietrza w budzie.

to za te 50zł kup sobie jakiś cichy wentyl i załóż na radiator żeby Ci karta aż tak się nie grzała

A sa w tej cenie jakies sensowne wentylatory - w miare ciche i wydajne? Widzialem ze ludzie polecaja Zalmany; ponoc nie najcichsze, wiec chcialbym wiedziec czy jest jakas alternatywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wentyl do obudowy nie będzie pasować na ten radiator? Bo gdzies w necie widziałem że zakładali właśnie wentyle przeznaczone do obudowy na radiator i kręcili karty.

Za 18 zł masz http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17471

za 13 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13501

lub za 20 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17472

Edytowane przez Cyna58

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi